Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Thomas Keld Celinder
(Lærer)
16-12-2019 15:37
Rejseholdet
La Cour og Fisher får sgu travlt, hvis de skal behandle 50.000 klager over opgaveoversigter.
stig andersen
(lærer)
16-12-2019 15:43
"Der står ingen timetal for hverken undervisningstid eller forberedelsestid i de anbefalinger til retninger for en ny arbejdstidsaftale".
Det ser håbløst ud.Hvornår vil min såkaldte fagforening sætte hårdt mod hårdt ?
Tomas Hansen (tidligere debattør.)
(Lærer)
16-12-2019 15:49
Glem det Stig.
Det løb er længe kørt. Skulle der endelig komme et tal på, hvad jeg ikke tror, kommer det til at ligge så højt, at det reelt er ligegyldigt.
Gevinsten ved L409 er for længe siden indkasseret og de penge kommer ikke tilbage til skolen.
Den kamp kan DLF ikke vinde, uanset hvor meget man skælder ud på dem.
Varm luft og elastik i metermål. Havde egentlig heller ikke ventet andet.
Det giver nul - som i 0 - tilskyndelse til at vende tilbage til folkeskolen for mit vedkommende.
"Forslag 4.6
Rimelig opgavefordeling og et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse
(...)
Forslaget betyder ikke, at der i den centrale aftale eller i opgaveoversigten skal sættes tid på de enkelte opgaver, heller ikke som en vejledende tidsangivelse. Kommissionen finder, at det i for høj grad ville indskrænke ledelsens muligheder og
ansvar for at prioritere, hvis der centralt blev ”sat tid” på visse opgaver"
Stakkels de lærerkolleger, der er dårlige til at sige fra. Med dette åbnes der vel op for at de kan køres helt ned under gulvbrædderne. Jeg forudsér endnu mere gratis arbejde, når ingen kender tidsrammen for deres pålagte opgaver.
Thomas Andersson
(Lærer)
16-12-2019 16:41
Jamen det var så spildte år og ventetid!
Jeg synes en central aftale om at have lokale aftaler er lige til at lukke op og skide i! Måske er det bare mig, men jeg kan ikke se mig selv i en overenskomst der efterlader mig uden rettigheder på nåde og luner fra hvilken leder man måtte have... syltekrukke passer bedst på det!
Hasse Christensen
(Lærer)
16-12-2019 17:01
Radiotavshed
Respekt fordi intet er sluppet ud til offentligheden inden idag. Det er positivt at opleve folk der arbejder professionelt, og ikke sladre i krogene.
Jens Rasch
16-12-2019 17:05
Enig Thomas og Tomas.
98 lokale udgaver af UFØ aftalen, som fulgte med reformen i 1993 for at betale den, er da vejen frem. Tid og arbejdsbeskrivelser for alle opgaver, samt ledelsen, der skulle beslutte, hvad der skulle ske, når tiden slap op inden skoleåret var slut. Det ville nok ret hurtigt vise, sig i tider med lærermangel, hvad der skal til at skaffe og holde på faglært arbejdskraft til skolerne.
Kommissionens formand Per og højesteretsdommeren Lars påpeger jo problemets kerne uden om "anbefalingerne". KL's og DLF's interesser er simpelthen alt for forskellige. Og lederne er mere end nogensinde "KL's folk" og mange af dem er karrierefolk, der hele tiden er på vej videre.
Reformen er betalt, så en hvis "fleksibilitet" kan nu sagtens tillades. Betyder på sigt bare at der ligges mange flere ledelsesbestemte opgaver ind i den tid lærerne SKAL være på skolen. På min nuværende skole kalder de det: "Ledelsen inviterer dig/ teamet til møde", men det er jo ikke noget jeg kan sige "nej tak, jeg har ikke lige tid der".
Der ud over sidder over dem et folketing, som udpeger rammerne f.eks. styre kommunernes økonomi og opgaver/ serviceniveau, samt bestemt at eleverne på trods af mange flere skematimer stadig kun må være på arbejde i 200 dage, hvor så også langt de meste af lærernes opgaver skal placeres.
Henrik Breilev
(Lærer)
16-12-2019 17:26
Jeg har skimmet. Efter en lang arbejdsdag magtede jeg ikke mere lige nu. Jeg stødte dog flere gange på anbefalinger, der kædede tiltag og ressourcer sammen - ikke i konkrete kroner og ører, men det er jo heller ikke kommissionens opgave. Jeg oplever umiddelbart, at anbefalingerne er gode. Ja, de afspejler også 6-7 års afstand til "normale" tilstande, og tager afsæt i den nye virkelighed efter overgrebet i -13, men hvad kan vi forvente? En tilbagerulning kommer ikke på én gang, den må tages på salami-metoden.
Det er sjovt at se de konkrete eksempler på anbefalinger til "karriereveje". Mest fordi de alle som én er kopier af funktioner, der altid har været i skolen:
• Specialistfunktioner inden for pædagogiske eller didaktiske områder
• Vejlederfunktioner, fx læse- eller matematikvejleder
• Teamledelse og -koordination
• Tovholderfunktioner inden for skoleudvikling, fx i regi af pædagogiske læringscentre (PLC)
• Deltagelse i forsøgs- og forskningsprojekter
• Kombinationsansættelser, hvor læreren både er ansat på skolen og fx i kommunen, på en professionshøjskole eller i ministeriet.
• Praktikvejleder.
At der henvises til, at man kan søge inspiration i udlandet for at forstå ovenstående stillinger, er lidt latterligt. Enhver, der har trådt sine sko i folkeskolen mere end 15 år, kender dem alle.
Jeg ser frem til at læse resten - selvom der er rigtig meget ny vin på gamle flasker.
henrik iversen
(lærer-efterlønner)
16-12-2019 17:35
Skab flere karriereveje for lærere!
Er dette punkt/anbefaling indsat i erkendelse af at arbejdsforholdene for lærere i folkeskolen efter kommissionens mening også i fremtiden er gustne?
Thomas Andreasen
(Lærer og hovedstyrelsesmedlem i DLF)
16-12-2019 17:36
Kommisionens opgave var at skabe et fælles grundlag
Kommissionens rapport beskriver en række af de problemer der er i lærernes arbejdssituation. Det har ikke været deres opgave at komme med en færdig arbejdstidsaftale. Opgaven har været at skabe et fælles grundlag for de forhandlinger vi skal have her til foråret. Nu har vi det fælles grundlag. Nu skal rapporten og dertilhørende undersøgelser læses og analyseres. Herefter skal parterne (KL og LC) så i gang med de konkrete forhandling.
Henrik Breilev
(Lærer)
16-12-2019 17:36
Henrik Iversen
Nej, som jeg skriver i kommentaren netop over din, er det gammel vin på nye flasker.
Jeanette Sjøberg
(Lærer, debattør og tidligere hovedstyrelsesmedlem i DLF)
16-12-2019 17:47
Naturligvis er der en reaktion, men der er noget, der er værd at notere sig...
Det er forståeligt, at der til offentliggørelsen i dag er en kraftig reaktion, men det er værd at kigge nærmere på beskrivelserne i rapporten og hvad kommissionen har forsøgt at lægge vægt på. Der står ordret, at man vil komme med forslag, der kan sikre mod, at lærernes forberedelse og udvikling af undervisningen bliver nedprioriteret i en hektisk hverdag med skiftende intensitet. Derfor er særligt følgende problemstillinger beskrevet som værende vigtige at løse:
1) Sammenhængen mellem tid og opgaver
2) sammenhængen mellem undervisning og muligheder for forberedelse
3) sikring af gennemsigtighed i planlægningsgrundlaget.
Det er en rammende beskrivelse, som kan genkendes fra mange lærere landet over, som nu skal drøftes i den kommende periodeforhandling i det nye år. Dermed er der en anerkendelse af, hvad der presser lærerne, som KL og DLF/LC man kan tage udgangspunkt i. Nu bliver det op til parterne at finde fælles muligheder og løsninger, så det bliver muligt at udarbejde en ny arbejdstidsaftale. Der er så at sige lagt et samarbejdsspor ud med kommissionens rapport.
Det er for tidligt på nuværende tidspunkt at sige, hvordan det kommer til at gå. Det vil vise sig til foråret.
Bh Jeanette Sjøberg, Hovedstyrelsen.
Hans Houmøller
(Folkeskolelærer)
16-12-2019 18:06
Skal nærlæses, men ...
... det virker umiddelbart, som om det er lærerne, der er problemet og dem, der skal vise åbenhed og komme tilbage på banen. Det tyder ikke godt med den vinkel, pressen sikkert vil lægge. Sporene derfra skræmmer.
Nå, jeg vil vente i spænding på, hvordan modtagelsen blandt de involverede parter bliver, men med de folk, der sidder i KL, ikke mindst formanden for det udvalg, der har området under sig, er det ikke den bedste udsigt, med mindre nogen har hvisket KL i ørerne, at det er tid til forandring.
Jeg har stadig daværende formand for KL, Erik Nielsens (da- og nuværende borgmester i Rødovre) ord om lærerne i frisk hukommelse. Jeg tvivler på, at meget har ændret sig.
Erik Rene Nielsen
(Lærer)
16-12-2019 18:43
Hmmmm
Der er en del grunde til, at jeg er på orlov, men en af dem er, at siden 2013 har lederne kunnet skalte og valte og sætte den enkelte lærer i den situation, at man gang på gang skal stå med hatten i hånden og fortælle, at man ikke kan nå sit arbejde. Det er netop et spørgsmål om, hvilken leder den enkelte lærer har og dennes syn på sit personale. Det her er mere af det samme og blot en opdatering til de vilkår, der i dag er flere steder i landet.
Det er langt lettere at møde kl. 0700 og gi den en skalle og gå hjem kl 1600 og få for sine 8 timer.
Ideen om, at økonomisk pressede skoler kan give de samme vilkår som mere velhavende skoler, er fuldstændig tåbelig. Selvfølgelig skal der være en central aftale, der kobler forberedelse i en eller anden fra til undervisningen. Dette kan ikke overlades til tilfældige stemninger.
Det kan ikke være rigtigt at vi som lærere ikke kan få en overenskomst.
Nå men jeg kan jo egentlig være ligeglad - jeg har min egen virksomhed og bestemmer selv, hvor meget jeg vil arbejde og til hvilken pris. 1. august 2020 er for mit vedkommende skæringsdato - ærgerligt når man nu egentlig godt kan lide at undervise børn og unge og et eller andet sted stadigvæk har følelser for folkeskolen.
Christian Haaber
16-12-2019 18:48
Som ventet en lang række vattede hensigtserklæringer, spicet op med en god omgang elastik i metermål, som vi har hørt det så mange gange før :-/
Smukt timet præcis 14 dage efter finansloven for 2020. DLF må have sovet gevaldigt i timen, da datoen blev lagt! Med undervisningsministerens udtalelse med om at der ikke bliver rykket på timetallet og de håndører som finansaftalen indeholdt, så kan enhver idiot jo hurtigt konkludere at alt det her forbliver ved ønsketænkningen, når forhandlingerne først går i gang.
Så... Hvad er det reelt vi har opnået ved denne kommission ud over at politikerne lykkedes med at trække tiden? Jeg kan virkelig ikke få øje på det!
Kenny Jensen
(Overlærer)
16-12-2019 18:51
Bagdel og nøgler!
Jeg ser ikke andet end symptombehandling. Men jeg er også ret træt ovenpå 7 lektioner og 3 tilsyn i dag.
Jeg gik på pension 01.14. Anbefalingerne fra kommissionen minder meget om lærernes vilkår før lov 409, så intet nyt under solen. Den store forskel må siges at være, at der i vores sidste arbejdstidsaftale var en masse ting der var fastlagt centralt, og som ikke kunne fraviges, nu er der anbefalinger og formuleringer, om at afsøge muligheder men ikke er obligatoriske og centralt bestemt.
Her eet eksempel:
"Aftalen skal blandt andet rumme en pligt til, at alle kommuner og kredse undersøger muligheden for at indgå en lokalaftale."
Ikke nogen forpligtigelse til at indgå en aftale.
Der er flere af den slags opblødende formuleringer.
Mit råd: Pas på derude!
Hans Houmøller
(Folkeskolelærer)
16-12-2019 19:52
Fælles, central arbejdstidsaftale for alle!
Eller skal lærerne acceptere en total splittelse?
Karina Beringer
(Lærer og læsevejleder og TR)
17-12-2019 00:10
Fuser
Det er da en god gang ordgejl, ikke ret meget anderledes end dagligdagen for en lærer er pt. Hvad skal vi med et "rejsehold" - Vi har dygtige tillidsrepræsentanter. Nej tak til flere vejledende konsulenter.
stig andersen
(lærer)
17-12-2019 00:33
Formanden, næstformanden og de øvrige forretningsudvalgsmedlemmer er frikøbt fuldt ud fra deres stillinger.
Det er da dejligt ,at to medlemmer af hovedbestyrelsen, synes det ser lyst ud for de lærere, som underviser.
OPSKRIFT PÅ DANMARKS STØRSTE TYVERI AF TID
Udviklet til magthavere
1. Vælg en erhvervsgruppe, ex "lærerne"
2. Brug skatteydernes indbetalte penge på en længere periode med tilsværtning af den valgte gruppe, gerne med gentagne falske oplysninger, til sidst vil flertal tro på det.
3. Forelæg ved DE kommende overenskomst FORHANDLINGER et helt uspiseligt krav om total underkastelse og gør det klart at regeringen står bag det.
4. Vent og se..... Når forhandlere afviser det, gå til regeringen og bestil en Lov efter lockout af erhvervsgruppe. Vips, sparede midler bruges på andet.
5. 2015 afvis alt!
6. 2018 afvis alt! (nedsæt evt en "kommission", ha,ha. Nogle tror jo på den slags og sørg for at der intet bindende kommer fra den ved at nøje personer med omhu).
7. Afvis alt! Også nye krav. Afvent. Henvis til anstrengt økonomi. Gentag pkt 2. Det lukker munden på dem.
#strategiændringjatak
henrik iversen
(lærer-efterlønner)
17-12-2019 10:25
Karriereveje???
Det er trist og rystende at skiftende regeringer, gennem de seneste mange år, har punket offentligt ansatte, skåret i økonomien, "effektiviseret", mm, således at arbejdsforholdene generelt er miserable og de ansattes motivation og mulighed for at udføre jobbet tilfredsstillendeer stadig dalende.
Politi, SKAT, sundhedsvæsen, børneinstitutioner, folkeskolen....konstant nye og flere opgaver til færre mennesker...og samtidig - for mig at se - skattelettelser på luksuslivet!
Det hænger ikke sammen!
Hvordan kan man tale en "profession op", når man til dagligt bare hænger i med neglene.
Hvordan kan man tale en profession op, som bliver nedgjort af arbejdsgivere og hvor løsninger på problemer bliver klaret ved at kalde dem udfordringer?
Jeg tror desværre ikke, at de nys afleverede anbefalinger vil føre til forhold i folkeskolen, som vil få flere kolleger til at blive i jobbet, men hvor skal man søge hen? Ikke ud i et job "på gulvet" i det offentlige!
Klaus Thormann
(Lærer emeritus)
17-12-2019 13:38
Jamen, jamen.....
Det er jo at sælge elastik efter metermål. Vi kommer ingen steder, så længe vi selv skal betale!
Daniel Carlos Gustavo Petrera
(Folkeskolelærer)
17-12-2019 13:56
Hvad nu?
Er det så det? Vi disse anbefalinger vende skuden? Få flere unge til at vælge læreruddannelsen? Få sådan en som jeg til at blive ved med at være lærer....
Tomas Hansen (tidligere debattør.)
(Lærer)
17-12-2019 14:46
Daniel - sidste år er længe siden.
Der uddannes cirka 1500'ish lærere om året, trækker vi de cirka 20 % fra, der dropper skolen efter 1. år, er vi nede på 1200.
Der er gået 6 år siden 2013, dvs. at der pludselig er omkring 7000 nye lærere i skolen - ud af højt sat 50.000.
Dvs. der er 15 %, der aldrig har oplevet andet. De har det "fint" under L409, for de har aldrig prøvet andet, så arbejder de hårdere de første år og fortsætter under de vilkår.
Så er der selvfølgelig vi andre "idioter". ;-) Der er jo ved at være udrenset af de, der ikke har kunne ville eller klare de nye regler.
Jeg tror ikke Theodora-Amalie eller Asta-Luna-Lys (ja, det findes det navn) fravælger folkeskolen pga. arbejdsforholdene - de er mere idealistiske.
Det er grundlæggende bare ikke spændende at være lærer, når du kan læse alt muligt spændende på universitetet.
Ole Bjørn Christiansen
(Lærer)
17-12-2019 17:27
Jubiiiiiiiiii
Mere tid på de bonede gulve til vores formand.
Hvornår går det op for den Danske lærerstand at vi faktisk er samlet i en fagforening. Denne vind fra de varme lande kan kun toppen synes er super. flere år på de bonede gulve til dem og vi slider og slæber fortsat, uden en overenskomst.
Ville ønske at toppen i DLF, fik bogen om fagforeningens historie i Danmark, i julegave. Det var blod, sved og tåre - ikke fine forhandlinger og forståelse for modstanderen.
Mangler stadig 2 månedslønne, en fra 2013 og en med ferieloven, men DLF forhandler stadig.
Bare et par spørgsmål.
Hvad skal jeg med DLF ?
Skal jeg gå gul og ego? Eller vil DLF gå forrest i denne kamp ?
Noget skal der ske.
Hans Houmøller
(Folkeskolelærer)
17-12-2019 18:43
Slå ordet fagforening op
Der er noget galt med en fagforening, der spiller efter andres ønsker og regler.
Denne gang skal der kæmpes, som i kæmpes, for at få fjernet alt det, der blev smidt ned over os i foråret 2013, og det skal ske, inden vi passerer det tidspunkt, hvor der kun er lærere tilbage i Folkeskolen, der ikke har arbejdet før 2013, og som derfor tror, at deres arbejdsliv er det normaliserede og det bedst opnåelige.
Vi skal ikke længere være den pæne elev i klassen!
Hvad blev der forresten af Den danske Model? Hvad blev der solidariteten i fagbevægelsen?
PS! Under de nuværende betingelser blive eleverne stadigt ikke bedre, tværtimod, ifølge de målinger, kommunale statusrapporter, evalueringer, PISA med mere.
Ole Bjørn Christiansen
(Lærer)
17-12-2019 18:51
Til Hans
Om ikke for andet, så for børnenes skyld.
Bryder mig ikke om ego-vejen.
Mikael Munch-Brandt
(Læreruddannet 1996)
04-06-2020 01:10
Det er sidste udkald nu, Anders
https://www.folkeskolen.dk/1844399/operationen-lykkedes-men-patienten-doede
Kom så, Bondo!