Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Flemming Ernst (Lærer) 10-01-2020 08:00
God ide. Det giver forståelse for forventningen til opgavernes omfang. I øvrigt tror jeg, langt de fleste skoleledere sætter tid på alle opgaverne - de fortæller det bare ikke til lærerne. Drop hemmelighederne og lyt til de gode erfaringer fra Dragør
Lars Pedersen (Kredsformand) 10-01-2020 11:09
Tid på opgaven
I Haderslev har vi en lokalaftale der sikrer tid på opgaven. Sammen med præcise opgavebeskrivelser, giver det bedre overblik over opgaveporteføljen og en tydeligere forventningsafstemning.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 10-01-2020 14:20
Når skoleledere ikke vil være med til at sætte tid på opgaverne, er det først og fremmest fordi det synliggør, at der ikke er tid nok til at skabe den balance, som også kommissionsrapporten igen og igen peger på som nødvendig. Derfor kunne det være rart at få oplyst, hvor mange timer lærerne i Dragør underviser. Jeg gætter på de ligger et pænt stykke under landsgennemsnittet på omkring 780 timer om året? ( https://www.folkeskolen.dk/615404/kl-laerernes-undervisningstid-er-steget-planmaessigt ) Og jeg kan sådan set godt forstå, at ledere, der tvinges til at presse 800+ timer ud af deres lærere kvier sig ved at sætte tid på opgaverne...
Ulla Erlandsen (Lærer, Kredsformand) 10-01-2020 16:30
Tid på opgaverne
Niels Chr. Sauer I vores lokalaftale i Dragør, har vi et maks. uv. timetal på 800 t. Man kan efter aftale leder/lærer undervise mere. De planlægger på skolerne som udgangspunkt med 750 t. Jeg har ikke det helt nøjagtige tal for gennemsnittet af undervisningstimer ii dette skoleår.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 11-01-2020 12:24
Ulla E., tak for svar. Det bekræfter min 'mistanke'. De 800 timer, der er maksimum i Dragør, er gennemsnit i mange andre kommuner. 750 som udgangspunkt er 30 under landsgennemsnit. Dragørs skoleledere skal ikke ud i den samme tilsløringsmanøvre som skoleledere, der skal presse to lektioner mere om ugen ud af deres lærere helst uden at det kan ses, hvor urimeligt det er, hvorfor de nødig vil sætte tid på opgaverne.
Bettina Buch (Forsker og læreruddanner) 12-01-2020 07:14
Måske indser man på et tidspunkt, at det er vældig praktisk at opgøre arbejdstid med den enhed, vi normalt bruger til opgørelse af tiden, nemlig timer. Hvor svært kan det være?
Steen Agersø (Lærer, TR og Kredsstyrelsesmedlem) 12-01-2020 15:06
Tid på opgaverne
Beskrivelsen fra Dragør ligner til forveksling situationen på Ærø. Her har vi bibeholdt "tid på opgaverne" og vel at mærke lige siden ´13 i fælles forståelse mellem ledelse og TR, med udgangspunkt i "de gode gamle dages" akkorder. Det giver sikkerhed, tillid og arbejdsglæde. Årligt og løbende tages de mange funktioner op til revision og tilpasning. Hele vejen igennem har denne måde at synliggøre arbejdstiden på netop også synliggjort, at den manglende forberedelsestid til lærerne skyldes Lov409 og dens krav til ekstra meget undervisningstid og dermed mindre til forberedelsestid. Når således al konsulent- og professorsnak, professionsidealer og talmagi fra diverse parter frem mod arbejdstidsforhandlingerne er skrællet væk, så står tilbage, at lærerne simpelthen er nødt til at have deres forberedelsestid tilbage og vel at mærke finansieret. Det kommer til at koste, og vel at mærke LANGT mere end den lille milliard, man med magi har fundet til folkeskolen. TR for lærerne, Ærø Kommune.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 12-01-2020 15:28
Steen, en detalje, men en vigtig een af slagsen: Det er ikke lov 409, der stiller krav om ekstra megen undervisningstid, men reformen. Det er dermed et lovgivningsanliggende, ikke et overenskomstanliggende, og forhandlingsparterne kan derfor ikke gøre noget ved det grundlæggende problem. Sådan ligger landet, men kommissionen har ikke turdet sige et ord om det. Så det er svært at se, hvordan ok-forhandlerne skal kunne flytte mere end et par kommaer.
Steen Agersø (Lærer, TR og Kredsstyrelsesmedlem) 12-01-2020 16:38
Enig, Niels Christian. Jeg kom nok til at skrive Lov409, fordi den og reformen er fedtet så godt og grundigt ind i hinanden og vel er hinandens "forudsætninger". Politikerne er nødt til at bryde reformen op. Kan man lave "minimumsnormeringer på børnepasning", kan man teoretisk set også lave "minimumsnormeringer på lærernes forberedelsestid", hvis der ellers er politisk vilje til det. Mit budskab var egentlig også bare, at der sagtens kan laves "tålelige" eller som der står i kommissionsrapporten "rimelige" (hvad det så end betyder) forhold for lærerne i den nuværende situation. Men det løser ikke det grundlæggende problem, at reelle forbedringer kræver, at lærerne får deres forberedelsestid tilbage.