Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 07-05-2020 15:49
Uanstændigt forslag fra Marco Damgaard
Marco Damgårds forslag om at hæve den GENNEMSNITLIGE undervisningstid til 30 timer er fuldstændig uanstændigt. Ikke alene fordi det er komplet uoverkommeligt - rigtigt mange lærere vil i sagens natur få over 30 og simpelthen gå i stykker på det - men først og fremmest fordi der en anden, meget mere nærliggende måde at løse problemet på: NEDSÆT undervisningstiden!
Tim Johannsen (Folkeskolelærer) 07-05-2020 15:59
Løses lokalt ...spændende
Ingen ved endnu hvad der slækkes og ikke slækkes på. Men så vidt vides har lærerne jo lagt deres undervisningstid på afstand og derfor har alle lærerene jo en oversigt over hvor mange timers undervisning de kan ligge. (Deres skema). Og undevisning er samvær med elever der ikke holder pause. Så der er ikke meget at diskutere. Derudover har uvm jo sendt vejledninger ud til hvordan man kan lave “prøve prøver” med eleverne i 9. og sagt at de skal undervises helt til sommerferien. Jeg læser: Ikke blot passes. Jeg kan umiddelbart ikke se hvordan opgaven skal løses hvis der holdes fast i både krav til afstand og “legegrupper”. Så jeg glæder mig til at høre argumentet for at det alligevel var ligemeget med afstand, antal og håndvask hele tiden...
Rikke Rasmussen (Lærer) 07-05-2020 16:39
Jeg oplever i øjeblikket, at retningslinjerne skifter noget, som de politiske vinde blæser. Jeg ved ikke, hvordan det ser ud andre steder, men vi har fx ikke håndsprit på skolen til hverken børn eller voksne. Det var også først i tirsdags, at vi efter flere forespørgsler fik sprit (ca. én flaske pr. årgang som vi deler på de mindre hold) til at afspritte tastaturer/IPads osv. og efter den første uge blev borde og øvrige kontaktflader ikke længere sprittet af, men kun vasket med sæbevand 2 gange dagligt (én gang mens børnene er i skole og én gang efter). Det står dog stadig som en vigtig ting at vaske og afspritte hænder, og at tastaturer m.m. kan sprittes af. Hvis der fra politisk side nu bliver behov for at mindske afstanden til kun én meter, så er jeg sikker på, at sst vil imødekomme det ønske, uanset hvad ekspertgrupperne råder til...
Richard H. Sørensen (Lærer) 07-05-2020 19:08
Det må være soleklart, at de regler, man opstiller på skoler ang. afstand og hygiejne, må være de samme, som i det øvrige samfund. Er afstandskravet 2 meter i samfundet, kan det ikke være 1 meter i skolerne. Alt andet fører til anarki.
Zeki Laurent Sadic (lærer, IT-ansvarlig) 07-05-2020 22:05
Kan du beslutte dig, Anders Bondo?
Her mener du det er op til sundhedsmyndighederne, men i Berlingske i dag står du alligevel citeret for at slå på tromme for et afstandskrav på 1 meter fordi "det vil gøre det meget nemmere at løse opgaven med at få alle elever tilbage i skolerne"? Så DLF anbefaler med andre ord et afstandskrav på 1 meter kan vi lade os forstå, fordi det vil være "nemmere at få flere elever tilbage." Og her gik jeg og bildte mig selv ind at det ikke var det som var nemmest, der var det vigtigste, men det, der var mest sundhedsmæssigt forsvarligt.
Hans Houmøller (Folkeskolelærer) 07-05-2020 22:28
Omstillingsparathed min bare
Hvem har hørt noget fra politikerne om “nødvendige resourser”, som selvfølgelig burde være forudsætningen for at lave de ændringer, der nu skal tvinges ned over lærerne? Jeg nævner med vilje kun lærerne her, for det er det, det først handler om her. Angående befolkningens holdning til lærerne, er det fuldstændig ligegyldigt. Husk april 2013! Omstillingsparathed mig et vist sted, og det er ikke hovedet, jeg her tænker på.
Hans Houmøller (Folkeskolelærer) 07-05-2020 22:42
Øretævernes holdeplads
KL med flere må være glade for, at de ikke længere har en central modpart i form af en fagforening, der som vi ser det nu i stedet overlader det til decentrale repræsentanter at kæmpe for noget, der burde være et fælles og solidarisk fagforeningsanliggende. Nogle kan sikkert huske, at man engang forhandlede fælles og solidarisk fremfor som nu, at lade den enkelte være ansvarlig for sig selv. Engang for nogle årtier siden var der fagforening, der i en kampagne lancerede et slogan, der lød: “Vær solidarisk med dig selv”. Det var ikke DLF, men begynder det ikke at ligne?
Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 07-05-2020 22:50
Gennemsnitlig undervisningstid på 30 timer ugentligt? Forhandles lokalt? Hvordan går det med forhandlingerne om lærernes arbejdstidsaftale?
Mikael Munch-Brandt (Læreruddannet 1996) 07-05-2020 23:02
Lærernes arbejdstid...?
17 dage til meltdown
Mikael Munch-Brandt (Læreruddannet 1996) 07-05-2020 23:06
Hvad er en god aftale, Bondo
Hvorfor kan vi ikke arbejde 30 timer og skære ned på forberedelsen? Hvis nu ledelsen synes, at det er rimeligt. Bare der er rimelighed, jo.
Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 08-05-2020 09:52
Du har da fuldstændig ret, Mikael Munch-Brandt! Vi skal da ikke stille nogen betingelser, bare det er rimeligt! Det er da helt sikkert, at det kan alle være trygge ved! Siden hvornår er det sket, at en arbejdsgiver er gået ud over det rimelige? Hvad siger du - er det sket? Jamen, da ikke en offentlig, vel? Der er ikke nogen grund til at frygte, at det kunne blive udnyttet til besparelset - vel? I hvert fald da ikke varige besparelser? Rimeligt for hvem? Hvordan kan 30 timer - i GENNEMSNIT, endda - blive rimeligt for læreren? Skære ned på forberedelsen? Hvis eleverne skal lave skriftligt arbejde, skal det mindst gennemses, om ikke rettes. Skal man gennemføre udeundervisning, skal man finde ideerne, søge på nettet og somme tider, hvis man vil udenfor skolen, undersøge lokaliteterne. Og så er der det vigtigste: En lærer i dag går ikke nogen autoritet forærende. Der er ikke nogen udvendig respekt nedbragt fra hjemmene - og der er ikke noget at true med. Hvis ikke læreren har noget at komme med, så er der ingen respekt. Og en lærer uden forberedelse har ikke noget at komme med - du kan ikke klare 7 lektioner om dagen ved at ryste noget ud af ærmet. Du kan i det hele taget ikke klare 7 lektioner om dagen, dag efter dag. Din hjerne koger efter sådan en dag. Det er jo ikke sådan som i min skoletid, hvor frøken K. sad ved katederet og rettede andre klassers opgaver, mens vi i tavshed sad og regnede dagens "regnetime", mens enhver afbrydelse, også spørgsmål om hjælp eller hvisken til sidemanden, blev vrisset af og i gentagelsestilfælde straffet med ekstra hjemmearbejde. "Nu regner du timen to gange til i morgen!" Og så at skulje arbejde i mange af lektionerne med hidtil ukendte elever, i nyt skema, i nye fag. Uden forberedelse. Jøsses. Men hvis bare det er rimeligt ...
Mikael Munch-Brandt (Læreruddannet 1996) 08-05-2020 10:54
Den nye aftale
Den nye aftale... lyder næsten bibelsk! Den baserer sig nu også på et himmelsk håb om en højere retfærdighed og måske lidt rimelighed, for det bliver vist ikke her på jorden, vi kommer til at samle vores skatte. Ingen goder vil vi kunne forvente af forhandlinger på kommissionens præmisser. Den nye aftale, den pagt, den nye overenskomst, altså den første nogensinde faktisk, siden vi blev reguleret ved lov 7 år tilbage, og kommende basis for al fremtidig forhandling, tegner allerede til at blive et helvede på jord. Hvem har nogen sinde troet på rimelighed fra løven, der tager sin part, som den ønsker? Var nogen i tvivl, så se på de lokale ledere. Vi SKAL have en klar aftale, der skal være central; hvor der er grundlæggende krav og et værn imod rovdrift. Vi skal have en faktor på forberedelsestiden, et loft over de ugentlige timer og tid på alle opgaver. Aldersreduktion kommer vi nok til at forhandle os til senere. Hvis altså ikke den nye aftale kun indgåes på ledelsens forståelse af rimelighed, for så får vi bygget vores hus på sandgrund. I øvrigt mener jeg, at vi skal stemme NEJ til at blåstemple LOV 409.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 08-05-2020 11:57
Er han rigtigt klog?
Jeg har haft fat i det een gang herover, men det er SÅ utroligt, at jeg har måtte løse det mange gange. Marco er en ret højt profileret socialdemokrat, især på skolepolitik. Det siger altså uhyggeligt meget om partiet, at han kan finde på at sige: "Det skal selvfølgelig være ud fra en forventningsafstemning om, at de 30 timer er 'nødundervisning' og ikke almindelig undervisning, som før coronakrisen. På den måde kan vi sammen sikre, at mængden af samvær med børnene og mængden af forberedelse hænger sammen", "...Sikre, at mængden af samvær med børnene og mængden af forberedelse hænger sammen". Jamen man tror da ikke sine egne øjne? Han må jo ikke være rigtigt klog.
Martin Dalskov (Fhv. lærer) 08-05-2020 13:56
Det der med at hæve undervisningstimetallet, er jo bare en anden måde at sænke lønnen på. For folk går jo bare på deltid. Var det ikke en ide at DLF lavede en opgørelse over hvor mange deltidsansatte der er, hvor mange mænd der er tilbage osv. Og så brugte det i en mere offensiv strategi.
Mikael Munch-Brandt (Læreruddannet 1996) 08-05-2020 14:20
Deltid - en måde at overleve på, men fuldtidsarbejde på lavere løn
Martin, det er et rigtigt, rigtigt godt forslag at få kortlagt, hvor mange lærere der er på nedsat tid for at gøre deres arbejdsliv tåleligt. På en stor skole i Vestjylland, hvor mine børn gik indtil sidste år, har min ven, som er lærer på skolen, fortalt mig fornyligt, at det gælder cirka en 1/4 af lærerstaben. I hans team er det endda 2/3 af lærerne, heriblandt ham selv. Han har været på nedsat tid siden skolereformen blev indført.
Lone Holm 08-05-2020 14:29
Er DLF en fagforening der varetager lærernes interesser
ABC jeg spørger igen.
Mette Kølbæk (Lærer) 08-05-2020 17:12
Hmm...
Hørte en meget forurettet restaurant ejer beklage sig over, at man jo ikke kan forvente, at den fine mad, han serverer, blot kan puttes i en papkasse (hvis der ikke bliver plads til gæsterne!) Hvor er det dejligt, at det "bare" er Danmarks børn og unge vi har ansvaret for... De kan sagtens proppes i nye omgivelser med uforberedte lærere, pædagoger og vikarer.....Vi er virkelig en priviligeret faggruppe!!!
Per Baltzer (Lærer) 09-05-2020 14:58
I to måneder har vi fået tudet ørerne fulde med at måden man bekæmper corona er ved at holde afstand og vakse hænder. Hvad sige DLF og Lederne, "Det vil være godt for os hvis man kan lempe lidt på afstandskravet, Jow da.
Karen Ravn (webredaktør) 11-05-2020 11:56
Deltid
Fagbladet Folkeskolen bragte i februar denne artikel om stigning i antallet af lærere, der går på deltid mange hilsner Karen, Folkeskolen
Mikael Munch-Brandt (Læreruddannet 1996) 11-05-2020 12:26
Tak for det.
Thomas Andersson (Lærer) 11-05-2020 14:18
Må man foreslå
Marco Damgård, at lederne i stedet selv tog tavlekridtet frem, og kom ud i undervisningen i nødsituationen? Tænke på alle de ressourcer det ville frigøre til at lukke hullerne? Så kunne de passende få selskab af alle vejledere og koordinatorer, da der jo ikke bruges tid på skoleudvikling i denne periode? Sikke et råderum det ville frigøre? Måske kunne han endda droppe sit bijob i Herlev, og læse endnu flere timer i landets interesse? Iøvrigt fuldstændigt horribelt, at læse formandens afvisning af at fleksibiliteten har begrænsninger? Hvad fanden foregår der? Mener han at det er udbredt blandt lærere at der er grænseløs fleksibilitet og ingen bitterhed over det modsatte fra KL gennem 7 år? Jeg undres over at det skulle repræsentere mig?!?!