Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Malene A. Hansen
(Lærer)
23-08-2020 11:13
Spørgsmål til dlf /HS eller ?
Det er netop spændende, hvordan de meget fortolkningsåbne formuleringer kan, skal eller vil blive udmøntet i praksis. Men det kan vi vel passende så spørge vores TR om, hver gang vi kommer i tvivl, hvilket vil, er man opmærksom herpå, være mange gange hver uge...?
Kopiering hører, jvf. aftaleteksten, som Karna refererer til ovenfor, ikke nødvendigvis til under forberedelse. Men hvad så med opgaven; at downloade, gemme og uploade filer (samme indhold som kopier) på Teams/Onedrive osv. ? Er det så heller ikke forberedelse, sådan teknisk set?
Og hvad med laminering? Det bruger især indskolingslærere jævnligt en del tid på - måske op til en time om ugen..(?) Er det forberedelse eller ‘klargøring’?
Og så er der hele spørgsmålet om fælles forberedelse versus individuel forberedelse.
Hvem/hvordan vurdere, hvori forskellen på ‘sparring med kolleger’ og ‘fælles forberedelse’ består? Dette spørgsmål er meget interessant, for på en del skoler er man de senere år gået all in på fælles forberedelse (hvilket har en del afledte problemer for visse lærere i visse fag og trin i forhold til at møde til time med undervisningsstoffet under huden og selvsagt ift rettearbejde...)
Hvem har definitionsretten - og pligten?
- Svar udbedes, skal jeg kunne vurdere den foreliggende aftaletekst på dette punkt.
Sarah Urgaard
(Lærer, faglig rådgiver og meningsdanner)
23-08-2020 11:21
Måske de ikke helt forstår, præcis hvad en læreres forberedelse reelt består af?
Konni Nørlem
(Folkeskolelærer)
23-08-2020 11:41
Problemstillinger i aftaleteksten vedr. forberedelsestid:
Aftaletekstens § 8 har overskriften "Forberedelse", men teksten er fyldt med uklarheder og giver dermed rige muligheder for forskellige fortolkninger:
* I teksten benyttes ordene "forberedelse" og "individuel forberedelse" i flæng, hvilket giver ledelsen mulighed for at fastholde, at tiden afsat til teammøder og afdelingsmøder skal tælle på kontoen for forberedelsestid.
* ”Lærerens forberedelsestid afvikles som sammenhængende og effektiv tid”, hvad betyder det? Er sammenhængende tid en halv time eller to? Hvad betyder effektiv tid? At du sætter et skilt på dig selv, at du ikke vil forstyrres den næste time inde i et forberedelseslokale, hvor andre kollegaer kommer og går, og hvor elever kan søge hjælp?
* §8, stk 2: ”Hvis læreren oplever, at den individuelle forberedelsestid reduceres, har læreren mulighed for at bede ledelsen om at placere forberedelsestiden….og kan kun i særlige tilfælde som følge af uforudset, akut opstået behov anvendes til andre formål."
Nu ved vi jo alle sammen godt, at en arbejdsdag på en skole indebærer mange uforudsete og akut opståede behov, så det i sig selv er jo et argument, som ledelsen stort set til enhver tid vil kunne benytte sig af.
Men hvis ledelsen virkelig skal omplacere forberedelsestiden, vil man med stor sandsynlighed være nødt til at ændre på andre aftaler og planer, man allerede har lavet ifht f.eks. kontaktlærertid eller tolærertid. Eller man bliver den ”direkte” årsag til, at andre lærere får ekstra opgaver.
Endelig vil en del lærere bøje nakken for ikke at komme i ”bad standing” hos ledelsen - her tænker jeg på flere ting. Dels er vi forskellige persontyper, og dels ved vi jo alle sammen godt, at ledelsen har ”nemmest ved” at se de lærere ”på holdet”, som er mest selvkørende og omstillingsparate.
* §7 stk 2: ”På opgaveoversigten anføres …..estimeret tid til individuel forberedelse… den estimerede tid er vejledende…. det er ikke hensigten, at opgaveoversigten skal føre til utilsigtet timetælleri.”
Med andre ord, her er dømt elastik i kilometer-mål, og vi vil som lærere være smerteligt bevidste om, at hvis vi går til ledelsen med, at timerne ikke slår til, så vil andre kollegaer risikere at blive pålagt ekstra-opgaver.
Vi må både passe på os selv og hinanden, og det kommer desværre ikke til at ske med den foreliggende aftaletekst!
Malene A. Hansen
(Lærer)
23-08-2020 11:48
Ja, Sarah - og hverken politikere, journalister eller arbejdsgiver har ulejliget sig med at spørge os...
Kunne ellers være pænt smart at sætte sig ind i - når det med tiden er og har været så stort et emne - og oplagt at befolkningen også fik et indblik heri..!
Men ingen interesserer sig for det - eller de vil ikke have det frem. Jeg opfatter, at dét netop er, hvad dlf håber, at samarbejdsmodellen/ arbejdstidsaftalen ad åre vil fremme, kommer bedre frem i lyset. Det ved jeg sgu ikke rigtig, om holder... tror egentlig ikke at flertallet orker eller ønsker at vide det...? De forkælede lærere, der altid bare fokuserer på detaljer, i stedet for, som vi andre, at passe vores arbejde... suk.
Og at det så sker derved, at vi vedtager en overenskomst, der ingen værn indeholder, et såkaldt nybrud indenfor overenskomster, gør mig noget træt... Skal JEG betale med såvel arbejdskraft som forpligtende ansvar, frataget et minimum af værn mod nedslidning - for at politikere m.fl - måske - ad åre - får en større indsigt i, hvad jeg laver?!? En indsigt, de, hvis de virkeligt ville, har haft usigeligt mange muligheder for at opnå!? SÅ komplekst er spørgsmålet altså heller ikke 😌