Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Lærke Grandjean (skribent, lærer emerita) 24-10-2020 12:41
Pædagogik fordrer rammer...
... der gør det muligt for relationerne mellem pædagoger/lærere og bøn/unge/voksne at være sammen i et rum af en FRIHED, som kun kan opstå i en spænding mellem FORTID og FREMTID. PS. Jeg er blevet gjort opmærksom på en skrivefejl i denne passage - der skal stå FREMTID (og ikke nitid), tak!
Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 12-11-2020 08:15
Det er jo hele tiden det med definitionen af "skæld ud". Sædvanligvis bliver der sagt noget med at hæve stemmen - og det mener jeg, virkelig, er nødvendigt en gang imellem. For eksempel "Stop! Lige nu!" eller "Ti stille, alle sammen!". Det kan efter min bedste mening ikke skade nogen. I hvert fald er det mere skadeligt, hvis de ikke stopper ved kantstenen. Så er der, hvad børnene siger. De kalder enhver for dem ubehagelig samtale for "skæld ud" eller "skideballe". Og da det er ubehageligt at blive foreholdt noget, man godt ved er forkert at gøre - så er det en "skideballe", hvis læreren kommer med en absolut nødvendig tilrettevisning. Også hvis det foregår ordentligt og retfærdigt, og i normalt toneleje. Jeg kan ikke forestille mig undervisning eller andet pædagogisk arbejde, hvor den slags tilrettevisning ikke ved lejlighed er nødvendig. Så er der de eksempler, der bliver fremdraget, hvor læreren råber: "Hvor er du da dum! Kan du aldrig gøre noget rigtigt?" eller "Hold op med den ulækre måde at sidde på! Har du ingen opdragelse hjemmefra?". Men det er jo forkert, hvad enten det bliver råbt eller hvisket eller noget ind imellem - for det er at nedgøre barnet og få det til at føle sig forkert - I stedet for at påpege, at det har GJORT noget, vi ikke vil have det gør i skolen. Og så er der det sidste - læreren, der magtesløs står i hjørnet og råber: "Ryd så op! Ingen går, før alting er på plads! Nej, stolen skal op på bordet!", mens kaos breder sig. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt, men nok ikke videre skadeligt for børnene - udover, at det ikke giver dem gode vaner med hensyn til oprydning i faglokaler. Og har vi ikke alle været der - I hvert fald i en situation, der ligner?
Lærke Grandjean (skribent, lærer emerita) 12-11-2020 08:34
JA, Thora Hvidtfeldt Rasmussen…
….det er spot on pædagogik i praksis, hvad du her skriver om SKÆLD UD! Og DERFOR bør pædagogik også ses som politik. Politik forstået som handling og som ´et begreb, der BÅDE kan referere til processen med hvilken en gruppe tager beslutninger for at styre eller påvirke udviklingen inden for et område OG til de institutioner, der gennemfører beslutningerne i praksis samt selve indholdet i den politiske diskurs, det der foreslås gennemført´ (Wikipedia). For der bør via handlinger – som alle med lidenskab for den pædagogiske proces bør gå ind i – genskabes politisk vilje og indsigt for at skabe ordentlige og værdige rum og rammer for PÆDAGOGIK og PÆDAGOGISK PRAKSIS. Det haster!
Lærke Grandjean (skribent, lærer emerita) 12-11-2020 12:17
Pædagogiske øjeblikke…
… med frihed og lighed som selve det pædagogiske salt handler altid om NOGET. Dette NOGET er formålsbestemt af demokrati, ligeværd og åndsfrihed. Det er derfor pædagogik aldrig er upolitisk, men tværtimod – både i undervisningen og i dialogen om rammerne og rummet for undervisning – er en opgave, der fordrer personlig stillingtagen og handlekraft. Ment som en kommentar til dialogen om, hvad pædagogik er, fordi jeg ofte mødes med en undren over, at jeg fastholder, at pædagogik (også) ER politik.
Lærke Grandjean (skribent, lærer emerita) 14-11-2020 19:52
Malene A. Hansens opråb til DLF ud over rampen
Dlf Når jeg spørger kolleger, hvordan de synes at foreningen arbejder for dem og deres forhold, siger de, at det ved de ikke rigtig - det er jo ‘ikke nemt’, og det eneste de mindes at have hørt fra deres fagforening er et par ret neutrale medlemsbreve, som de allerede har glemt indholdet af. Den nye formand ved de knap nok hvad hedder... Følger man med på nyhedsmedier er skole - og især lærerstoffet ualmindeligt fraværende. Man undrer sig over, om det virkelig kan passe, at DLF aldrig selv sætter nogle dagsordener i dagspressen. På en måde så emnet bider sig fast. Og; ‘samarbejde og professionel kapital’ er BARE ikke interessevækkende overskrifter. Det er derimod - for eksempel: Folkeskolereformen gør dine børn dummere Danske skoleelever har verdensrekord i skærmtid også i skoletiden Fokus på læsning er blevet fortrængt af arbejde med inklusion og trivsel Lærerne dropper at gå på toilet Danske forældre er bange for at opdrage deres børn. Lærere kæmper med at få ro i timerne. Lærerne advarede - nu får de ansvaret for at redde folkeskolen. Halvdelen af pengene til folkeskolen går til it, forvaltning og konsulenter Derfor retter dine børns lærere ikke de skriftlige afleveringer Rolig tid en mangelvare i den danske folkeskole Forskere: Bevægelseskrav forstyrrer undervisningen Skolelærere tør ikke anmelde lovbrud Prisen per undervisningstime har aldrig været lavere Alarmerende få vil være folkeskolelærere Dine børns lærere er blandt de mest stressede Og ikke mindst: Alle de personligt vinklede historier om lærere, der kollapser, søger væk etc. Kommentaren er skrevet til nedenstående indlæg, se link, men jeg synes, Malenes kommentar er relevant ud over rampen!: https://www.folkeskolen.dk/1858657/aldrig-mere-ok-krav-uden-medlemmerne#1858700