Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Lone Holm
12-11-2020 16:00
Suk
For en del år siden havde vi de fagligt svage elever til specialundervisning. Vi sad her med små hold af elever 3-4 elever, som rykkede sig, men med "små skridt". Det "lukkede" man ned, for eleven skulle ikke føle sig udstødt af klassen, og læreren skulle undervisningsdifferentierer. Siden er de faglige krav vokset, klassestørrelsen er vokset, og i mange klasser er elevtallet i dag 25-29 elever.
Håber naivt, at man så denne gang laver tiltag for de fagligt svage elver der virker, men det koster penge som så meget andet.
Malene A. Hansen
(Lærer)
12-11-2020 16:13
Måling og elefant
Så altså: Mere, men lidt anderledes måling...og "store forventninger til det kommende bedømmelses- og evalueringssystem". Jeps - nu rykker det - kan mærke det... Det er ren elefantstørrelse - både hele elefanten og elefant i bidder... eller noget...
Malene A. Hansen
(Lærer)
12-11-2020 16:35
ps.
Vedrørende 'elevernes evner'. Jo, læsning og matematik er vigtige evner. Især læsning - he-he;)
MEN; kunne man ikke overveje, om man simpelthen har sat barren for højt, når man på den ene side forringer rammerne og barberer ressourcerne og på den anden side vil have at flere skal blive 'dygtigere'?
Puh - at se sig selv formulere så banalt et spørgsmål...
Martin Dalskov
(Fhv. lærer)
12-11-2020 17:39
Objektivt set har Socialdemokraterne i 13 accelereret skolen som social frasorteringsmaskine op i gear. Det var galt før og er blevet endnu værre siden.
Lyt dog til børnenes negative trivselsmålinger, nedsæt det generelle stresspres på skolen og slip så lærernes viden, kreativitet og faglighed løs. Det er den eneste vej fremad.
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
12-11-2020 18:00
Hun VIL ikke tale om det. Det passer jo ikke, at skolereformen ikke har flyttet eleverne. Det har den. BAGLÆNS. Så vågn dog op, menneske.
Karoline Hansen
12-11-2020 19:48
Man jo bare frygte hvad politikerne nu finder på.
Det er kun dette der virkelig flytter de svage elever: Undervisning på små hold med få elever til en lærer og masser af to-lærertimer så der er nok lærerhjælp til de elever der har brug for mere end 30 sekunders en til en-hjælp per lektion.
Jeg har selv et barn der har det svært i nogle fag og har brug for ekstra hjælp. H*n føler sig ikke stigmatiseret eller udenfor når h*n får ekstra hjælp på små hold. H*n føler at h*n lærer mere og kommer glad hjem.
Ja tak til flere lærere!
Ministeren bør se sig selv i spejlet og spørge sig selv om hun ikke selv er den elefant, som umuliggør et opgør med folkeskolereformen fra 2013. Den er og vil altid blive en reform bygget på luftkasteller og trods det har hun for få år siden til et møde i Århus erklæret at det var for tidligt at se om folkeskolereformen virkede. Den blev lavet på et falsk grundlag og bør afskaffes hurtigst muligt. Tænker det igen er tomme ord fra, som tiden går, selveste elefanten i rummet.
Daniel Carlos Gustavo Petrera
(Folkeskolelærer)
12-11-2020 21:45
Elefanten i rummet
Måske er det ministeren selv, der er elefanten i rummet? Eller kan man sige, at S er elefanten i rummet, og folkeskolen er porcelæns butikken?
sune thousig møller
13-11-2020 08:32
blå lys
hun er og bliver ved med at være et blå lys. Snak snak snak og ingen handling......
jesper nielsen
(lærer)
13-11-2020 08:44
Nationale test
At ministeren åbenbart baserer sine krav om ændringer af elefantstørrelsen på baggrund af resultaterne i de massivt fejlbehæftede nationale tests kan desværre ikke undre - hvis hun i stedet havde taget udgangspukt i de massive tilbagemeldinger fra lærere, forældre og elever siden 2014 og især her efter coronaundervisningen i foråret havde billedet været forståeligt.
Ministeren fejler stort her og man kan kun frygte, at de tiltag der kommer bliver mere af det der ikke virker.
jeg ved snart ikke, hvordan vi får de bestemmende politikere til at forstå, at man får det man betaler for .. man skal bare kaste et lille blik på SKAT, fængselssystemet og AULA for at se, hvad der sker når politikerne skal detailstyre alting.
Jeg græmmes
Teija Vainio-Pedersen
(lærer)
13-11-2020 12:27
'Træd varsomt, her bliver mennesker til'
"Vi har fokuseret for meget på selve testene og for lidt på, hvad der skal ske, når vi har resultatet af testene. År efter år konstaterer vi bare en lille smule hovedløst, at nu har vi resultaterne igen, og at de ser sådan og sådan ud, men der ligger ikke nogen forpligtelse over for hinanden, over for kommunerne, over for skolerne eller over for lærerne til at sige, at så er det den her gruppe elever, man skal se på, og at de skal løftes. Der mener jeg simpelt hen, at vi har grebet det politisk forkert an, i forhold til hvad vi måler på", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.
Jeg bliver forvirret og rasende: 'vi' har grebet det politisk forkert an: JA!!! POLITIKERNE I FOLKETINGET!
Men at hun fralægger ansvaret og siger at det er kommuner, skoler og lærere som ikke har leveret!?! Det er netop de sidstnævnte som gør alt hvad vi kan for at lappe hullerne efter skolereformen (=folketingets politikere).
Desuden forventer jeg at man i Grundtvigs og Kolds hjemland snakker lidt mere om det HELE MENNESKE når man reformerer skolen næste gang. At det ikke kun er læsning og regning som er 'hele mennesket'. Man lærer altså for livet. Man skal kunne begå sig og man må gerne kunne bruge sine hænder. I min optik er dansk og matematik 'kun' værktøjer til at lære alle de andre 'vigtige' fag med substans.
Jeg håber ikke at det ny testning af de svagt præsterende ender med en udskamning af de svage endnu en gang. Man skal ikke kun fokusere på de enkelte elever men de sammenhænge de befinder sig i.
Som svømmelærer til 20 forskellige skolehold kan jeg sige næsten 'videnskabeligt' at det GØR EN FORSKEL om man har 25 eller 50 elever i en 25 m svømmebassin... Og det gør også forskel om man har nok voksne og at de voksne ved hvad de laver (ikke bare vikarer som sidder på kanten). Jeg ser også en mængde elever med forskellige diagnoser (eller nogen som burde måske have en) og de nyder svømningen 99%. Der er ikke nationale test, vi arbejder med sammenhold, og tager individuelle hensyn med hurtig feedback og en stejl læringskurve. Men samtidigt er der faste rammer, eleverne ved helt præcist hvad der forventes af dem, de er motiverede da de kan umiddelbart se vigtigheden og brugsværdien af det de lærer. Det er som et minilaboratorium for al undervisning.
Flemming Høy
(Lærer)
13-11-2020 17:36
Vi underviser for meget
Vi kan sikkert se frem til endnu flere besparelser!
Forestil jer, at PRT lytter til lærerne og indser, at eleverne går alt for meget i skole. Timetallet bliver nedsat for alle årgange, men vores undervisningsgrad bliver ikke ændret, så nu får vi elever som går mindre i skole, men stadig med trætte og uforberedte lærere som bevidstløs bruger færdiglavet standardmateriale fra de store forlag.
Jeg er ligeglad med reformen. Hvis jeg fik tid nok til at forberede mig, og tid nok til at tale med mine elever, så skulle jeg nok kunne få reformen til at virke.
Vi skal kæmpe det rigtige sted. Det er vores arbejdstid og vores arbejdsforhold som er de vigtigste. Med mindre PRT er rede til at ændre dette - dvs. blande sig i en overenskomst.... igen - er alt andet efter min mening ligegyldigt.
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
13-11-2020 17:51
Enig i pointen, men reformen og arbejdstiden er ikke separate størrelser. Det er reformens obligatoriske timetal, der skaber hele problemet, og det er dermed ikke et overenskomstanliggende, men et lovgivningsanliggende at få løst problemet.
Man kan godt forestille sig kommuner, der vil bruge en afkortning af skoledagen til at fyre lærere. Det ville dog være en hån mod den erklærede samarbejdsånd i den nye arbejdstidsaftale. Men det vil uundgåeligt også betyde lavere undervisningstimetal for lærerne, alene af den grund, at der ikke skal undervises til langt ud på eftermiddagen.
Når målingerne ikke virker, tror ministeren vi har målt forkert eller målt på det forkerte: "Der mener jeg simpelt hen, at vi har grebet det politisk forkert an, i forhold til hvad vi måler på", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.
Måske er det snarere et udtryk for at politikere ikke lærer børn noget-som-helst (andet end måske at fralægge sig ansvar). Lad os teste børnene i relevante færdigheder med diagnostiske test ude på skolen og bruge testene til det de kan: Få et billede af det enkelte barns færdigheder og udfordringer, som kan bruges til at bringe det videre.