Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Lars Christiansen
(Folkeskolelærer)
21-05-2021 11:37
Der er en vis logik i at lærerne i udskolingen er mere positive i forhold til læringsplatforme, men som far til en søn i 8 klasse, kan jeg sige at omfanget af tildelte undervisningsforløb er umotiverende og dræbende for lysten til at lære. På et tidspunkt fik han tildelt 8 forløb i fysik, og så var det bare at starte fra en ende af. Det er en form for programmeret undervisning bygget over samme skabelon med selvevaluering, og når det også er gennemgående i alle fag, bliver det, der i begyndelsen var spændende og nyt til kedeligt og uinspirerende.
Jeg har dog forståelse for fysiklæreren. Han har mange hold og platformen gør det muligt for ham, at nå det hele, men samtidig er det en alt for fattig tilgang til undervisning, der får store negative konsekvenser på længere sigt.
Hvad Aula angår, så er det bare trist.
Malene A. Hansen
(Lærer)
23-05-2021 13:25
Problemet er ikke begrænset til, at alting ikke er 'samlet ét sted'. Hvor tidligere tiders lærere kunne bruge forberedelsestiden på netop at forberede og efterbehandle undervisning, bruger vi i dag tiden på at læse og besvare beskeder/ henvendelser samt på logistik og møder - blandt andet som en følge af denne megen kommunikation. Kort sagt: kommunikationsopgaverne skaber flere opgaver - og tiden går fra undervisningsplanlægningen.
Læg hertil krav om samarbejde i en masse teams og med mange forskellige fagligheder, større skoler, flere kolleger og ja, tidskrævende it-systemer etc - bare at lykkes med at få et enkelt møde stablet på benene, koordinere kalendere (med kolleger, som har undervisning, så man må vente... eller sms'e dem...) og kommunikere dagsorden ud kan tage 10-15 % af ugens samlede forberedelsestid.
På min skole har man vedtaget, at kommunikation til forældre skal forsøges begrænset. Men jeg ved ikke, om det reelt er lykkedes.... Men der er jo typisk 7-10 mails i løbet af en dag i indbakken - hvis bare tre af dem kræver at man taler med kolleger, så går der let 30-40 minutter den dag med mails. Tilsammen med andre kommunikationsopgaver er det ikke urealistisk at mange lærere bruger ca en time om dagen på it/kommunikation. Det er måske halvdelen af den samlede tid til at planlægge og tilrettelægge undervisning samt tid til rettearbejde, som der forsvinder... Så er der en time tilbage om dagen... Og så var der lige et møde.. og så var der 30 minutter tilbage.... Ak ja, men vi skal jo ikke ud i rigidt timetælleri, så skidt pyt - vi svinger da bare lige et kopiark i kopimaskinen eller nupper et forløb fra en portal uden at læse det igennem inden undervisningen. Eller vi satser på at improvisere os igennem - igen...
Hvordan har politikerne tænkt sig, at vi skal højne fagligheden og trivslen og inkludere flere udfordrede børn med en halv time om dagen til alt det?
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
23-05-2021 14:16
Ja Malene, afsporing af skolens arbejde, det er, hvad vi er magtesløse tilskuere til her. Men hver gang, it-velsignelserne kommer op, spørges der til, om de nu virker, som de skal, om lærerne bruger dem til at løse deres arbejdsopgaver etc. Det spørgsmål, der aldrig stilles, er, hvad denne enorme satsning skal til for?
It er et fremragende redskab i skolen - på samme måde som en skovl er alletiders, hvis man skal grave et hul - for at dække det til bagefter.