Og viljen til at genoprette folkeskolen er der heller ikke…
…har man da fuldstændig glemt, hvad pædagogik og undervisning drejer sig om:
med en virtuositet og kunstnerisk sans at kunne bedømme – og handle ud fra – forholdene, relationerne og substansen i formålsorienterede situationer, hvor kvalifikation, socialisation og subjektifikation er i spil. Det er dette, der hedder undervisning og pædagogisk arbejde. Det er dette, lærere og pædagoger med kunst, fag, religion bør uddannes til at varetage. https://www.folkeskolen.dk/1873850/skru-nu-den-reform-tilbage--det-gaar-ikke-det-her
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
11-06-2021 18:13
Links til de i bloggen omtalte udtalelser.
https://www.folkeskolen.dk/1873518/maratondebat-om-skolereformen-vi-skal-laegge-skolen-i-kloge-haandjern
https://www.folkeskolen.dk/1873791/kl-vil-arbejde-for-mere-lokal-beslutningskraft-i-nyt-partnerskab
https://www.folkeskolen.dk/1873701/skolelederne-vi-er-ikke-interesserede-i-en-frihedsdagsorden
https://www.folkeskolen.dk/1873885/skoleforvaltninger-skolen-skal-styrkes-paa-et-solidt-videns--og-datagrundlag
https://www.folkeskolen.dk/1873840/foraeldrene-vi-skal-back-to-basics-og-saette-eleven-i-centrum
Martin Dalskov
(Fhv. lærer)
11-06-2021 18:37
@ Lærke.
Problemet er, at flere og flere lærere i grundskolen tror at undervisning handler om at lave et undervisningsforløb (ud fra centralt fastsatte målsætninger), gå ind i en klasse og aflevere forløbet og efterfølgende bedømme eleverne. Har eleverne ikke fattet udervisningen, er det deres problem. For det har rigtig mange nyuddannede lærere fået at vide er rigtig undervisning. Og det er det i de angelsaksiske lande, og det var det i Damark i 50 erne.
At man kunne starte et andet sted - nemlig med at tage udgangspunkt i hvor børnene står - det er noget gammeldags hippiepjat. Og derfor er skolen rent pædagogisk bombet 70 år tilbage i tiden.
Problemet for lærerne er, at der er stor forskel på nutidens måde at drive skole på, og så forældrenes måde at opdrage deres børn på - forældrene sætter i den grad deres eget barn i centrum. I modsætning til skolen. Den opfatter børnene som en ressource der skal optimeres af hensyn til samfundets økonomi. I det spænd mellem praksis og forældrenes forventninger, ostår en masse konflikter lærerne g forældrene imellem.
Ja, Martin, jeg er klar over, hvor alvorlige problemer, der hersker i folkeskolen med den manglende pædagogik…
…og også med samarbejdet med forældrene - opdragelse har tidligere været en naturlig del af skole-pædagogikken og dannelsen, og forældre vil jo i grunden meget gerne have modspil – men der er ikke lærer-tid til det.
Der er altså groft sagt hverken tid til pædagogik, dannelse eller opdragelse mere. Det er meget alvorligt det her, og jeg har meget, meget svært ved at forstå, at majoriteten i DLF og fra Christiansborgpolitikerne og uni-forskerne blot lader stå til og følger OECD og PISA.
Jeg skrev 1. juni en artikel om dette: ”Den sorte skole er genindført i Danmark: Sig nej!” Den kan læses i sin helhed ved at klikke på nedenstående link. Jeg har fået flere henvendelser fra politikere og debattører på baggrund her af, og selvom jeg godt ved, at dette langt fra er tilstrækkeligt, så tror jeg, man skal blive ved at råbe op.
Sauers vedholdende afsløringer af folkeskolens elendigheder efter 2013 reformen i sin blog er et godt eksempel på dette.
Og ikke mindst en kommentar som den, du giver her! Der skal altså snart handles på alt det, der kommer frem! Vi får ikke demokratiske, glade og handlekraftige mennesker ud af den læringsskole, som du med få ord spidder i din kommentar! Tak!
https://www.kristeligt-dagblad.dk/debatindlaeg/den-sorte-skole-er-genindfoert-i-danmark-sig-nej
Tomas Hansen (tidligere debattør.)
(Lærer)
12-06-2021 13:26
UV-forløb.
Martin, det er lidt tragikomisk.
Som du skriver, masser af undervisning og uddannelse, det går på: Forløb -> arbejde -> evaluering.
Når jeg som udskolingslærer hvert år har elever til eksamen og er ude som censor, der er det vendt 180 grader.
Hele forløbet fra man starter med at trække et emne og frem til eksamen, det fokuserer på bedømmelseskriterierne, logisk nok og de er:
Undersøgelse, modellering, perspektivering & kommunikation.
Hvilket i høj grad er det stik modsatte af hvad læringsmål, eksemplariske forløb, evaluering og "krydse bokse af" står for.
Fra vejledningen i Naturfag: Forstå, forklare og forudsige fænomener & systemers opførsel, kunne diskutere og forholde sig kritisk til modeller samt kunne revidere/konstruere modeller med afsæt i egne undersøgelser eller som en del af problemløsning.
Derfor bruger jeg også meget tid på at (forsøge at) forklare mine elever, at eksamen er ikke en fremlæggelse, det er en samtale. Jeg tager også deres fine manuskripter fra dem. :-D
Endnu mere ironisk, eksamen er i meget høj grad en trykprøve af folkeskolens formålsparagraf.
"§ 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling.
Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle.
Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati."
Det er for den sags skyld også derfor fjernundervisning og portalundervisning er virkelig dårlig forberedelse til eksamen, for eksamen er dialogbaseret og baseret på ovennævnte kompetencer.
Portaler & fjernundervisning er monologisk undervisning. (Eller monolitisk....... :D )
Tomas Hansen (tidligere debattør.)
(Lærer)
12-06-2021 13:49
Du er ikke fair Lærke.
Naturvidenskabelige metoder skal ikke blandes ind i læringsmålsfilosofien, som du kan se ovenfor er den helt anderledes.
Naturvidenskab har altid haft en meget stor grad af debat og er i høj grad humanistisk baseret + det er kun "dumme" naturvidenskabsfolk, der ikke ved at der sjældent er et definitivt svar på ting, når vi set bort fra de helt grundlæggende naturlove. Og selv naturlovene er til debat.
Tvivlen, nysgerrigheden & debatten er hele omdrejningspunktet for naturvidenskab, selv Einstein, da Vinci, Kepler, Bohr og mange andre, de tvivlede og de var (ironisk nok) oppe mod fastlåste humanister.
Bruno blev brændt på bålet, Galilei tvunget til at sværge på han tog fjel & Copernikus udsat for kritik for at påstå at jorden drejede rundt om solen.
Læringsmålsfilosofien er Pavestaten: SÅDAN ER DET BARE!
Naturvidenskaben er: Hvorfor er det sådan og er det nu også sådan?