Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Sonja Bech (Lærer) 28-06-2021 11:54
Seniorflexjob
Efter sommerferien er jeg i en alder af knap 63 skemalagt i 10 klasser fordelt på 6 årgange, minimum 80 nye elever. Pålagt kristendom helt imod min vilje i to klasser og uden forudgående aftale, tysk på 5 årgange og så lige lige UUV i 4. klasse ( 4a,b,c), som jeg aldrig har undervist i før. Hertil læs-timer med diverse elever. Jeg har betalt min egen aldersreduktion, da jeg blev 60. “Retten til et godt arbejdsliv” var vist en kampagne for DLF. Jeg kan ikke genkende mine arbejdsvilkår med “et godt arbejdsliv” og vil nu undersøge seniorflexjob - helt imod min vilje, men mit helbred holder ikke det et sådant skema.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 28-06-2021 16:57
Dystre udsigter.
I anden forbindelse der læste jeg lidt rundt. 50 % af læreruddannede er ikke længere ansat som lærere i FS, når de fylder 60. Når det er 62 år er kun 25 % af alle ansat i FS. I folkeskolen er der en voldsom overvægt af lærere mellem 45 og 55, dvs. at vi inden for en meget overskuelig årrække kan forvente et voldsomt frafald af lærere, et der i endnu højere grad end manglende optag/uddannelse vil udfordre skolen. Et løst overslag taler om et et frafald på op mod 12-15.000 lærere over en 10-årig periode. Jeg er sidst i 40'erne - kan jeg se mig selv i folkeskolen når jeg er 60? Jeg tvivler og andre jeg kender, de har samme tvivl. Uanset hvor glade vi er for at undervise, men arbejdspresset ser mere og mere uoverstigeligt ud. 8 lektioner på 7. årgang på en dag er rigeligt udfordrende allerede nu. ;-) Det blev heller ikke bedre af at Lærernes Pension sendte en mail ud om at jeg skal arbejde til jeg er (mindst) 69, samtidigt med at de linkede til en beregner, der viste hvor lidt mindre man får i pension ved at gå fra tidligere eller gå på deltidspension. :D
henrik iversen (lærer-efterlønner) 28-06-2021 18:33
Grå guld?
Urimelige arbejdsforhold og højere pensionsalder. Hvem passer på det grå guld? Fuld støtte til sygeplejerskerne, som har vist deres egen ledelse og arbejdsgiverne, at "nok er nok".
Anne Nielsen (lærer) 04-07-2021 12:29
INGEN seniorordninger i folkeskolen
Og dog - jeg kan gå på selvbetalt nedsat tid. Men skal stort set til de samme møder og med 'alt det ved siden af' - de andre opgaver, som lige tilfældigvis ikke når op på 60 timer - og som der kan være en del af - så er der ikke meget fidus ved det. Så som snart 63 årig fortsætter jeg lidt endnu på fuld tid. Jeg er også blevet enke i 2020 og blev lidt økonomisk klemt der, så det må blive fuld tid lidt endnu. Vores efterløn er jo heller ikke den bedste. Men om skoler har 'seniorordninger' som i 'vi-klemmer-IKKE-lige-de-sidste-dråber-ud-af-dig'? Som i 'vi-vil-gerne-beholde-dig-lidt-endnu-fordi-vi kommer-til-at-mangle-dine-fag' og laver lidt venligere skemaer, med absolut ikke 9 klasser eller lektioner hvor man er 'ugens gæst' og kun har klasserne 2 lektioner om ugen. Tja....ikke alle steder - om nogen?
Teija Vainio-Pedersen (lærer) 04-07-2021 15:54
God og relevant artikel. Der er for lidt fokus på seniorpolitikken i DLF. Når vi andre stopper kan skolerne vel 'bare' ansatte de virile tjenestemænd som alle blev sendt til pension ved 60-års alderen ved reformen? De kan jo nyde deres fulde tjenestemandspension og tjene lidt til som vikarer medens de 'hygger' sig med de fag som skolerne mangler. Den mulighed får vi overenskomstansatte jo ikke da alt bliver 'modregnet'. Og hvor vi desuden har arbejdet med helt andre vilkår, timetal og elevmængder. Jeg har virkeligt ondt af de unge lærere idag. De går ned med stress eller skifter jobbet ud. Hvem skal undervise børnene kvalificeret i fremtidens Danmark? Importerede udenlandske folk ligesom ved lægerne?
Monica Borré (Arbejdsløs) 05-07-2021 08:14
Deltid i almindelighed
Generelt er det svært at blive ansat på halv tid om man er senior eller ej. Der er så få stillingsopslag på deltid og hvis det endelig er så er det på 80%. Jeg synes det er synd, da langt flere af de uddannede lærer kunne anvendes i stedet for at finde en anden branche.
Lone Holm 05-07-2021 09:49
selvbetalt aldersreduktion
Aldersreduktionen giver jo ikke ens arbejdsforhold for de ældre. Er du i en kommune hvor det gennemsnitlige lektionstimetal for undervisning er højt, når du efter reduktionen ikke engang ned på et lektionstal der ligger på niveau med de kommuner der har lavt. Jeg har valgt at gå på pension, jeg synes ikke at aldersreduktionen var nok for mig, da jeg arbejde i en kommune med meget højt lektionstal. Hvis jeg skiftede til en kommune med lav lektionstal, var jeg på fuld tid og fuld løn.