Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Per Ravn (Lærer) 16-07-2021 13:56
Hvorfor?
Hvorfor skulle DLF støtte sygeplejerskernes kamp, og aktivt gå i konflikt? DLF vil jo ikke engang gå i konflikt for deres egne medlemmer. Jeg er enig i at vi står stærkere sammen og har en fælles interesse i at få bedre arbejdsforhold. Men hvordan var det nu lige det gik med det fællesskab i 2018, da vi snakkede om musketer ed og at ingen skulle efterlades på perronen? Nåh jo, LO-forbundene, herunder FOA, 3F, HK Kommunal og Socialpædagogerne samt Dansk Socialrådgiverforening lavede deres egen aftale og efterlod resten på perronen.
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 16-07-2021 14:00
Ja indtil vil lærer at stå sammen på tværs af faggrænser, vil arbejdsgiverne gnide sig i hænderne :-(
Per Ravn (Lærer) 16-07-2021 14:46
Konflikten og "oprøret" kommer nedefra.
Konflikten og "oprøret" kommer nedefra. Det sker ved at færre og færre vælger uddannelserne, flere falder fra i løbet af studiet og flere vælger andre jobs efter endt uddannelse. På et tidspunkt vil arbejdsgiverne opleve at der er så kæmpe stor mangel på lærere, pædagoger og sygeplejersker etc. at har vi en helt anden træls situation i samfundet. Men den risiko er politikerne og KL åbenbart villige til at løbe. Men det går jo nok op for dem på et tidspunkt, at deres strategi er som at tisse i bukserne - På et tidspunkt holder det op med at være varmt.
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 16-07-2021 15:01
@ Per Ravn
For Folkeskolens vedkommende betyder det “blot”, at færre i lærerjobsene er læreruddannet. Nu har politikerne jo også fornyligt opgivet ambitionen om, at fagene skal læses af linjefagsuddannede - så mon ikke det, du betegner som “oprøret”, istedet betyder udhuling af faglighed og fald i kvalitet indenfor den offentlige velfærdssektor? Og det kan overklassen jo betale sig væk fra.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 16-07-2021 16:18
Ingen tvivl om, at der er en skævvridning mellem mande- og kvindejobs, og at den er en skændsel, som vi skal gøre op med. Heller ingen tvivl om, at de fodslæbende fagforeninger på de mandedominerede områder svigter her. Men ret skal være ret. Konni skriver, at 'slutlønnen for en sygeplejerske mere eller mindre svarer til startlønnen for en folkeskolelærer'. Dansk sygeplejeråd skriver på sin egen hjemmeside,: "I flere medier er der blevet brugt tal fra blandt andre Danmarks Statistik til at beskrive sygeplejerskernes løn. Disse tal indeholder alle dele af lønnen fratrukket betaling for overtid og fravær. Altså både særlig feriegodtgørelse, ferie og søn- og helligdagsbetalinger, pension, personalegoder og ulempetillæg. I de beregninger når en sygeplejerske op på en løn på ca. 40.000 kr. om måneden. Tallet beskriver den gennemsnitlige løn for en sygeplejerske uanset erfaring og dækker blandt andet over, at en del sygeplejersker er i en specialstilling med et højt kvalifikationstillæg. Det betyder også, at mange vil tjene mindre end dette, og især mange basissygeplejersker vil ikke kunne se sig selv i denne lønstatistik. Reelt vil det da også være langt fra den lønseddel, som mange sygeplejersker får hver måned, da ca. halvdelen af sygeplejerskerne arbejder på deltid." Dertil kunne knyttes mange kommentarer. Jeg vil blot sige her, at når lærerne ikke har dette problem, skyldes det alene, at vi som den eneste fagforening satte hælene i overfor 'ny løn' - en lav grundløn plus et mylder af individuelle tillæg.
Martin Dalskov (Fhv. lærer) 17-07-2021 11:44
Der er helt klart et problem med interessemodsætninger mellem de offentlige ansattes fagforeninger. Men der har de seneste år været fælles fodslag om at løfte de lavtlønnede mest, og der har været afsat mange lønkroner her til. Og det er jo så ikke handlet om sygeplejerskerne. Sygeplejerskerne har i mange år brugt de decentrale lønforhandlingskronet til at hæve deres specialiseringstillæg, mens lærerne har brugt dem til at hæve grundlønnen for nyansatte og også undervisningstillæget. Og nu kommer sygeplejerskerne så og siger, at man kun skal kigge på grundlønnen og at de stiger alt for langsomt i grundløn i forhold til lærerne. Det er altså en underlig måde at argumentere på. Dengang tjenestemandsreformen blev indført, var sygeplejerskeuddannelsen en 3 årig lærlingeuddannnelse og ikke en videregående uddannelse. Og det er hovedårsagen til indplaceringen i lønhirakiet. Og taget i betragtning af at 70 % af lærerne er kvinder, er kvindeargumentationen altså også en underlig måde at argumentere på. Kerneproblemet er at overenskomstsystemet ikke fungerer på det offentlige arbejdsmarked. Sygeplejerskerne har siddet og forhandlet med en socialdemokrat fra regionerne, og kan nu sidde og vendte på et socialdemokratisk lovindgreb, alt imens de tømmer strejkekasserne og arbejdsgiverne sparer penge. Og vi så jo det totale sammenbrud for systemet med overgrebet i 13. Fagforeningerne er nødt til at rykke sammen og finde en anden måde at gøre tingene på.
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 18-07-2021 00:11
Jeg er enig i, at det har været uklogt af DSR at hoppe med på “ny løn” med diverse individuelle tillæg. Det flertal af sygeplejersker, som har stemt nej til overenskomstresultatet har forhåbentlig også fået øje på denne problemstilling. Skal vi som offentligt ansatte opnå respekt hos arbejdsgiverne og politikerne (som i mange tilfælde ja er socialdemokrater, hvad folkene på topposterne i fagbevægelsen ydermere også er), så må vi bakke hinandens faglige kampe op og gøre fælles front, fremfor at finde fluer i suppen! Helt grundlæggende mangler der en masse lønkroner til de offentligt ansatte, især indenfor de områder, der traditionelt har været kvindefag.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 18-07-2021 11:52
Det er ikke kun fluer i suppen.
Når nu DLF hele tiden skal hives ind i ikke mindst DSR's overenskomst, er det helt fair at hele pakken tages med i betragtning. DSR's medlemmer, de har nu en gang valgt Ny Løn og det har så konsekvenser. Det bliver trættende i længden, at skulle høre på deres forfærdeligt lave grundløn og hvordan de nærmest går på sulteløn. Når man ser på en lønseddel, der giver knap 25.000 kr, for en 28 timers arbejdsuge, hvor over 10 % er personligt tillæg, vil jeg godt betvivle at det nødvendigvis er grundlønnen det er galt med. Man kan passende udfordre DSR og høre om de mener det er fair, at alle får det samme i tillæg, uanset om de er på 28 eller 37 timer.......... https://ekstrabladet.dk/nationen/se-selv-vi-er-ikke-graadige/8660806?fbclid=IwAR3lA1c3oN-hN900-P39_GZRQsVmIxpotQCaNrI8jeEci33aVOZm8Y_MP24 Hvad vil DSR? Vil de have mere i grundløn til alle? Vil de selv være med til at omfordele deres lønsum? Nogen får jo virkelig meget, på bekostning af andre. Det er sgu sur røv at være "på gulvet" og se hvordan andre får store tillæg. Deres tillæg på skæve arbejdstider er nu heller ikke så skidt igen - 85,77 kr. for lørdagstimer, til sammenligning får min hustru, der er sikkerhedspersonale ved DSB, 44,32 kr. i tillæg. Med en grundløn på 21.275 kroner. Vil DSR have bedre arbejdsforhold? Det er hvad der tales om uafbrudt, bortset fra lige nu, hvor det er lønnen, det drejer sig om. Jeg er så liberalt indstillet, at det må nu en gang være op til hver faggruppe at forhandle deres egne overenskomster. Jeg bakker gerne op om at der skal ses på lønsystemet i det offentlige - men jeg er ikke lige socialistisk nok til at alle overenskomster skal slås sammen til en. ;-) Dansk Metal og NFF har også hver deres overenskomst, på trods af begge organiserer 4-årige håndværkeruddannelser.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 18-07-2021 15:59
Det offentlige & overenskomster.
Det store problem ved det offentlige arbejdsmarked, overenskomster og forhandlinger er ret enkelt. Arbejdsgiver og arbejdstager er afhængige af hinanden. På godt og ondt. Så godt som alle, de er afhængige af arbejdspladser i det offentlige, mindre end 10 % af alle uddannede sygeplejersker arbejder i det private, selv hos lærerne er der max i omegnen af 25-30 %, der ikke er ansat i folkeskolen. Det samme gælder pædagoger, socialrådgivere, SoSu'er ect. Det gensidige binding har fungeret fint i mange år, men fik et solidt skud for boven i 2013, hvor mange offentligt ansatte for alvor måtte undre sig over hvad deres partner havde gang i. Men det offentlige arbejdsmarked fungerer ikke på markedsvilkår, Sygeplejerske Birthe kan godt skifte arbejdsplads, men hendes grundvilkår er stadig de samme - hun kan ikke forhandle sig til bedre vilkår med mester og derfor forsvinder incitamentet og/eller konkurrenceelementet - på godt og ondt. Lærere er trods alt bedre stillet, der er en stor privat-semiprivat sektor med undervisning, som man kan skifte ud i.
Henrik Jørgensen (Lærer og TR) 21-07-2021 23:25
Opfattelsen af lønforskelle i hhv. kvinde og mandefag er noget mere nuanceret end som så. Den faggruppe i det offentlige system, som tjener mest er lægerne. Foreningen af yngre læger har 13.000 medlemmer. De 8.000 er kvinder. Nogle af de lavest lønnede er fængselsbetjentene, og der er en klar overvægt af mænd. Jeg går ikke ind for ligeløn blandt de forskellige faggrupper. Der er forskellige uddannelseslængder og forskellige grader af ansvar. Jeg skammer mig på ingen måde over, at lærerne er blandt de højst lønnede bandt de offentlige ansatte.
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 24-07-2021 23:42
@Thomas Hansen Hele pakken skal tages med i betragtning, argumenterer du for. Her vil jeg takke Niels Chr Sauer for i et tidligere indlæg at udfolde og nuancere vores viden om sygeplejerskernes arbejdsvilkår. Yderligere bør det tilføjes, at siden Ny løn blev indført, er der kommet tusindvis af nye sygeplejersker til, som på deres egen krop har erfaret hvor hårdt og dårligt betalt et almindeligt sygeplejerske arbejde er. Utilfredsheden med ledelsen i DSR (Dansk Sygeplejeråd) er stor, hvilket blandt andet ses ved, at over 2/3 af medlemmerne har stemt OK-forliget ned. Desuden har de utilfredse sygeplejersker dannet Foreningen af Danske sygeplejersker som et supplement til DSR med det erklærede formål at få taget et opgør med tjenestemandsreformens løn-hieraki. @Henrik Jørgensen Ifølge en rapport fra VIVE fra 2020 er den gennemsnitlige forskel på mænds og kvinders timeløn på 14,4% (i mændenes favør) og en væsentlig del af lønforskellen hænger ifølge rapporten sammen med, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt. https://www.vive.dk/da/nyheder/2020/koensskaevt-arbejdsmarked-skaber-loenforskelle-mellem-kvinder-og-maend/ Men det betyder naturligvis ikke, at ingen mandsdominerede fag er lavtlønnede. Eksemplet med de yngre læger, som ligger lavest i lægeløn-hierakiet, illustrerer meget godt, at kvinder også indenfor lægefaget har sværere ved at "stige i graderne". At ledelsen i DLF og i næsten alle øvrige offentlige fagforeningen vender de strejkende sygeplejersker ryggen, tjener ingen offentlige lønmodtageres interesser, hverken når det gælder lønsiden eller de pressede arbejdsvilkår indenfor alle fagområder. I stedet bør vi støtte sygeplejerskernes strejke, for gør vi det, får vi vist den "forenede" fag-top og Christiansborg, at der skal prioriteres en større del af det samlede BNP på fælles velfærd!
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 25-07-2021 13:49
Men hvad vil DSR så?
Vil DSR "bare" have at samfundet lægger en større del af kagen til lige netop DSR? "Yderligere bør det tilføjes, at siden Ny løn blev indført, er der kommet tusindvis af nye sygeplejersker til, som på deres egen krop har erfaret hvor hårdt og dårligt betalt et almindeligt sygeplejerske arbejde er." Det kan man altså ikke bruge til at få ændret på ting med. ;-) Det er nu en gang det medlemmer har stemt for - jeg har heller aldrig stemt DK ind i EF, det er der faktisk ret må mennesker der lever, der har, men jeg hænger nu en gang på EU. " Utilfredsheden med ledelsen i DSR (Dansk Sygeplejeråd) er stor, hvilket blandt andet ses ved, at over 2/3 af medlemmerne har stemt OK-forliget ned." Det er faktisk lidt fordrejet. Det første forslag, det blev nedstemt med omkring 300 stemmer, så det er lidt kontrafaktisk at hævde, at der var en voldsom modstand. Modstanden kom med FB-gruppen og jeg vil godt tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved, hvor mange af de menige medlemmer, der reelt ved hvordan deres overenskomst og området grundlæggende er skruet sammen. Når jeg læser med i diverse kommentatorspor, der hopper rigtig mange frisk og frejdigt med på fortællingen om at det er enormt hårdt at være sygeplejerske & de går nærmest for sulteløn alle sammen. "Eksemplet med de yngre læger, som ligger lavest i lægeløn-hierakiet, illustrerer meget godt, at kvinder også indenfor lægefaget har sværere ved at "stige i graderne". " Ja, blandt andet fordi man prioriterer anderledes - det er svært at "stige i graderne", hvis du kun vil arbejde 25-30 timer om ugen. Det vil i øvrigt også ændre sig over tid. Der vil komme flere og flere kvindelige læge-ledere, det er ren statistik, for der bliver færre og færre mænd i det offentlige sundhedsvæsen. Men hvad vil DSR? Vil de have mere i løn til alle? Vil de være med til at tage et internt opgør og bruge deres, høje, personlige tillæg, til at dele ud til flere? Som skrevet tidligere, det er absurd at man kan få 85 kr. i tillæg for at arbejde aften/nat/weekend. Det er fuldkommen sindssygt at man deler 40+ % af lønsummen ud som personlige tillæg. Jeg kan da ved gud godt forstå at man kan nøjes med at have 30 timers arbejdsuge, hvis man er fast nattevagt. Det er da ikke nødvendigvis, fordi det er hårdt, det er fordi det er nemt at tjene en fuld månedsløn på mindre end fuld tid. For en god ordens skyld - jeg har arbejdet 24/7/365 og fruen har gjort det i 18 år, så jeg kender betingelserne ved det. ;-) Eller vil DSR have bedre vilkår for medlemmerne? Hvad med de andre faggrupper? BUPL/FOA/3F? Vil DSR's medlemmer bakke op i at de skal have tilsvarende mere i løn? Endelig, det gavner ingen, at DSR og andre, forsøger at forhandle gennem "synd-for-argumenter". Hovedparten af folk, de hopper altså ikke på at man skal have mere, bare fordi det er synd for en. BUPL har fattet det, de slår på at det er bedre for børnene, at der er en bedre normering i børnehave eller at der er 2 voksne i indskolingen og har forstået, at man kan ikke både for bedre forhold OG mere i lommen. DSR vil have bedre forhold OG mere i lommen og men hvis man får mere i lommen, kan vi da godt se bort fra det med de bedre forhold.
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 25-07-2021 14:26
@ Thomas Hansen Gad vide, hvad du ville udtale om lærernes løn- og arbejdsvilkår, hvis du ikke selv var lærer? At de underviser for lidt, ikke behøver forberedelsestid, når de har været lærere nogle år, har alt for meget ferie, brokker sig konstant uden at gøre noget ved det og aldrig går på barrikaderne for andre faggrupper. Vi kan altid pege fingre af andre faggrupper, det var det jeg (i et tidligere indlæg) mente med håret i suppen. Men i virkeligheden handler det nok mere om holdningen til, hvad vi skal bruge vores samlede BNP/ kagen på: Skal vi have mere privatforbrug eller vil vi prioritere at have en god og velfungerende velfærd for brugerne (børn, skoleelever, syge, ældre m.fl.) og gode arbejdsvilkår for de ansatte, så man kan levere et godt "produkt" og have et godt arbejdsliv.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 25-07-2021 15:41
Svesken på desken.
Men Konni. Hvad vil DSR & medlemmer? Du forholder dig ikke helt til hvad der skrives. De ting du skriver om lærere, dem kan jeg uden de helt store problemer sætte ord på hvorfor og hvorledes - det er hvad mange lærere, ikke mindst her gør og hvad mange rigtig gerne vil have DLF sætter gang i - den positive fortælling og hvorfor der skal ændres på ting. Jeg synes ikke det er fair, at du skriver, at lærere ikke går på barrikaderne for andre, men der skal så være en anledning. Senest, der har børnehaveklasselederne, så vidt jeg husker, og andre fået en større del af kagen ved OK20. Du kan godt kalde det at pege fingre, jeg vil kalde det, at et oplyst grundlag, faktisk er OK at tale ud fra. Jeg nægter at tro på, at ens arbejdsliv er så ringe, at man ikke kan arbejde 37 timer som sygeplejerske på et hospice. Ikke mindst når jeg ser på hvad jeg selv har arbejdet med, arbejder med og hvad min hustru arbejder med. Er DSR & medlemmer villige til at gøre op med deres ego-centrerede overenskomst og gå på en mere kollektivt baseret overenskomst? Det ville give mange flere mere og et mindretal mindre i posen. Et eksempel, hvis du arbejder som 30 timers nattevagt, får du over 11.000 kr, alene i tillæg for 17/06-arbejdstid + alle de andre tillæg. Er det rimelig Konni? Er det rimeligt at du kan få SÅ mange penge, for at sidde på din pind, på et sengeafsnit, hvor patienterne ligger over sover? Alt imens dine kollegaer knokler rundt på dagvagten?
Konni Nørlem (Folkeskolelærer) 26-07-2021 00:53
@Thomas Hansen Jeg mener, at det er aldeles rimeligt, at få et tillæg på 11.000 om måneden for natarbejde 30 timer om ugen. Natarbejde belaster din krop og sundhed, og tillægget er netop en kompensation for det og gør, at sygeplejerskerne kan nøjes med at arbejde færre timer om ugen I min barndom arbejdede min nu pensionerede mor som sygeplejerske i aften- og nattevagter, og hun var ofte i et stort søvnunderskud, fordi hun havde svært ved at få sovet nok om dagen. Desuden var der mange forskellige gøremål, hun var nødt til at foretage sig i dagtimerne, f.eks. at tage med sine børn til læge, som så gjorde, at hun måtte stille vækkeuret til at ringe få timer efter, at hun var gået i seng. Senere kom hun i dagvagt og arbejdede derfor hver anden weekend, hvilket betød afsavn i kernefamilien. Så jo, der er tillæg for aften-, nat- og weekendarbejde, og det er fuldstændigt rimeligt (her bør du måske i stedet overveje, om din hustrus tillæg ikke bare er for lavt). Din påstand om, at en nattevagt ikke laver noget vil jeg egentlig gerne se dokumentation for. I et tidligere indlæg mener du ikke, at sygeplejersker selv forstår deres egen lønseddel, og du betvivler, om de overhovedet ved, hvilke krav de strejker for. Det synes jeg nu nok ellers er fremgået rimeligt tydeligt, selvom sygeplejerskestrejken ikke har fået den store pressebevågenhed. Sygeplejerskerne kræver ligeløn med sammenlignelige faggrupper. Af tabellen i nedenstående link fremgår da også ret tydeligt, at det er et relevant krav. Ligeledes fremgår det, at mange andre faggrupper, f.eks. pædagoger halter bagefter, men det er jo ikke et argument for at vende ryggen til sygeplejerskerne. Tværtimod burde de gøre fælles front! https://www.dr.dk/nyheder/penge/tjener-en-sygeplejerske-25000-eller-42000-kroner-her-er-hvad-der-er-op-og-ned-i-den Jo lad os få fakta på plads i forhold til sygeplejerskernes afstemninger. Det er korrekt, at der var et et knebent nej blandt sygplejerskerne til det samlede overenskomstforslag for det offentlige ansatte, hvor kun omkring 55% af sygeplejerskerne stemte. Efterfølgende blev der udarbejdet et mæglingsforslag, som 66,7 procent af de stemmeafgivende sygeplejerskerne stemte nej til, her var stemmedeltagelsen imidlertid nået op på 74,4%. Så de mener det sgu, de sygeplejersker. Og det kunne vi andre godt lære lidt af :-) https://dsr.dk/politik-og-nyheder/nyhed/sygeplejersker-forkaster-maeglingsforslag
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 26-07-2021 11:59
Selvfølgelig skal natarbejde være tydeligt synlig i lønposen. Om sygeplejerskernes ordning er rimelig, skal jeg ikke kloge mig på. Hvis jeg var sosu'er med natarbejde, ville jeg nok synes, at den er særdeles favorabel. Alle jobs har deres særlige belastninger. Som fx. lærer har man ikke natarbejde, men til gengæld slås man man som ingen andre med det grænseløse arbejde, arbejder gratis og usynligt i fritiden og roder med en årsnorm, der skaber ekstreme spidsbelastninger uden nogen form for kompensation. Men når jeg ser på sygeplejerskernes samlede lønprofil, slår det mig, at en fjerdedel af dem ligger under 37.000 og en fjerdedel af dem over 45.000 om måneden (for fuld tid, går jeg ud fra). Det er svært at forstå, hvordan DSR har kunnet acceptere den udvikling.