Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Kim Bækgaard (Tidl. folkeskolelærer) 24-09-2021 01:00
”´Wichtig ist nicht ob, sondern wie geschimpft wird”
Nemlig! Tak, John, for en god uddybelse af det vi er et par stykker, der prøver at forklare i kommentarer til artiklen Vil være Danmarks første certificeret skældudfri skole. (https://www.folkeskolen.dk/1878608/vil-vaere-danmarks-foerste-certificeret-skaeldudfri-skole , red.) Mon ikke der er ved at være konsensus om, at det er OK at skælde ud, hvis det er på den gode måde. Udover indlæg til ovennævnte artikel, kunne man evt. også læse denne artikel: ”Wann ist Schimpfen in Ordnung?” www.jako-o.com/de_DE/magazin/kindererziehung/lob-tadel/kinder-schimpfen Artiklen er tiltænkt forældre, men mange kan og bør også følges af alle andre, der har med børn at gøre i professionelt sammenhæng. P.S. Kan se du har skrevet et hav af bøger, senest "Klog på børn". Mine to drenge er nu omkring de 30 år, men jeg havde meget stor glæde af at læse din bog "Den ny børnekarakter" året efter den udkom i 1991. Den var meget brugbar, ikke bare forhold til egne børn, men i høj grad også til lærerstudiet. :) Og tak for både i bøger og indlæg at skrive på godt og gedigent dansk, et sprog uden alverdens højtragende akademiske gloser, og som er til at forstå. :)
Jan Bruhn (Lærer i 39 år) 24-09-2021 16:46
Hvis man gør det klart for eleven, at det er adfærden og ikke eleven personligt, man er utilfreds med, kommer man langt med at opnå den ønskede adfærd, også selv om man har hævet stemmen.
Kim Bækgaard (Tidl. folkeskolelærer) 24-09-2021 19:14
@Jan
Lige præcis! :) Det er nøjagtigt det der står i den tyske tekst under overskriften "Richtig schimpfen", som jeg har linket til i mit indlæg :) "Kritisieren Sie das Verhalten Ihres Kindes, aber niemals seine Persönlichkeit oder seine Fähigkeiten." Her står så ganske vist "barn", men det samme gælder selvfølgelig for eleverne. :) I øvrigt tror ganske megen skældud, både af den dårlige slags, der er blevet en dårlig vane, men også den såkaldte "gode" og berettiget, hvis der var mere konsekvens generelt på uønsket adfærd. Jeg kunne nævne en lang række eksempler, men lad mig blot nævne en enkelt: Hvis jeg som gårdvagt så en elev smide affald i skolegården, gik jeg over til vedkommende, skældte IKKE ud, men sagde rimelig roligt, at det ikke var i orden at smide affald uden for skraldespandene, og så fik eleven i øvrigt lov til at samle ALT affald sammen i skolegården. Det synes eleven som regel var urimeligt, men som jeg sagde til eleven, så havde jeg ikke set hvem der havde smidt alt det andet affald, men jeg har set dig smide noget. Ni ud af 10 gange var der heller ikke noget vrøvl med eleven og der blev samlet affald sammen.
Kim Bækgaard (Tidl. folkeskolelærer) 24-09-2021 19:16
@Jan - Korrektion;)
KORREKTION: I øvrigt tror ganske megen skældud, både af den dårlige slags, der er blevet en dårlig vane, men også den såkaldte "gode" og berettiget SLAGS, VILLE VÆRE OVERFLØDIG, hvis der var mere konsekvens generelt på uønsket adfærd. Jeg kunne nævne en lang række eksempler, men lad mig blot nævne en enkelt:
Per Ravn (Lærer) 25-09-2021 03:07
Skæld ud fremfor uheld.
Nu har jeg arbejdet som sløjd lærer i over 20 år. I sløjdlokalet skal eleverne lære at anvende maskiner og helst uden uheld. Derfor instruerer jeg hvert eneste år mine hold i maskine-sikkerhed og anvendelse. Jeg indskærper også følgende 5 regler mens man er i lokalet: 1: Man går rundt. 2: Man tumler ikke. 3: Man bærer værktøjet korrekt hen til sin arbejds-station. 4: Man bruger ikke maskiner man ikke er uddannet til. 5: Er du i tvivl, så spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt. Herefter fortæller jeg eleverne, at hvis de overtræder regel nr. 1-3, så indkasserer man en skideballe. Jeg har i mine 20+ år oplever forskellige uheld i sløjd lokalet. Nogle er hændelige, bevares, men nogle kunne også være undgået hvis eleverne overholdt reglerne. Jeg vil hellere skælde ud, end at skulle køre på skadestuen med en elev, der har haft fingeren for tæt på sliberondellen eller dekupørsaven. Nogle gange, hvor dette er sket, er det ikke p.g.a. at eleven har været uopmærksom. Det er sket fordi to andre elever har leget "skubbe/tumle leg" med hinanden bagved, hvorved de ved en fejl, har "skubbet" til eleven ved sliberundellen, og uheldet opstår. I sådan en situation mener jeg , at det at "hæve stemmen" er helt på sin plads, og min opfattelse er også at dette er med til at skabe præcedens for at det ikke sker igen.
jan frejlev (LÆRER og TR) 25-09-2021 11:30
Endelig et fornuftigt og jordnært indspark
Jeg er rystet i min grundvold over, hvor unuanceret og praksisfjern debatten har været. Politikerne tager den som en gratis omgang, da det koster noget at bede om en skæld-ud-fri-skole, journalisterne fatter hat og opdyrker kun ligegyldige eksempler på, hvornår lærerne skælder ud (viskelæderhistorier), formanden fra skolelederforeningen har engang klappet en urolig elev på skulderen i stedet for at skælde ud, DLF har holdt sig oppe i helikopterperspektivet i stedet for forsvare deres medlemmer, når der åbnes endnu en flanke, hvor det er legitimt at kritisere en lærer ud fra følelsesmæssige argumenter. Ingen er nysgerrige på om lærerne overhovedet skælder meget ud i folkeskolen, og om der er forskellige opfattelser i børne og voksenverdenen om, hvad skæld ud er, og om der mon er sket et skred i, hvad opfattelsen af skæld ud. Slet ingen tænker højt om mon, der er noget godt i, at børn møder lærere som er dygtige fagprofessionelle, men uperfekte mennesker, som også begår fejl, selvom de gør alt hver dag, hvad de kan for at møde børnene, lytte til forældrene, adlyde forvaltningen og politikerne.
Kim Bækgaard (Tidl. folkeskolelærer) 25-09-2021 11:45
@Per
Fuldstændig enig! Som F/K - lærer gennem mange år har jeg også måtte hæve stemmen, nogle gange endda ret så kraftigt for at undgå potentielt nært forestående uheld. Værste klasse/hold jeg nogensinde har haft var en stor 7. klasse i F/K, som var ret umulige. Et par forældre, der vist troede jeg var en dårlig lærer, spurgte om de måtte komme og se min undervisning, hvilket jeg aldrig har haft noget i mod, tværtimod. De var hos mig en enkelt dobbeltlektion i F/K, og siden hørte jeg aldrig noget mere fra nogen forældre. Det kan være ret hårdt at have fag som sløjd og F/K, hvor eleverne ofte går rundt, og hvor der er mange potentielle faremomenter, især hvis det er en stor flok umodne 7. klasseelever. Jeg husker, at vi i årene efter fik lov at være to lærere på i F/K på 7. årgang, hvilket var en kæmpe lettelse.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 25-09-2021 12:12
FK eller hjemkundskab.
Jeg er helt enig med de 2 foregående talere. Alle mine elever ved at der gives en advarsel, hvis man ikke fatter at faglokalerne ikke er en gymnastiksal. Så sent som i går fritterede de i hjemkundskab, det betyder at der er 180+ grader varm olie, der uden de store problemer kan ryge ud over en elev. Jeg kender godt forældrenes og ledelsens reaktion, hvis jeg sender en elev på sygehuset med store brandsår. Så reglen er simpel. Enten lader man være, ellers er man ikke med til undervisningen. Jeg har på 10+ år haft et enkelt uheld. En elev havde valgt et forkert glasrør, hvilket betød at der stod en fontæne af alkohol op af kolben, der logisk nok blev antændt. Der skete - heldigvis - ingen noget.
jan frejlev (LÆRER og TR) 25-09-2021 12:24
Jeg glemte det lille ord "ikke" i min kommentar. Der skulle have stået: "Politikerne tager den som en gratis omgang, da det IKKE koster noget at bede om en skæld-ud-fri-skole." - Jeg kom til at skælde migselv ud, da jeg opdagede det, men bagefter rettede jeg det. Lidt flovt alligevel. Undskyld.