Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Tim Johannsen
(Folkeskolelærer)
15-11-2021 19:02
Relevans
Det er på papiret fuld ud relevant med praktik. I “gamle dage” var man af sted både i 8. og 9. Jeg har endnu ikke fattet hvorfor det skulle ændres. Ud over de faldgrupper der skitseres her, så er der også en kæmpe gruppe elever der er i praktik hos mor eller far. Når der kun er en praktik forstår jeg simpelt hen ikke hvordan det hos eleverne er en god løsning at de dybest set bliver “anbragt” et sted til praktikken er overstået. Der er slet ingen fascination over at man kan få lov til at afprøve noget man tror er fedt.
Hvis dette bliver ved tænker jeg at man skal nøjes med brobygning med erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelser. For så er praktikken i sig selv spild af tid.
Morten Petersen
(UUvejleder)
16-11-2021 08:56
Erhvervspraktik
Som UUvejleder kan jeg godt genkende billedet af at dårligt forberedt praktik ofte ender med praktik på skolen eller i den lokale Netto, og når den så bliver koblet med - "Når i har været i praktik, godt i er tilbage, nu har vi tysk".
Så bliver praktikken jo netop en aktivitet som står og flagre, og som helt sikkert, specielt de stærke elever, godt kan være en fed oplevelse, men for de svage endnu en gang understreger - "selv en praktik kunne du ikke skaffe"!
At arbejde med praktik er hårdt arbejde, det kræver forberedelse og opbakning fra lærerteam og ledelse. Men der er også rigtig meget læring i ordentlig planlagt og gennemført praktik.
Jeg prøver at arbejde med en tidslinie som siger at ca. 10 uger før en klassepraktik, laver jeg et kollektivt forløb med ansøgningsskrivning, rollespil om det personlig møde med en praktikvært, og under praktikken dagbogsskrivning. Som så meget passende kan indgå i et forældremøde, hvor eleverne fremlægger deres oplevelser for forældrene. Og bemærk at selv om Praktikken spiller på Uddannelse og Job bane, er der jo masser af eks danskfagligt rundt om praktikken - og når en unge så får en positiv evaluering fra et praktiksted, hvor der eks står et tilbud om et fritidsjob eller en lærerplads - så bliver det ikke større og ikke noget som skolen kan levere i hverdagen.
Maria Roneklindt
(Lærer og Folkeskolens engelskrådgiver)
17-11-2021 12:00
Svar til Tim og Morten
Jeg er meget enig med jer begge.
På min skole er de faktisk i praktik i både 8. og 9. klasse, men med begrænset succes, som I kan læse. Det er rigtig ærgerligt og lidt spild af tid.
Jeg oplever også mange, der finder sidste øjebliks-løsninger og enten tager i den lokale Netto eller med mor/far på arbejde. Det kan sikkert være fint nok som et afbræk fra den almindelige skoledag, men decideret læring og selvindsigt er der ikke meget af.
Det kræver nemlig en hel del at få et lærerigt praktikforløb, og jeg tror helt sikkert, at noget af det, du nævner, Morten, kunne være med til at gøre praktikken langt bedre. Men spørgsmålet er, om vi har tiden? Om lærerne er klar til at sætte mange lektioner og meget forberedelse af til at læse dagbøger og planlægge fremlæggelser og forældremøde? Jeg tvivler. Og hvis det skal blive en realitet, tror jeg, at UU-vejleder skal meget mere ind over. Vi oplever desværre UU-vejlederne som fraværende, og at de overlader det meste til os lærere.