Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Henrik Haubro
(chefkonsulent)
21-12-2011 14:15
Brug de mange inklusionserfaringer hos lærerne
Alle er enige om, at der er brug for at få samlet viden og at udvikle kompetencer om inklusion hos lærerne, hvis det skal lykkes at inkludere flere børn i den almindelige undervisning. Undervisningsministeren er endda gået så langt, at der nu skal etableres endnu et nationalt center for inklusion. Men vi tror det er vigtigt at tage udgangspunkt i lærerernes erfaringer og idéer rundt om på skolerne. Det vi i andre sammenhænge kalder "brugerbaseret innovation". For lærerne har sammen med lederne og forældrene mange erfaringer og har "opfundet" mange løsninger til, hvordan man kan skabe god inklusion i praksis. Lige fra materialer til undervisningsformer. Problemet er bare, at der ikke sker en formidling og dialog på tværs af skoler og kommuner. Alle løber sådan set rundt og opfinder den dybe tallerken, og specialisthjælpen er tit så højtragende, at det er svært at omsætte til det daglige arbejde med børnene i klassen. Derfor mener vi, der er brug for at skabe et inklusionsnetværk på tværs af skolerne og kommunerne. Et netværk, hvor den enkelte lærer kan rejse sine egne spørgsmål og give sine egne praksiserfaringer og idéer. Så man sammen på tværs kan udvikle sine egne måder at få inklusion til at virke i sin klasse - på sin egen skole. Lad os gå lige til benet og snakke praktisk implementering af den fine idé om inklusion. Det har vi forsøgt med www.inklusionsnetværket.dk.
Bettina Greve
(Lærer)
08-04-2012 14:12
Har I talt med børnene?
Har I talt med de børn, det handler om? Dette er et seriøst spørgsmål!
Inge Wie Nielsen
13-04-2012 18:04
Skolerne inkluderer allerede uden at give lærene uddannelse og tage hensyn til børnenes handicap...
Kommunerne inkluderer allerede uden at uddanne lærene og tage hensyn til børnenes handicap. Dette er som at læse min dagbog for 7 år siden, da min dreng gik i folkeskolen... I dag er han kommet hjem fra Specialskolen med et 12-tal i matematik... Fordi han er blandt fagfolk som forstår hans handicap. Aspergers Syndrom, med svære sanseforstyrrelser. Mon også denne artikel får en happy ending
Det der skræmmer mig mest er at de 2 begreber "specialundervisning" og "dagbehandlingstilbud" ikke er blevet skilt ad. Det er helr rigtigt at specialundervisning ville kunne foregå alle steder, selv på de danske sygehuse. Taler vi om den store gruppe af børn, der er behandlingskrævende og derfor har behov for et behandlingsmiljø, så ser verden helt anderledes ud. I skriver f.eks. "vi har i en årrække sendt rigtig mange normaltbegavede børn ud på specialskoler, og statistikkerne viser, at kun et fåtal kommer videre i uddannelse efter folkeskolen." Hvad er det dog for en generalisering ?? Den omtalte mængde børn, må nødvendigvis også omhandle de "behandlingskrævende børn" ? Havde man tænkt at lærerne med den manglende specialviden om behandling, ville kunne magte behandlingsopgaverne ? De 13% som man ind til nu har sparet pr. elev i folkeskolen, var det en uventet besparelse ? Det er måske helt rigtigt at mange børn med særligt behov ikke kommer videre i uddannelssystemet, det er der nok andre årsager til. Samtidigt kan vi vel ikke bare "glemme" at 25.30% af de færdige elever fra Københavns Universitet aldrig kommer i arbejde. Men det er måske mindre vigtigt!!
Det er ikke kun lærerne, som virkelig skal have viden om specialpædagogik, hvis inklusion skal lykkes. Også skolepsykologerne skal vide meget om specialpædagogik, for det er dem, der efter grundige undersøgelser og specielle tests, har ansvaret for, om en elev kan få gavn af at blive inkluderet i normalklassen. Den diskussion har jeg endnu ikke set nogle steder. Hele tanken om inklusion er gået for vidt. Med mine mange års erfaring med undervisning af svært læseretarderede, såkaldte "ordblinde" elever, skal man være meget varsom med at inkludere til normalklassen. Disse elever må ikke udsættes for uerfarne unge lærere. De elever vil "drukne" i normalklassen. De kan i stedet opnå gode resultater hos dygtige og erfarne lærere, som kvalificeret opmuntrer til fremskridt for eleven i specialundervisningen. De elever skal have ro til at lære. Idéen med at have en lærer ved siden af den elev i normalklassen, vil slet ikke gavne eleven. Det er et livslangt handicap at være svært læseretarderet, der er set eksempel på selvmord forårsaget af et læsehandicap!
Men vi tror det er vigtigt at tage udgangspunkt i lærerernes erfaringer og idéer rundt om på skolerne. Det vi i andre sammenhænge kalder "brugerbaseret innovation". For lærerne har sammen med lederne og forældrene mange erfaringer og har "opfundet" mange løsninger til, hvordan man kan skabe god inklusion i praksis. Lige fra materialer til undervisningsformer.
Problemet er bare, at der ikke sker en formidling og dialog på tværs af skoler og kommuner. Alle løber sådan set rundt og opfinder den dybe tallerken, og specialisthjælpen er tit så højtragende, at det er svært at omsætte til det daglige arbejde med børnene i klassen.
Derfor mener vi, der er brug for at skabe et inklusionsnetværk på tværs af skolerne og kommunerne. Et netværk, hvor den enkelte lærer kan rejse sine egne spørgsmål og give sine egne praksiserfaringer og idéer. Så man sammen på tværs kan udvikle sine egne måder at få inklusion til at virke i sin klasse - på sin egen skole. Lad os gå lige til benet og snakke praktisk implementering af den fine idé om inklusion. Det har vi forsøgt med www.inklusionsnetværket.dk.