Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Carl Skou (Lærer pt. ledig) 09-03-2012 16:19
Klart at skolen i Tasiilaq er opbygget efter dansk mønster...Det er den skole i Grønland, der har flest danske lærere ,og i ledergruppen er der kun to grønlandske lærere...
I bygderne er det helt anderledes, men det er bestemt også meget givende at undervise der.....Men vær omstillingsparat...Grønland er ikke Danmark...
Jens Peter Rydder Nielsen (Kontorleder) 13-03-2012 15:22
Nemlig Carl, alle skoler i Grønland er opbygget efter dansk mønster. Og det er korrekt at der er flest danske lærere i Tasiilaq, men hvad er årsagen til dette? Det kan jo skyldes byens beliggendhed, og den skønne natur der gør at det er her lærere fra Danmark søger til. Med hensyn til hvor mange grønlandske lærere der er i ledergruppen, så tror jeg nu nok du ligesom jeg ved, at det er ikke noget grønlandske lærere umiddelbart syntes at gå efter. Jeg kan være helt enig med dig i at bygderne er helt anderledes, og der får sproget også en helt anden betydning, for der er bygder hvor det danske sprog næsten ikke bruges, og så er det på grønlandsk. Og sluttelig Carl har du ret i at Grønland ikke er Danmark, jeg har selv været noget rundt fra Grønnedal i syd til Upernavik i Nord og nu Tasiilaq.
Carl Skou (Lærer pt. ledig) 13-03-2012 15:34
Jens Peter..Nu skal det jo ikke opfattes som en kritik af forholdene, bare en konstatering af, at det er sådan. Men det var ønskværdigt, at flere grønlandske lærere ville søge job på Østkysten...Og at flere grønlændere ville gå ind, og sætte sit præg på ledelsen af skolen...Igen igen..det er jo Grønland...
niels andersen 17-03-2012 11:05
Flere farver på paletten
Jeg har været i Grønland - og har det som de fleste andre: Oplevelsen går helt ind under huden. Jeg har en tro på, at der skal tænkes lidt anderledes mht. fagrækken. Det vil være en fordel for mange grønlandske børn at få flere praktiske fag på skemaet. Man kan også flytte mere undervisning ud i naturen. I et samarbejde med sportsfolk og naturvejledere. For det handler vel om, at eleverne skal have så mange positive oplevelser som muligt. En dansk orddiktat er nok ikke sagen. Når nu Syddanmark er fyldt med kloge hoveder, der har studeret pædagogik...så skulle det vel være muligt at sætte nogle ideer og fag på paleten, der giver flere succes-oplevelser.
vh/ Niels
niels andersen 17-03-2012 11:11
Tilføjelse
Jeg skrev "når nu Syddanmark er fyldt med kloge hoveder..."
Jeg ser naturligvis vejen frem som et samarbejde, hvor grønlandske pædagoger absolut bliver hørt og inddraget i et didaktisk arbejde.

Det her med, at Tasiilaq kan virke som en koloni er jo ikke noget dansk fænomen. det er den samme oplevelse "de oprindelige folk" (mærkeligt udtryk!) har i Canada og Australien. Børnene skal gå i skole. Ja!Det ønsker vi jo. Men skolen kan godt indrette sig mere efter "de oprindeliges" kulturbaggrund. Fangerkulturen ligger lige under overfladen. Og man må kunne udnytte det pædagogisk.
vh/ Niels Villefrance andersen
niels andersen 17-03-2012 12:16
Flere grønlandske lærere - men hvordan?
Succes ligger for en stor del i sproget. Og grønlændere taler grønlandsk! Derfor ville det være berigende, hvis der kom flere grønlandske lærere ind til klasserne.
Der ligger - som perler på en snor - nedlagte højskoler i Danmark. En af dem kunne bruges til et intro-kursus - f.eks. tre måneder med didaktik og metoder til evaluering. Suppleret med fjernkursus. Det lyder overfladisk! Javel. Men kunne da være en start på at få flere grønlændere ind som undervisere. Man kunne så stille og roligt bygge videre på uddannelsen.
vh/ Niels