Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Carsten Thrane 02-05-2012 10:28
fra industrisamfund til videnssamfund
faglig update

Hos min mor hænger et syet mønster, en navneklud, som min tipoldetante fremstillede på Voldkvarterets Skole i 1878.

Sløjdt og håndarbejde har været en del af skolen siden 70erne, altså 1870erne. Derfor skal man altså lige passe på her. Fagene i deres nuværende form er en del af den danske kulturarv. Og en sammenlægning af fagene fremstår for mig rent praktisk besværligt fordi det ene jo drejer sig om hårdt træ og save, og det andet om bløde stoffer mv. Vi ved hvad vi har, og har haft i over 130 år, vi ved ikke hvad vi får? Personligt kender jeg ingen som syr deres tøj selv eller snedkerer/producerer deres møbler selv. Den slags har vi robotter og kinesere til, så nytænkning er måske godt på denne front.

Noget der taler for den faglige sammenlægning er, at vi har for mange fag i folkeskolen, omkring 24, dette tal burde reduceres til 12, dog uden at reducere de samlede kundskaber.

Der er behov for at overveje, hvilke elementer af almendannelse som fagene/faget skal repræsentere. Jeg ser meget gerne at fagene tager et slæb med eksemplarisk praksis-tilgang fx til matematik. Opmåling, perspektivtegning, enheder, spil, mønstre, kombinationer, osv er matematiknære-ting som kan øves i fagene, og dette er også sket i fagene.

Fagene skal gendesignes udfra, hvad der på langt sigt tjener ALMENDANNELSEN bedst, ikke industri, eller lærerstuderendes interesser.

Jeg mener, at den vigtigste opgave i denne sammenhæng er, at gentænke, videreudvikle og opdatere mulighederne for at øve, lære og lege med den ellers kedelige/boglige teori i de musiske fag, samt evt, at reducere antallet af fag i Folkeskolen.