Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Lars Hemmingsen
(Lærer)
16-08-2012 08:51
KMD - en dinosaur
KMD har taget en ti år gammel teknologi og oversat nogle videoer til Dansk. Forsøget på hjælp er en mindre fiasko. Dels fordi selve systemet er designet til Universitetsstuderende men også fordi INGEN elever kan sidde og se på en video i 10 minutter.
Det der kan undre er at KMD gør det, for det findes jo allerede. Der er 1.500 danske videoer på MatematikFessor.dk, der er tilpasset den danske Grundskole - og de er ganske gratis og opdelt efter klassetrin mv.
Khan A. kan i sin nuværende form ikke 1/4 af to andendele (”en er jo det samme som to andendele jf. Løkkefonden.”)
Nogle onde tunger vil sige, at KMD gør det for at kunne sælge noget andet. Egentlig er jeg ligeglad, for jeg og mine unger bruger MatematikFessor.dk.
Men hvorfor anmelder du ikke MatematikFessor.dk, Johan?
//Lars
Niels Jakob Pasgaard
(Lektor)
16-08-2012 13:20
It = instruktionsvideoer?
Både Khan Academy, KMD, Løkkefonden og Basidia bygger, så vidt jeg kan se, deres platforme og materialer på en overbevisning om, at læring finder sted gennem monologisk instruktion. Det er der i og for sig ikke noget forkert i, for instruktion kan godt føre til læring, hvis man med ’læring’ primært forstår elevens evne til at fastholde og huske information. Særligt de mange gentagelser kan lede til, at informationerne til sidst sidder fast hos eleven.
Hvis man med ’læring’ derimod OGSÅ mener, at eleverne skal kunne tage informationerne med sig og gøre dem til deres egne - ja, at de måske endda skal kunne anvende det de har lært i andre sammenhænge - så er instruktionen efter min mening kun en lille del af det at lære.
Hvis man for alvor vil rykke ved brugen af it i undervisningen, er det efter min overbevisning de dialogiske og polyfone samarbejds- og kommunikationsværktøjer man skal satse på. At anvende it til instruktion er den nemmeste måde at anvende it på - det kan både PowerPoints, videoer, i-bøger og de fleste apps til iPad og Android anvendes til. Underviseren er stadig i kontrol – han doserer informationen til eleverne – enten gennem sit oplæg, eller gennem de materialer og apps han har udvalgt.
At bruge de polyfone og dialogiske værktøjer, derimod, kræver at underviseren slipper magten i undervisningsrummet, og lader eleverne deltage i en fælles afprøvning af den information de hver især sidder inde med, eller som de kan hente hos de eksperter, som de vælger at inddrage i arbejdsfællesskabet. Det er ikke nødvendigvis en let øvelse at anvende sådanne værktøjer, hverken for underviseren eller eleverne, og man kan ikke nødvendigvis måle elevernes udbytte af et sådant forløb ved hjælp af en standardiseret test. Til gengæld kan man være næsten helt sikker på, at eleverne kan bruge det de har lært i andre sammenhænge, ligesom de med stor sikkerhed er langt mere motiverede for at arbejde på denne måde, end de er for at se en instruktionsvideo og løse en testopgave.
Christian Hjorth Lund
16-08-2012 13:30
Fra Nimish Gautam og Christian Hjorth Lund (Basidia):
#Johan (blogger): Det er en meget spændende satsning; men der er mange snubletråde mellem det amerikanske website og en dansk implementering.
Der er mindst en anden aktør i forhold til introduktion af Khan Academy i Danmark – nemlig Basidia, som lover, at der er dansksprogede Khan Academy videoer klar til brug i næste måned – det er september 2012, hvor LøkkeFonden og KMD taler om næste år.
#Christian: Der kommer ikke Khan videoer fra Basidia i September: Det nævnes i artiklen http://www.folkeskolen.dk/512736/gratis-undervisnings-videoer-paa-vej-paa-dansk at Basidia lancerer en platform med oversatte Khan Academy videoer. Det var vores plan at lave nye matematik videoer da vi har en lang række matematik undervisere og studerende i netværket omkring Basidia (lærere, gymnasie undervisere og lærerstuderende), samt at Khan Academy har øvelser til netop matematik. Denne artikel er dog fra før Løkkefonden gik offentligt ud og før vi vidste at de havde sat sig på alle matematik videoer hos Khan Academy (jvf. aftale med Khan Academy).
Derfor kommer vi ikke til at have Khan Academy videoer om 2 uger. Vi er blevet tilbudt at lave videoer til nogle af de andre fag som ikke har øvelser, men det har været på pause da vi ikke ønsker blot at oversætte de andre fag fra “amerikansk”, så kan vi ligeså godt lave det på dansk fra bunden. Så i stedet arbejder vi p.t. med at styrke danske undervisere, projekter og organisationer i at skabe og dele deres egne videoer og forløb m.m., samt har øje på hvordan vi kan understøtte en god dansk implementering af Khan Academy - hvor alle bevare benene på jorden med udgangspunkt i praksis.
#Christian: Vi har siden Marts 2012 haft dialog med Løkkefonden. Så arbejdet imellem er delvist koordineret.
----------
#Johan (blogger): Det lyder jo som almindelig matematikundervisning – og det er det sådan set også; men med de afgørende forskelle, at eleven kan tilkalde/gense ”videoen” instant on, og at eleven kan gense og -høre gennemgangen, så ofte han vil, eventuelt sammen med sine kammerater, forældre eller andre # Tror det er vigtigt at bevare ydmygheden og holde forventningerne til Khan Academy på et realistisk niveau. Nemlig som du selv beskriver med almindelig undervisning, videoer m.m. Den store forskel er dog at det er gratis og nemt tilgængeligt. Lad os se det som et suplement eller værktøj til undervisninge.’
Jeg har kun set ganske få videoer af de flere tusinde – og kun en enkelt på dansk. De amerikansksprogede forekommer udmærkede og instruktive. Men hvis de er verdensklasse, som Khan Academy selv hævder, så har vi rigtig mange verdensklasse-lærere på folkeskolerne her i kongeriget. Men her kan eleverne altså ikke gå hjem og gense og genhøre forløbet.
#Christian: Det er præcis det store problem i Danmark. Af frie og gratis ressourcer (f.eks. når vores mange børn og unge søger på Google efter hjælp) har vi meget lidt tilgængeligt i forhold til andre lande. Vi har rigtig mange verdensklasse-lærere på folkeskolerne i Danmark, og det kunne virkelig gøre en stor forskel at få deres viden ud til hele Danmark. Det ville uden tvivl blive bedre end en gennemsnitslig Khan video.
p.s. de mener ikke at de selv er verdensklasse, men at de har et mål om at være i verdensklasse :-) Khan Academy er nu ret ydmyg som organisation, det er medier m.m. og misforståelser der blæser det op.
----------
#Johan (blogger): Det bliver lige nogle grader vanskeligere, når man oversætter fra amerikansk. Ordet number kan betyde nummer; men det kan jo også betyde tal.
Det er – efter min opfattelse – ikke ok, når tælleren i en brøk betegnes som det øverste nummer og nævneren som det nederste. Og det sker faktisk i det offentliggjorte eksempel på en oversættelse. Man forstår, at oversættelsen er foretaget af en, der ikke har megen føling med matematik.
#Christian: Er ikke enig med oversætter modellen som KMD og Løkkefonden har valgt. Dette ved de også godt. Omvendt har både KMD og Løkkefonden også et brand de skal leve op til, så hvis der er fejl eller mangler i deres 1000 videoer, så er det bare om at sende feedback afsted til dem, og mon ikke de så får det rettet i stil de rettelser Khan Academy her på det sidste har lavet efter de fik en stor mængde feedback (win-win for alle). Lad os byde videoerne velkommen, også sende dem den faglige/pædagogiske feedback. De gør trods alt en indsats kontra mange andre som blot snakker i medierne.
---------- #Johan (blogger): Der er – efter min opfattelse - nødt til at være faglig/pædagogiske redaktører på disse oversættelser, hvis man mener det alvorligt.
#Christian: Enig eller i form af faglig/pædagogisk feedback
---------- Rammeprogrammet – det administrative modul – oversættes imidlertid ikke. Da det i den amerikanske sammenhæng spiller en helt central rolle, bliver det interessant at se, hvordan de danske aktører, så vil skabe orden i kaos – for man kan jo ikke bare stille et par tusinde videoer til rådighed, og så gå ud fra, at elever, lærere og andre coaches selv kan kan finde det relevante.
#Christian: Selve Khan Academy platformen skulle gerne blive oversat til dansk så snart de (Khan Academy) eventuelt er klar til det. Mht. til hvordan og hvorledes, så skal vi have noget at skabe orden i før vi kan skabe orden, dvs. ressourcerne (i dette tilfælde videoer) skal være til rådighed før der kan skabes orden. Ved at stille videoer m.m. til rådighed, så kan de findes via Google, bruges på alle platforme, bruges af alle blogs, bruges af forskellige opgavesamlinger m.m.. Så det kommer an på niveauet af vores forventninger - lad os tage et skridt af gangen og gøre det i fællesskab. Ingen ved på forhånd hvordan vi “bedst skaber orden” i videoerne i Danmark.
----------
#Johan (blogger): Øh – lære på en ny måde? Der er tavlegennemgang og øvelser. Det nye er, at eleven kan tage tavlegennemgangen med hjem – og det kan være en god ide – men øvelserne / lektierne er der stadig.
#Christian: Store dele at det “nye” er tilgængeligheden, at det er åbent og gratis, de mange øvelser og at der er meget mere på vej fra Khan Academy i fremtiden. Hvis vi ikke i Danmark begynder at eksperimentere med initiativer som Khan, så ender vi med at komme bagud.
----------
#Johan (blogger): Men om de lærer mere, hurtigere, bedre (end koreanerne) ved denne såkaldte digitalisering af skolen – det ved vi faktisk ikke. Skønt mange lader som om, de ved det. Men spørg ind til, hvor de ved det fra.
#Christian: Men vi ved at hvis du har et godt fysisk gammeldags matematik system med bøger og øvehæfter, så lære du mere end hvis du ingenting har. Der er utrolig meget viden og mange læringsressourcer som elever, lærere, forældre, pædagoger og mange flere ikke har til rådighed. Så hvis vi starter på at give dem den viden og de ressourcer til rådighed, så burde vi også med rimelig stor sandsynlighed kunne øge læringen.
En af de ting digitaliseringen virkelig kan bidrage med er nøvendigvis ikke kun ny læring m.m., men også at endnu flere kan få glæde af ressourcerne og det er nemmere at dele viden og lære af hinanden.
------------
#Christian: Vi talte om indlægget her på kontoret og jeg synes Nimish - som lige er kommet ombord på Basidia her over sommeren - beskrev det hele ret godt og kort (vedr. Basidia):
#Nimish: This is what we do: We engage and support people, projects, organizations and goverments in creating and sharing knowledge and learning resources. We think the heart of these are the passionate individuals who care about making a difference. We absolutely agree that the passion and mathematic focus is missing in these; what makes some english OER/videos so effective in English is that they have passionate professionals who have had a lifetime of experience explaining the topics in question. Just a direct translation can't provide that. As you mentioned, when to call it a "numerator" and when to call it a "top number" are entirely dependent on what the teacher feels would communicate the idea best, and that's based on personality, understanding, and expertise. We absolutely agree that the Khan academy translation approach is better than nothing, but ultimately we want Danish teachers who are knowledgable and passionate giving this knowledge not just to students, but to eachother as well. It's an excellent opportunity to share personal experiences in education and improve not only teaching practices, but the actual resources children use. A teacher in Aarhus might have that perfect explanation that the one student in Helsingør really needed to understand fractions. Why not have the teacher in Helsingør give him a link to the video for that extra push? Or, why not have the teacher in Helsingør watch the video and use the same examples and say "thanks" to the teacher backin Aarhus? This is the kind of sharing and feedback and resources we're trying to achieve, and the kind of community interaction we're aiming to bring to the Danish education sector.
Christian Hjorth Lund
16-08-2012 13:52
Tanker til Niels Jakob Pasgaard
Hej Niels Jakob
Vi ser et stort behov for at vi i Danmark får bedre vidensdeling og at langt flere får adgang til viden og digitale læringsressoucer. Overbevisninger og teorier om læring m.m. overlader vi til forskere og praktikere. Kernen af vores arbejde er udelukkende at engagere og støtte personer, projekter og organisationer i at skabe og dele viden og læringsressoucer. Hvilket bl.a. er videoer som fra eller på Khan Academy.
Hvis vi ser videoerne m.m. som supplement til undervisningen, gratis elementer til de mange kommende distributionsplatforme, hjælp til lektierne, støtte til forældrene, en måde at dele viden og best practice på, inspiration til nye lærere, hjælpende hånd til lektiehjælpere, klubpædagoger, mormor m.fl., så er det et andet perspektiv end om teorier og viden om ypperste læring og didaktik.
Alt for mange ser på videorne udelukkende med henblik på didaktik i klasselokalet i stedet for alle de andre mange gode effekter som åbne/frie og gratis videoer+ressourcer bringer :-)
Det der kan undre er at KMD gør det, for det findes jo allerede. Der er 1.500 danske videoer på MatematikFessor.dk, der er tilpasset den danske Grundskole - og de er ganske gratis og opdelt efter klassetrin mv.
Khan A. kan i sin nuværende form ikke 1/4 af to andendele (”en er jo det samme som to andendele jf. Løkkefonden.”)
Nogle onde tunger vil sige, at KMD gør det for at kunne sælge noget andet. Egentlig er jeg ligeglad, for jeg og mine unger bruger MatematikFessor.dk.
Men hvorfor anmelder du ikke MatematikFessor.dk, Johan?
//Lars