Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Torben Larsen
15-06-2013 10:50
En pyrrhussejr til sproglærerne?
Måske har mange ikke opdaget at debatten om 2. fremmedsprog har kørt her på Folkeskolen i en måneds tid, så derfor kommer mit sidste indlæg, med den tilføjelse at Hjalmar Jess fra tysklærerforeningen ”chokerede” mig ved at oplyse, at timerne i 5. og 6. klasse bliver taget fra 8. og 9. klasse. Så har de tysk og fransklærere, der ønsker 2. fremmedsprog fra 5. klasse, fået deres vilje. Fra skolereformens ikrafttræden får 5. klasse 1 time tysk eller fransk om ugen. Fra 6. klasse er det 2 timer. Jeg har svært ved at se, at eleverne vil tage så få timer alvorligt. Har faget ikke nærmere fået status af fritidsundervisning, som man kan gå til en gang om ugen? Det er selvfølgelig eleverne, der kommer i første række, men hvordan mon det vil blive, at være tysk eller fransklærer en til to timer i en klasse, man måske ikke har derudover? Det kan jeg skrive, for trods lærerledighed er der stadig mangel på tysk og fransklærere. Læs blot jobannoncerne i denne tid som næsten alle efterlyser tysklærere. Hvis reformen først rigtig træder i kraft i 2016, er der måske tid til at uddanne tysk og fransklærere. Der uddannes masser af engelsklærere, men tysk og fransk bliver ikke valgt på professionshøjskolerne. Så kan man selvfølgelig hente gymnasielærere ind, men de er ikke uddannet til folkeskoleundervisning og intentionerne var vel ikke at udbrede faggrupperne i skolen? Det bedste ved udskydelsen af reformen er, at der måske kan udvikles undervisningsmateriale til 5. og 6. klasse, så eleverne ikke skal spises af med lærerens kopier, men ”rigtigt” materiale, som giver rigtig status til et fag! Det, jeg kender til sprogbad, har intet med denne reform at gøre. Det kan højest være en ugentlig vask af ørerne!
Bortset fra det betænkelige i at den nye folkeskolereform, p.g.a flere valgfag? åbner op for nye faggrupper i folkeskolen, var jeg ikke klar over, at der var frit valg på alle hylder over al verdens sprog, der nu kan tilbydes fra 7. klasse? Se mere på: Kolding-elever kan få kinesisk på skoleskemaet: Den første skole melder om interesse for at tilbyde eleverne kinesisk som valgfag fra 7. klasse. http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/06/26/104651.htm
Så har de tysk og fransklærere, der ønsker 2. fremmedsprog fra 5. klasse, fået deres vilje. Fra skolereformens ikrafttræden får 5. klasse 1 time tysk eller fransk om ugen. Fra 6. klasse er det 2 timer. Jeg har svært ved at se, at eleverne vil tage så få timer alvorligt. Har faget ikke nærmere fået status af fritidsundervisning, som man kan gå til en gang om ugen?
Det er selvfølgelig eleverne, der kommer i første række, men hvordan mon det vil blive, at være tysk eller fransklærer en til to timer i en klasse, man måske ikke har derudover?
Det kan jeg skrive, for trods lærerledighed er der stadig mangel på tysk og fransklærere. Læs blot jobannoncerne i denne tid som næsten alle efterlyser tysklærere.
Hvis reformen først rigtig træder i kraft i 2016, er der måske tid til at uddanne tysk og fransklærere. Der uddannes masser af engelsklærere, men tysk og fransk bliver ikke valgt på professionshøjskolerne. Så kan man selvfølgelig hente gymnasielærere ind, men de er ikke uddannet til folkeskoleundervisning og intentionerne var vel ikke at udbrede faggrupperne i skolen?
Det bedste ved udskydelsen af reformen er, at der måske kan udvikles undervisningsmateriale til 5. og 6. klasse, så eleverne ikke skal spises af med lærerens kopier, men ”rigtigt” materiale, som giver rigtig status til et fag!
Det, jeg kender til sprogbad, har intet med denne reform at gøre. Det kan højest være en ugentlig vask af ørerne!
http://www.folkeskolen.dk/529980/henvendelse-til-undervisningsministeren-og-uddannelsespolitiske-ordfoerere#531011