Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Per Sand 28-06-2013 11:27
Bring lærerne ind i det 21. århundrede


Af Per Sand Pedersen
Medlem af hovedstyrelsen, Danmarks Lærerforening og Jette Risgaard, folkeskolelærer

Folkeskolereformen lægger op til, at lærerne skal bruge mere tid på skolen blandt andet til forberedelse. Desuden har det høj prioritet i reformen, at it bliver er en integreret del af undervisningen og digital understøttelse af undervisningen skal tænkes ind i alle fag.

Men selvom lærerne i højere grad end for bare nogle år siden har taget de digitale værktøjer til sig, privat som i undervisningen, er det tydeligt, at der er behov for yderligere kompetenceudvikling og udvikling af fælles undervisningspraksis.

Mangel på pc’er
Hidtil har lærerne oftest forberedt sig hjemme, hvor de har anvendt familiens computer, da en af udfordringerne er, at der mangler moderne digitale arbejdspladser og lærercomputere på skolerne.
Men med reformen bliver der trængsel foran tastaturerne og skærmene efter sommerferien næste år, og vi kan ikke bede lærerne om at tilbringe mere tid på skolen uden samtidig at give dem en personlig pc at arbejde på.

Hver lærer sin pc har desuden den fordel, at underviserne bliver mere fleksible og kan arbejde både på skolen og hjemme, alene eller sammen med andre, uafhængigt af tid, sted og rum.

Giv lærerne frit valg
Og nu vi er ved det – hvorfor så ikke bringe lærerne ind i det 21. århundrede? I rigtig mange private virksomheder kan medarbejderne vælge, hvilken pc de ønsker at arbejde med. Det batter måske ikke alverden i lønposen at få stillet en pc til rådighed, men mange ser det alligevel som et velkomment skulderklap og måske et incitament til at yde en ekstra indsats. Det viser erfaringer fra skoler og kommuner. Men her halter skolevæsenet efter. For når en kommune endelig køber pc’ere til deres lærere, så er det typisk indkøberen i kommunen, der bestemmer, hvilken pc alle lærerne skal have efter princippet ”one size fits all”.

Det øger lærernes motivation til at undervise og hæver niveauet for den digitale undervisning i klasserummet, når underviserne får lige præcis det digitale arbejdsredskab, som passer til deres faglige undervisningsbehov og personlige præferencer. Fremtidsscenariet vil være, at matematiklæreren fx kan vælge en pc, der kan trække de krævende interaktive programmer med grafiske afbildninger og formler, dansk og billedkunstlæreren kan arbejde med forskellige fremstillingsformer og naturfagslæreren kan tage sin tablet med ud i skoven på tur med eleverne.

Når læreren er digital frontløber sammen med eleverne, er sandsynligheden større for, at målene fra Faghæfte 48 nås, sådan at it ikke betragtes isoleret, men som en integreret del af undervisningen. Som et pædagogisk og didaktisk redskab til at kvalificere og øge udbyttet af undervisningen.

Vi siger ikke, at en computer til lærerne i sig selv løfter det faglige niveau i folkeskolen, men at den er en nødvendig forudsætning, for at bringe lærerne ind i det 21. århundrede. Desuden gør en sådan personalepolitik skolen attraktiv som arbejdsplads og understøtter den digitale omstilling af skolen til gavn og glæde for ikke kun eleverne, men for hele vores samfund.