Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 12-04-2014 09:29
Skal løses mentalt ...
Skal løses mentalt - jaså. "Vi skal tværtimod fortælle dem, at der er nogle ting, du ikke har en alder til at forstå"
Det er rigtig et argument, der har chance for at gøre positivt indtryk på en selvsikker teenager!
Og så skal vi fortælle dem, at de trækker et digitalt fodspor efter sig. Hvad regner I med, at vi vil få ud af det - udover, at de finder en anden ident til at bruge, når de vil lave noget, de selv synes er morsomt? I et skolemiljø vil det altid være nemt at lokke et password ud af en yngre elev - går det ikke i første forsøg, så i tredje eller femte.
Selv om det er muligt at finde ud af rigtig meget ved at se på de spor, der afsættes i cyberspace, så er det besværligt og koster tid og penge. Eleverne kan være temmelig rolige - de skal lave noget virkelig spektakulært for at blive opdagede; det daglige drilleri, som de måske generer deres kammerater med, vil de ikke blive afslørede på - så de opdages ikke i tide; vi har derfor ikke mulighed for at snakke fornuftigt med dem om de små ting..
Jeg ser ikke flere og flere, der interesserer sig for det tekniske - nærmest tværtimod. Derimod ser jeg flere og flere programmer, der kan anvendes til netværksangreb, uden at man behøver bruge sin tid forud på at fordybe sig og forstå ret meget.
Vi har altså et problem. Og når skolerne fraskriver sig retten til at følge med i, hvad eleverne laver på deres computere, fordi alt skal være så billigt, så billigt - så er der ikke mange muligheder for at bearbejde den opvoksende ungdom "mentalt".
Det er stadig et dogme, at lærerne ikke behøver vide noget teknisk - formentlig kan man i mindst halvdelen af sine undervisningstimer risikofrit bruge et hvilken som helst program, der sniffer, portskanner el.lign. - læreren vil kunne se det uden at have anelse om, hvad det er.
Skulle læreren blive mistænksom, og har læreren teknisk indsigt til at kunne se noget - så er hans/hendes vinger stækkede, for arbejdsredskabet er elevens eget, vi kan ikke krænke det ved at tage det og undersøge det.
Forleden blev jeg tilkaldt til en 8. klasse, der havde nationale test - en elev kunne ikke sætte mærke ved de rigtige svar i en bestemt opgavetype - han sad ved sin egen computer. Først gav jeg ham en mus og bad ham sætte den til - men problemet var der stadig. Jeg bøjede mig ned for at se, om der kørte noget, jeg kunne genkende - eller om der var andet, jeg evt. hurtigt kunne hjælpe med - da eleven siger: "Rør ikke ved min computer!" Nu rører jeg faktisk helst ikke ved andre folks personlige computere, og jeg gør det aldrig uden at få lov - så jeg stak eleven en computer med besked om at slukke for testsiden og logge sig ind på den igen på skolens apparat.
Udover, at han i første omgang IKKE slukkede - jeg så det og gennemtrumfede, at han gjorde det - så var han meget vred over at skulle arbejde på skolens "fucking lortecomputer".
Hvordan er det lige, at de interviewede eksperter vil bearbejde en dreng som ham mentalt? Endsige få indsigt i, at han laver noget problematisk på sin computer?
Det sidste er for øvrigt også et problem i den faglige undervisning - hvordan skal man diagnosticere hans eventuelle uhensigtsmæssige arbejdsvaner der?
Det er så nemt at sige, at ethvert problem skal løses pædagogisk. Jo mere bekvemt og åbent, man gør et skolenetværk - jo mere udsat bliver det. At forvente lutter positive og samarbejdende elever på grund af den store reform er måske lidt naivt - så lad os sammen indrømme, at det er et stort problem.
For det er ikke særlig meget til trøst, at man måske vil kunne ordne et nedbrud under onlineeksamen på 10-15 minutter, efter at det er blevet meldt ind - for så langt et nedbrud vil foranledige skriftlig papireksamen.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 12-04-2014 14:20
YES!
De her MÅ I altså ikke, drenge. Fy fy skamme, og kan I så være søde og holde op!

Men når alle moralprædikerne er slut og de løftede pegefingre er kommet ned igen, kan de mange af os ud gennem egne sideben høre et lille, ukontrolleret, undertrykt YES!

De nationale test er ikke et pædagogisk værktøj. Det disciplineringsinstrument, som børn og unge tvinges til at underlægge sig. De knægte, der på denne måde knækker vore dages spanskrør, er næppe bundscorerne. De er ikke bare ude på at redde deres eget skind. De revolterer på vegne af en generation, og denne iværksætterånd kan på langt sigt meget vel vise sig langt mere nyttig for dette samfund end alle duksebørnenes lydige underlæggelse. Jeg græder i hvert fald tørre tårer over de forliste nationale tests.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 12-04-2014 14:22
YES!
De her MÅ I altså ikke, drenge. Fy fy skamme, og kan I så være søde og holde op!

Men når alle moralprædikerne er slut og de løftede pegefingre er kommet ned igen, kan de mange af os ud gennem egne sideben høre et lille, ukontrolleret, undertrykt YES!

De nationale test er ikke et pædagogisk værktøj. Det er et disciplineringsinstrument, som børn og unge tvinges til at underlægge sig. De knægte, der på denne måde knækker vore dages spanskrør, er næppe bundscorerne. De er ikke bare ude på at redde deres eget skind. De revolterer på vegne af en generation, og denne iværksætterånd kan på langt sigt meget vel vise sig langt mere nyttig for dette samfund end alle duksebørnenes lydige underlæggelse. Jeg græder i hvert fald tørre tårer over de forliste nationale tests.