Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Flemming Nygaard
02-04-2015 19:16
Dokumentation udbedes!
Kære Leon! Som det tyske udtryk antyder, når noget er helt ude af proportioner: "Ich verstehe nur Bahnhof!" Tysk skal tilbydes fra 5. klasse - og det gør skolerne så vest som øst! Fransk kan tilbydes, og det er der så nogle kommuner der har råd til at benytte sig af. Med citatet: "En anden vigtig tendens er at folkeskolerne foretrækker at tilbyde eleverne fransk som 2. fremmedsprog fra 5. klasse frem for som 3. fremmedsprog (valgfag) fra 7. klasse. Der er kun grund til at tro at den tendens vil brede sig yderligere." mere end antyder du, at der er en tendens til, at nu vender "skuden", så fransk tilbydes i en sådan grad, at gymnasierne må indstille sig på fortsætterfransk. Ja, men det er da kun godt! Jo mere fremmedsprog i Danmark jo bedre! Jeg savner bare konkret dokumentation. Den giver du mig måske??? Hvorfor ikke i fællesskab arbejde for mere fremmedsprogsundervisning? Tysk er som naboland til Danmark og som vores største samhandelspartner, det naturlige 2. fremmedsprog. Lad os så arbejde for, at fransk bliver valgfag fra 7. klasse for de elever, der har lyst til meget fremmedsprog og dermed undgå en ulige kamp om fransk eller tysk fra 5. klasse. Venlig hilsen Flemming Formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen
Leon Aktor
(cand.pæd. i fransk, tidligere lærer i grundskolen)
09-04-2015 14:25
Dokumentation haves
Kære Flemming Mit blogindlæg er et koncentrat af en artikel som bliver bragt i det kommende nummer af Sproglæreren. Artiklen slutter på god manér med kildehenvisninger hvoraf noget er frit tilgængeligt, og noget kan fås hos mig. Når artiklen er offentliggjort, er du - og andre - velkommen til at bede om baggrundsmaterialet. Andet afsnit i din kommentar er en opfordring til at vore to foreninger skal arbejde sammen om mere fremmedsprogsundervisning i Danmark. Jamen, det gør vi jo allerede. Jeg nævner blot som eksempler: højere vejledende timetal, genindførsel af muligheden for gruppeprøver og meget bedre fagkursusmulighederer for fremmedsprogslærerne. Men du ved jo udmærket at Tysklærerforeningen for Grundskolen og Sproglærerforeningen (og Fransklærerforeningen og Tysklærerforeningen for Gymnasiet og HF) er lodret uenige om modellen for tysk/fransk. Jeres model hedder tysk som 2. fremmedsprog og fransk som 3. Vores model er en ligestilling af tysk og fransk som både 2. og 3. fremmedsprog, altså at alle elever skal have mulighed for at vælge frit mellem tysk og fransk som 2. fremmedsprog fra 5. klasse og, hvor det er muligt for skolerne, som 3. fremmedsprog i valgfagordningen. På det punkt fik ingen af os det som vi kunne ønske os det med folkeskolereformen. Derfor opfordrer jeg til at vi lader uenigheden ligge og koncentrerer os om at samarbejde om det vi kan enes om. Venlig hilsen Leon Aktor, næstformand i Sproglærerforeningen og formand for Fransk Fagudvalg
Hjalmar Jess
10-04-2015 10:44
En anden sprogmodel
Kære Leon
Du skriver, at vi er "lodret uenige" om sprogmodellen. Og det er jo rigtigt. Du mener, at det er vigtigst, at fransk bliver "ligeberettiget" med tysk. Vi går ind for en sprogmodel, som giver mest fremmedsprog for pengene, som er ambitiøs uden at være totalt urealistisk, som giver alle elever mulighed for at få tre fremmedsprog, og som giver valgmuligheder, når det gælder 3. fremmedsprog.
Det er jo ikke uden grund, at alle skolerne SKAL tilbyde tysk og KAN tilbyde fransk. Tysk og engelsk har en helt særlig betydning for sprogmodellen i Danmark. Engelsk er alle enige om, er det vigtigste fremmedsprog. Derfor er det det første fremmedsprog. Tysk er det næstvigtigste fremmedsprog. Derfor er det det naturlige andet fremmedsprog. Det er jo ikke noget, vi finder på. I Kulturministeriets rapport "Sprog til tiden" er betydningen af det tyske sprog bl.a. beskrevet på denne måde:
"Det tyske sprog har en særlig betydning i Danmark. I kraft af Den europæiske pagt om regionale sprog eller mindretalssprog (Sprogpagten) har tysk i Nordslesvig status som Danmarks eneste minoritetssprog, og det tyske sprog har igennem hundreder af år påvirket det danske sprog. Mange danskere opfatter tysk som et svært sprog, men dansk og tysk er nært beslægtede, og mange danskere forstår tysk, selvom de føler, at de ikke kan tale det. Det tyske sprog har fortsat en stor betydning i mange danske erhvervsvirksomheder, og Tyskland er Danmarks største handelspartner. Både indlæringsmæssigt og kulturelt giver det altså god mening, at alle danske skoleelever skal have tysk sprog som det naturlige og obligatoriske 2. fremmedsprog efter engelsk. Tysk som obligatorisk fag vil derudover sende et stærkt signal om, at tyskundervisning ikke er et levn fra fortiden men derimod en central brik i danske skoleelevers pensum. Tysk som obligatorisk 2.-sprog vil også fritage elever for meget tidligt at skulle tage ansvar for valg og fravalg af sprog, som senere er styrende for deres muligheder i ungdomsuddannelserne..." (Citat slut)
Og så et par bemærkninger til det med valgfriheden: ALLE elever skal selvfølgelig have mulighed for at kunne vælge et tredje fremmedsprog. Derfor mener vi, at det skal gøres obligatorisk for alle skoler at tilbyde et tredje fremmedsprog i rækken af valgfag. Desuden skal mange elever have mulighed for ikke blot at kunne vælge fransk men også spansk som tredje fremmedsprog. Og tredje fremmedsprog skal selvfølgelig være kompetencegivende med en afsluttende FP9-prøve, således at alle folkeskolens sprog kan læses som fortsættersprog i gymnasiet. Der skal selvfølgelig "bygges ovenpå" færdigheder fra folkeskolen i ungdomsuddannelserne!
V.h. Hjalmar Jess Formand for Sprogpolitisk Udvalg Tysklærerforeningen for Grundskolen
Som det tyske udtryk antyder, når noget er helt ude af proportioner: "Ich verstehe nur Bahnhof!"
Tysk skal tilbydes fra 5. klasse - og det gør skolerne så vest som øst!
Fransk kan tilbydes, og det er der så nogle kommuner der har råd til at benytte sig af. Med citatet: "En anden vigtig tendens er at folkeskolerne foretrækker at tilbyde eleverne fransk som 2. fremmedsprog fra 5. klasse frem for som 3. fremmedsprog (valgfag) fra 7. klasse. Der er kun grund til at tro at den tendens vil brede sig yderligere." mere end antyder du, at der er en tendens til, at nu vender "skuden", så fransk tilbydes i en sådan grad, at gymnasierne må indstille sig på fortsætterfransk. Ja, men det er da kun godt! Jo mere fremmedsprog i Danmark jo bedre!
Jeg savner bare konkret dokumentation. Den giver du mig måske???
Hvorfor ikke i fællesskab arbejde for mere fremmedsprogsundervisning? Tysk er som naboland til Danmark og som vores største samhandelspartner, det naturlige 2. fremmedsprog. Lad os så arbejde for, at fransk bliver valgfag fra 7. klasse for de elever, der har lyst til meget fremmedsprog og dermed undgå en ulige kamp om fransk eller tysk fra 5. klasse.
Venlig hilsen
Flemming
Formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen