Et spørgsmål trænger sig på - jeg har virkelig længe ønsket at få det afklaret: Hvordan beregner man elevernes socioøkonomiske referencer, når de går på privatskole? Har man virkelig oplysninger på de enkelte elever - og har man lov at bruge dem i sammenhæng med elevernes karakterer? Så vidt jeg ved, bruger man for folkeskolernes vedkommende distriktets gennemsnitstal. Sammenligner man så dem med de personlige tal fra privatskolerne - og hvordan renser man dem for oplysninger på dem, der er taget på privatskole? Hvordan fik man i Rangvids undersøgelse oplysninger om de nævnte parametre? Ja - spørgsmålene trænger sig på. Måske kunne Folkeskolens redaktion arbejde på en artikel om, hvordan man rent faktisk har beregnet det, når man præsenterer os for eksamensresultater "renset for socioøkonomiske faktorer". Det er i dag meget, meget væsentligt - de bruges overalt i skolestatistikken, de indgår PISA og er en del af skolernes resultater i de nationale test. Så ville det ikke være en god idé at redegøre for metoden, så vi kan få en idé om troværdigheden? Samt et interessant indblik i skoleforskningens statistik.
Karen Ravn
(webredaktør)
12-08-2015 07:37
Skokns elever på individniveau
Kære Thora Du kan se her http://www.uvm.dk/Service/Statistik/Statistik-om-folkeskolen-og-frie-skoler/Statistik-om-elever-i-folkeskolen-og-frie-skoler/Sociooekonomisk-reference-for-grundskolekarakterer hvordan ministeriet beregner den socioøkonomiske reference - det er ud gra skolens konkrete elever. Det er den beregning, Cepos også tager udgangspunkt i. Mvh Karen Ravn folkeskolen.dk
Kære Karen Tak for linket til beregningen af de socioøkonomiske faktorer mv. Det er nu ikke helt let tilgængeligt. så jeg vil gentage Thoras ønske om en artikel, måske som debat mellem to statistikere. Der må være en forskningsmæssig diskurs om anvendeligheden af metoden. Den kunne det være interessant at få indblik i..
Karen Ravn
(webredaktør)
13-08-2015 10:38
Flere artikler
Kære Thora og Birgitte Vi har arbejdet videre med sagen - men det er ikke enkelt, det her!: http://www.folkeskolen.dk/568161/oekonomiprofessor-cepos-rangliste-giver-ikke-mening http://www.folkeskolen.dk/568158/cepos-rangliste-skal-ses-som-en-brik-af-mange---ikke-den-endelige-dom mange hilsner Karen Ravn folkeskolen.dk
Flemming Høy
(Lærer)
30-01-2018 17:07
Den liste skal ignoreres i tavshed
Tænk at den liste kan få så meget opmærksomhed.
Den er ubrugelig.
Nr. 1 er Atheneskolen - En skole som tidligere hed Mentiqa. Den er for højt intelligente børn, som for at komme ind: skal aflevere godkendt iqtest, til samtale (sammen med deres forældre) og have mindst to ugers prøvetid.
Disse børn bliver ikke løftet mest i Danmark.
De burde alle få 10 eller 12 i alle fag (de elever jeg har haft, som kunne komme ind på en sådan skole har i hvert fald fået 12 i det meste skæmmet af enkelte 10 taller)
Det er ganske simpelt latterligt.
Helen Sørensen
30-01-2018 23:33
Cepos rangliste
Cepos understøtter privatisering af ALT - så jeg ser listen, som udtryk for den politiske linje Cepos ønsker skal vinde terræn i Danmark. Derfor går Cepos ikke af vejen for lidt "quick fix", som de hævder er "statistikker", som fx Peter Allerup konstaterer IKKE kan anvendes i den kontekst Cepos bruger dem ligesom de reelt IKKE understøtter Cepos påstande. Desværre anvender især nogle borgerlige politikere Cepos som "sandhedsvidner".
Har man virkelig oplysninger på de enkelte elever - og har man lov at bruge dem i sammenhæng med elevernes karakterer?
Så vidt jeg ved, bruger man for folkeskolernes vedkommende distriktets gennemsnitstal. Sammenligner man så dem med de personlige tal fra privatskolerne - og hvordan renser man dem for oplysninger på dem, der er taget på privatskole?
Hvordan fik man i Rangvids undersøgelse oplysninger om de nævnte parametre?
Ja - spørgsmålene trænger sig på. Måske kunne Folkeskolens redaktion arbejde på en artikel om, hvordan man rent faktisk har beregnet det, når man præsenterer os for eksamensresultater "renset for socioøkonomiske faktorer".
Det er i dag meget, meget væsentligt - de bruges overalt i skolestatistikken, de indgår PISA og er en del af skolernes resultater i de nationale test. Så ville det ikke være en god idé at redegøre for metoden, så vi kan få en idé om troværdigheden?
Samt et interessant indblik i skoleforskningens statistik.