Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 02-02-2016 17:51
Men altså?
Hvor er alle de der overvægtige børn?

Jeg ser dem altså ikke i den almene skole, i de mængder som de hele tiden udråbes til at være......
Jørgen Korsgaard 02-02-2016 18:02
Kære Thomas

Se fx her:
https://www.aarhus.dk/sitecore/content/Subsites/kvalitetforboernogunge/Home/Sundhed-og-trivsel/7-Overvaegtige-ved-skolestart.aspx?sc_lang=da
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 02-02-2016 18:05
Ja.
Undskyld, men det virker altså ikke specielt skræmmende og de 10-15, de har gerne nogen andre problemer, som gør at de er overvægtige.

Og bemærk, de fleste af dem, de starter allerede i indskoling/mellemtrin, måske de godt VED de er tykkere end de andre børn?

Bare en tanke.
Henning Nielsen (Friskoleleder) 02-02-2016 18:11
Man kan som sådan godt anfægte denne statistik, men sessionsrapporterne som har været tilgængelige i mere end en menneskealder, kan man ikke. Vi bliver tykkere og tykkere...
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 02-02-2016 18:22
Det var ikke det jeg skrev ;-)
Jeg spurgte hvor alle de tykke børn i skolen var.

Nu er det da mange år siden jeg gik i skole, men det erindres ikke specielt usandsynligt med 2-3 lidt for tykke i hver klasse. Igen - jeg kan altså heller ikke genkende billedet af at overvægten skulle være eksploderet i skolen - jeg kan på 5 klasse pege en ud, der er for tyk, en lille håndfuld der er på den chubby side og her taler vi altså om unge, der langt fra er udvoksede.

For slet ikke at tale om, at jeg ikke kan se det er skolens opgave, på den måde at gå ind og være sundhedens vogter - kunne vi ikke få lov til mere faglighed og mindre udenomsgejl, som jeg opfatter den her slags som?

Så kunne vi måske slippe for hele tiden at få stemplet om netop manglende faglighed.
Marina Norling (Master i læsning fra Århus Universitet, uddannet læsevejleder og lærer.) 02-02-2016 18:30
Jeg ved virkelig ikke, om det er en god ide. Hvis man vil regne på noget, så var det meget bedre at regne på mængden af bevægelse for det enkelte barn?
Der er mange grunde til overvægt, og det er sjældent en hjælp at skulle fremlægge for andre. hvor tyk man er. Men motionsvaner kan man ændre på uden at føle sig udpeget som den tykke.
Tomas Hansen (tidligere debattør.) (Lærer) 02-02-2016 18:31
Tak Marina.
Lige det jeg også prøver at komme igennem med.
Anette Lind (Ansvarshavende redaktør Tidsskriftet Specialpædagogik, Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, underviser) 02-02-2016 20:24
Overvejelser om overvægt og sundhed
Overvægt behøver ikke medføre problemer af sundhedsmæssigt karakter. En moderat overvægtig som spiser sundt og varieret og motionerer, kan være ligeså "sund" som en normalvægtig/slank. Endda sundere, idet de såkaldt "tyndfede" har ligeså stor risiko for hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk.

At direkte forbinde sundhed med overvægt er forsimplet.

Man risikerer at marginalisere og stigmatisere elever, som er overvægtige.

BMI alene viser ikke kropsbygning, muskelmasse og knoglemasse (og som før, det kan være problematisk alene at se på BMI, da man kan have fedt omkring de indre organer som ikke kan ses på BMI, men som kan have helbredsmæssige konsekvenser).

Motion er faktisk en vigtigere faktor end overvægt. Bevægelse af al slags gavner. Det handler om at finde ud af, hvad den enkelte kan lide og finder mening med.

Endelig, så bør det ses i større perspektiv. Sundhed, såvel fysisk som psykisk, livskvalitet - hvad er det gode liv? Vi ser flere og flere børn, som får et problematisk forhold til mad, som får spiseforstyrrelser fordi der er ensidigt fokus på mad og vægt.

Derfor bør der "lægges vægt" på livskvalitet og det gode liv for fremfor vægt alene, idet det er reduceret udtryk for sundhed.

Anette Lind (Ansvarshavende redaktør Tidsskriftet Specialpædagogik, Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, underviser) 02-02-2016 20:27
Forskellige grænseværdier for børn og voksne
- og et PS: Hvis man endelig vil regne med BMI, bør man være opmærksom på, at grænseværdierne for børn og voksne er forskellige