Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Bent Brandt
(Lektor i offentlig ledelse, fhv. kulturdirektør, cand.pæd.pæd)
14-06-2017 09:37
Sæt folkeskolen fri
Kommunerne bør sætte skolerne helt fri, nedlægge matrikelskolemodellerne og decentralisere fagligt og økonomisk til de enkelte skoler. Vel at mærke på realistisk økonomisk grundlag. Ellers er konkurrencen med privatskolerne tabt.
Henning Nielsen
(Friskoleleder)
14-06-2017 15:18
Kommunerne gør lige præcis det modsatte af, hvad de skal gøre.
De skal lukke skolen om sig selv rent ledelsesmæssigt.
Kort sagt: blande sig udenom. Og lade leder og lærere styre efter de gældende regler og krav.
Der er ingen ud over de tilstedeværende ansatte, der reelt kan løse opgaven i det store hele. Så lad os!
Så skal vi nok sige til, når vi skal have hjælp, og så skal I bare sig ja, kære forvaltninger.
Mia Hesselberg-Thomsen
(Ph.d.-studerende, DPU, Cand.pæd. i generel pædagogik, sceneinstruktør)
14-06-2017 18:51
Et slag for en samlet grundskole
Hvad ville der mon ske med den samlede grundskole, hvis kommunerne støttede deres skoler i friheden til, at gøre DET som er bedst for netop de børn, som er på deres skole?
Det er det autentiske og opmærksomheden på barnet i sig selv og i fællesskabet, at mange af de frie grundskoler trives i. Side om side med hinanden og folkeskolen. Folkeskolen ville måske blive stærkere, hvis den var i et indre samspil om at lave gode skoler for børn, frem for i konkurrence.
Konkurrenceparadigmet kommer let til at være drevet af ydre forhold, så som "at gøre hvad der skal til for at vinde - at være bedst" og dette vil som bekendt skabe både tabere - og mulighed for skader. Samspils paradigmet arbejder på at "at gøre det man er bedst til og gøre det til gavn for hinanden". Det kan skabe mulighed for at prøve noget og lave fejl - lære og prøve igen, eksperimentere og oplevelser af at kunne løfte i flok.
Konkurrencelegen handler også om holdånd, om at have modstandere og om at komme i mål. Og det kan være ganske morsomt, så længe det står på. Men med mindre det "at være bedst" er en værdi - så mangler denne leg på den lange bane en mening ud over målet. Den mangler den indre værdi, og er dermed ikke konsistent og indholdsrig som grundlag for skoler der ønsker at give børn kvalifikationer og danne dem til livet med respekt for forskelligheder.
Lone Bendtsen
15-06-2017 15:12
Sjovt nok er grunden til, at jeg har skrevet min datter op til privatskole, at skolen selv kan bestemme hvilke projekter de vil gennemføre uden indblanding fra politikere uden den fjerneste anelse om pædagogik eller undervisning. Det og en garanti for at der kun er 20 elever i klassen i de små klasser og 24 i de store.