Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Hjalmar Jess 27-01-2010 23:52
Den nye tysklærerforening er en nødvendighed!
I artiklen om den nye tysklærerforening for grundskolen udtaler Sproglærerforeningens formand, at foreningsdannelsen ”ikke er nødvendig”. Hun kan slet ikke se, at der er behov for at styrke tysk. Citat: ”Vi er ikke enige i, at tysk er blevet svækket.”

Det er en bemærkelsesværdig udtalelse, som måske mere end noget andet viser, hvorfor Sproglærerforeningen ikke er i stand til at varetage tyskfagets interesser. Man kan (eller vil) ikke se svækkelsen!

Sproglærerforeningens formand efterlyser ”noget statistik”, som kan vise svækkelsen. Den kan hun finde i Elisabeth Lauridsens rapport ”Andet fremmedsprog i folkeskolen. Del 1. Hvad siger tallene?” (Aarhus Universitet). Citat: ”Det ser altså faktisk ud til, at karaktererne i tysk er faldet i de seneste 7 år, og at karaktererne måske fortsætter nedad.” Mht. antallet af elever, der har tysk, så er procentdelen faldet fra omkring 90 % til ca. 78 %. Men Sproglærerforeningen kan ikke se, at der er sket en svækkelse! Måske har foreningen mistet kontakten til og følingen med fagets tilstand i folkeskolen!? I så fald kan det anbefales, at Sproglærerforeningens formand læser artiklen om tyskundervisningen på Høje Gladsaxe skole i dette nummer af ”Folkeskolen”. Her fortæller tysklærer Inge Larsen om fagets trængsler - bl.a. et timetal, som på denne skole ligger under det vejledende minimumstimetal!

Sproglærerforeningen anser ikke tysk for at være det naturlige andet fremmedsprog i Danmark. Det gør Tysklærerforeningen for Grundskolen derimod, og det gør Kulturministeriets sprogudvalg i rapporten ”Sprog til tiden” (2008). Citat: ”Både indlæringsmæssigt og kulturelt giver det altså god mening, at alle danske skoleelever skal have tysk sprog som det naturlige og obligatoriske 2. fremmedsprog efter engelsk. Tysk som obligatorisk fag vil derudover sende et stærkt signal om, at tyskundervisning ikke er et levn fra fortiden men derimod en central brik i danske skoleelevers pensum. Tysk som obligatorisk 2.-sprog vil også fritage elever for meget tidligt at skulle tage ansvar for valg og fravalg af sprog, som senere er styrende for deres muligheder i ungdomsuddannelserne.”

Jeg vil gerne opfordre alle tysklærere, som ønsker at styrke tysk i folkeskolen, til at melde sig ind i Tysklærerforeningen for Grundskolen, se: www.tysklaerer.dk

Venlig hilsen
Hjalmar Jess