Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Lars Toft Madsen
11-10-2017 07:37
Lærermangel?
Det er dogmefyldt. Men det er nødvendigt at fokusere meget mere på. Historisk blev startskuddet vel, da man lancerede begrebet meritlærer, hvor folk og fæ i en kortere periode pludselig kunne blive lærer. Siden blev der strammet op på adgangen, men bolden var sat i spil.
Så kom økonomitænkningen, hvor skoleledere begyndte at spekulere i korte ansættelser, deltid, brug af uuddannede, de, der ikke er sure etc.
Parallelt hermed kom i yderområderne decideret lærermangel efter lukning af seminarier m.m., skolesammenlægningerne, kommunesammelægninger osv. Stordrifttanken og NPM.
Bag det hele ligger naturligvis dels en ufattelig faglig nedvurdering, djøficifering, samt også blandt mange lærere en to plus fem er lige indstilling og en frygt for at fremtræde negativ og kritisk over for ledere.
Endelig er der tid-og overskudsfaktoren. Går den så går den. Folk har travlt og er hårdt spændt for. Enhver hjælpende hånd er velkommen.
Lærermanglen er altså relativ. Det er dyrt, når kolleger, unge som gamle, stopper. Men det er tidskrævende og umuligt at bakse med problemer. Begrebet " en dårlig lærer " vs ."den gode lærer" fører til et autoritetstab for alle, som individualiserer den enkeltes situation, afskærer for systemiske analyser, sætter team i bekneb, splitter op i stedet for at samle, sætter det fremadrettede i fokus og bruger manglen på transparens og overblik politisk og over for lærerkollegium på den enkelte skole.
Tænk selv ti år frem.
Torben Larsen
08-11-2017 13:22
Flere vikarer uden uddannelse bag katederet'Det er som et forlænget frikvarter"
Det er ikke givet, at dit barn bliver undervist af uddannede lærere i alle timer.
Vikarer uden en videregående uddannelse står i stigende grad for en del af undervisningen i folkeskolen. I juni 2007 var én ud af 50 bag kateteret i klasselokalet en timelønnet lærer uden videregående uddannelse. I dag er tallet steget til én ud af 33.
Det viser tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor, som DR har analyseret.
Størstedelen af de timelønnede lærere uden videregående uddannelse er vikarer, og det kan gå ud over elevernes læring, når mere og mere undervisning bliver varetaget af uuddannede vikarer. Se mere på: https://www.dr.dk/nyheder/politik/kv17/flere-vikarer-uden-uddannelse-bag-katederet-det-er-som-et-forlaenget-frikvarter
Richard H. Sørensen
(Lærer)
28-05-2018 18:07
Man har lige i 2013 stjålet pengene til aldersreduktionen.
Regeringen har ellers brug for at holde på alt, hvad der kan holdes på af lærere, bare for at afbøde en lille smule af lærermanglen.
Jeg nægter at tro på, at regeringen vil noget som helst andet end ren sniksnak.
Men start nu med at få nogle flere undervisere til seminarierne med solid undervisningserfaring. Studiet er jo nærmest blevet et selvstudie uden undervisere halvdelen af tiden.
Jan Thrane
(Folkeskolelærer, tegner)
28-05-2018 19:15
I København er 25% af de nyansatte uden læreruddannelse*
At andelen af ikke uddannede lærere i folkeskolen er et problem er indlysende – læs bare kommentarerne ovenfor. Spørgsmålet er om nogle skolelederne og kommunerne ligefrem spekulerer i det dvs. ansætter ikke uddannede og derved sparer differencen op til en fuld lærer-løn.
Desuden er der fx på min skole i København flere pædagogmedhjælpere ansat – de varertager fx uuv og idræt
* Kilde:
https://www.folkeskolen.dk/623271/25--nyansatte-er-uden-laereruddannelse--send-eleverne-hjem