Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Dorthe Borgkvist
(Underviser, Direktør og virksomhedesejer. Aarhus byråd samt børn og unge udvalget. Forsker i årsagsbehandling af koncentrations- og læringsbesvær. Tlf 23 48 15 40, mail Dorthe.borgkvist@gmail.dk)
25-11-2017 10:11
Manglende undervisningsparathed
Jeg kan blive bekymret, når jeg læser udtalelser om svage elevers manglende undervisningsparathed.
Hjernen er designet til at lære. Der udløses beløningsstoffer ved ny læring. Dermed er der ingen mangel på parathed for undervisning.
Med det er vigtigt at undervisning ligger inden for nærmeste udviklings zone og at der analyses hvilke arbejdshukommelser, der skal løftes, samt ligge en individuel elevplan for at løfte, det enkelte barn udbytte af læring.
For et par år siden, kom en familie til mig for at få hjælp til deres retarderede søn. Der var en PPR rapport med et resultat på 61i IQ. Han havde gået i specialbørnehave og i specialskole og der var ikke tal- eller bogstavsgenkendelse efter flere års undervisning.
Efter analyse af arbejdshukommelserne og de sanser, der levere til disse til hjernen, udarbejdede vi et træningsprogram med 30 minutters daglige øvelser. Hans bedstemor lavede øvelserne med han efter skoletid.
Han er nu testet til en IQ på 100 og flyttet til alm. skole og ligger nu middel i nationaltest.
Jeg vil anbefale at de elever, der vurderes ikke undervisningsparat analyseres og modtaget øvelser, der passer individuel tilpasset til dem, så lærerne har en chance for at give deres store viden videre, uden at eleverne ikke mister motivation for undervisning.
Med venlig hilsen
Dorthe Borgkvist
Neuro-optometrist specialskole undervisning og indehaver af socioøkonomiske privatklinik, Klinik Syn og Indlæring.
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
25-11-2017 12:54
Plejer man ikke at sige, at IQ-begrebet er objektivt forankret i forhold, som ikke kan påvirkes nævneværdigt?
Det her indebærer jo, at IQ er noget, der kan optrænes? Heraf følger vel, at enhver IQ-måling blot er udtryk for den aktuelle tilstand, og at den dermed ikke siger noget om potentialet hos den målte person. At IQ altså afhænger af miljø snarere end af arv.
I mine ører er det her da en bombe under hele den måde, IQ begrebet er blevet brugt på? Herunder den evindelige diskussion om de såkaldt 'højt begavede børn', der altid er defineret alene ved høj IQ.
Dorthe Borgkvist
(Underviser, Direktør og virksomhedesejer. Aarhus byråd samt børn og unge udvalget. Forsker i årsagsbehandling af koncentrations- og læringsbesvær. Tlf 23 48 15 40, mail Dorthe.borgkvist@gmail.dk)
25-11-2017 17:01
Ændre af IQ.
Jo, Niels Christian Sauer, IQ har jeg ændret mange gange med det kræver neurologiske analyser og arbejdshukommelses øvelser til de områder der er nedsatte. Om det er en bombe ved jeg ikke, det er nok nærmere en større viden om hjernens plastiske evne til forandring, der er tale om.
Med venlig hilsen, Dorthe Borgkvist