Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Jens Peter Madsen (Historiefortæller, foredragsholder og konsulent) 06-12-2017 12:59
Læsning
Pjat Mette - læsning bliver snart lige så gammeldags som tavle og griffel - fortælling/mundtlig formulering og lytning er fremtidens grundfærdighed
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 06-12-2017 13:35
Man kan kun håbe, at gruppens arbejde vil bringe en smule realisme ind i arbejdet omkring læringsplatformene. De skal naturligvis gøre frivillige for den enkelte lærer. Men med den sammensætning, gruppen har, bliver det svært. Gruppen må sætte sig grundigt ind i det arbejde, der allerede er udført. Det viser, at selv blandt de allermest entusiastiske lærere - superbrugerne, kalder man dem i nedenstående undersøgelse - er begejstringen mildest talt til at overse. Citat: "Kun 11 procent af lærerne svarer, at den understøtter skole-hjem-samarbejdet, tre procent at den understøtter elevernes samarbejde, og tre procent at den styrker lærerens relation til eleven." (https://www.folkeskolen.dk/608943/rapport-laeringsplatformene-bruges-ikke-til-samarbejdelæringsplatformene ) Læringsplatformene kommer fra en anden verden end skolens. Ingen i skolen har bedt om at få dem. Der er ingen dialog omkring dem, og de opleves som en påklistret opgave, der stjæler store dele af den i forvejen helt utilstrækkelige tid til forberedelse og relationsarbejde. (https://www.folkeskolen.dk/607194/professor-for-lidt-dialog-om-laeringsplatforme ) Hvis de får lov, vil de platformere sig som rotter ud over hele folkeskolen og reducere lærerne til bogholdere uden gennemslagskraft overfor eleverne. Og så vil vi om ti år kunne se tilbage til den vidunderlige tid, hvor danske elever med hiv og sving nåede helt op på et 13. plads i PIRLS. At nævne, at vi inden galskaben tog fat i 2013 faktisk lå på en 5. plads, vil formentlig udløse en tjenstlig advarsel for nejhatteri.
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 06-12-2017 16:53
Kære Juliane, lærerne SKAL ikke styre platformene, som du kommer for skade at sige her. De MÅ styre dem - hvis de vil. Ellers KAN de fravælge dem og styre deres arbejde med de redskaber, der giver bedst mening for dem selv. Jeg går ud fra, at det er DLF's politik på området. Ellers har DLF et alvorligt problem. Vi har brug for at høre gerne fra politikerne - dvs formandsskab og hovedstyrelse - i dette spørgsmål?
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 06-12-2017 17:08
Jeg minder lige om, at kongressen i oktober 2017, provokeret af Århus Lærerforening, faktisk forholdt sig til diskussionen om læringsplatformenes placering i skolen og landede på, at de IKKE skal være obligatoriske - uanset hvor meget man finder på at justere dem: https://www.folkeskolen.dk/617345/dlf-laeringsplatformene-skal-aendres-efter-faerre-bindende-maal
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 06-12-2017 17:17
Juliane har ikke sagt, som jeg påstår ovenfor: "lærerne SKAL styre platformene" , Undskyld. Hun har citeret ministeren for at "platformene SKAL understøtte lærerne i deres arbejde". Og det lyder måske meget tilforladeligt - lige bortset fra ordet SKAL. For så kan man måske ikke vælge dem fra?
Jeppe Christiansen (Folkeskolelærer) 06-12-2017 19:49
Platformene skal være frivillige, helt enig Sauer, ellers er metodefriheden her med afløst af totalt målstyring.
Henrik Breilev (Lærer) 07-12-2017 00:26
Det er positivt at en af udviklerne af platformene udtaler, at de vil kunne egne sig til samarbejde og videndeling. Det giver lidt bedre mening. De er alt for ambitiøse nu, hvor alt nærmest har været ønsket implementeret. Det må gøre opgaven ekstremt vanskelig. Risikoen for at tabe brugerne stiger med platformenes kompleksitet og det er altså svært at skabe intuitive forløb på en kompleks platform. Jeg er alligevel nødt til at tilstå, at jeg hellere bruger de eksisterende platforme for samarbejde: Google Claesroom, evalueringerne i undervisnings portalerne, drev med videre. De fungerer, er slået igennem og udvikles løbende med minimale omkostninger for min arbejdsplads. Kalenderen er også god. Proprietære systemer har aldrig rigtig haft gennemslagskraft på den helt store bane.
Alexander von Oettingen (Rektor) 07-12-2017 05:51
Digitale bogholder og big buisnes!
Vi kan vende og dreje det som vi vil. Læringsplatformene reducerer læreren til digitale bogholder og fjerner fokus fra deres didaktiske dømmekraft. Det er drømmen om det "gennemsigtige barn" og den "gennemsigtige undervisningsproces." Kvaliteten forringes, men drømmen om teknologien bevares. Samtidig tjener virksomheder milioner på systemer, der overopheder klasseværelset og sætter unødvendig strøm på undervisningen. Men platforme kan bruges som styring og information, men didaktisk er de ikke og de er hverken udtryk for lærerens metodefrihed eller svarer til virkeligheden. Så gør et fremskridt - træk stikket!
Kresten Dahlmand Andersen (Lærer) 07-12-2017 08:23
Direktør: Vi laver det selvom det bare er en dille!
Jeg ved ikke om man skal le eller græde over det sidste afsnit hvor Meebooks direktør fortæller om hvordan de godt ved, og ligefrem "joker" med, at læringsmålsstyring jo bare er endnu et pædagogisk modefænomen. Tak for lort -det er rigtige mennesker I serverer det til!