Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Peter Bruhn Jepsen 14-04-2010 15:12
Konkrete Visioner
Konkrete visioner
"Tysk og/eller fransk - destruktion eller vision" er overskriften på formanden for Fransklærerforeningens folkeskolefraktion, Helle Boelt Hindsgauls indlæg.
Indledningsvis henviser hun til Tysklærerforeningen for Grundskolens sprogpolitik: "Under påskud af at ville styrke både tysk og fransk vil Tysklærerforeningen For Grundskolen have obligatorisk tysk som 2. fremmedsprog og fransk som valgfag". Tilsyneladende har Helle misforstået Tysklærerforeningen for Grundskolens holdninger, hvorfor jeg gerne, skønt indlægget er rettet til DLF, uddyber foreningens synspunkter i det nedenstående:

Der er ikke tale om noget "påskud om at ville styrke tysk og fransk". Tysklærerforeningen ønsker at styrke begge sprog! Vi ønsker desuden, at alle elever skal have mindst to fremmedsprog (i øjeblikket har næsten 12 % af eleverne kun engelsk), og at samtlige elever i hele kongeriget skal have mulighed for at vælge et tredje fremmedsprog. Altså: tre fremmedsprog til så mange elever som muligt på samtlige skoler i hele landet! Fransk bør være tilbudsfag på samme måde som tysk er tilbudsfag i dag – forstået på den måde, at skolerne skal tilbyde faget! I øjeblikket har kun et fåtal af elever mulighed for at vælge fransk. Vi ønsker, at samtlige elever skal have den mulighed. Det indsnævrer jo ikke mulighederne for fransk. Det udvider mulighederne for alle de mange elever, som i dag bor i områder af landet, hvor fransk ikke tilbydes! Det er vores vision! Den deler vi med den tidligere undervisningsminister, som netop kaldte 3-6-8-modellen (engelsk fra 3., tysk fra 6. og fransk fra 8.) en "vision".

Den nuværende model skader både tysk og fransk. Engang talte næsten alle danskere tysk. 90 % af eleverne havde faget i folkeskolen. Nu er dette tal nede på ca. 78 % (og det falder fortsat). Samtidig står fransk svagt med kun ca. 10 %. Enkelte kommuner tilbyder i dag både tysk og fransk, men det er som regel desværre en fravalgsmodel, idet eleverne normalt kun kan få det ene sprog og er nødt til at fravælge enten tysk eller fransk. Samtidig stiger procentsatsen af elever, som kun får ét fremmedsprog, støt. Det er nu som sagt oppe næsten på 12 %.

I de næste mange år skal kommunerne spare. Tysklærerforeningen frygter, at det vil gå ud over fransk. Kommunerne skal med den nuværende lov tilbyde tysk, men de behøver ikke at tilbyde fransk. Vi frygter, at muligheden for at eleverne kan få fransk, og at muligheden for at få tre fremmedsprog vil forsvinde i de kommende sparerunder. Derfor må regeringen gribe ind og sikre en model, som tvinger kommunerne til at styrke tysk- og franskundervisningen. Men det skal selvfølgelig være en model, der er til at betale! Og en model, der kan skaffes sproglærere til! Her er de manglende fransklærere det største problem. Der uddannes i øjeblikket næsten ingen nye fransklærere og meget få tysklærere. Regeringen må gribe ind nu!

Når vi som tysklærerforening – helt naturligt – ønsker at styrke tyskundervisningen, så hænger det selvfølgelig også sammen med, at tysk af historiske, geografiske, kulturelle og økonomiske grunde er det naturlige andet fremmedsprog i Danmark. Regeringens sprogudvalg formulerede det i rapporten "Sprog til tiden" på følgende måde:

Både indlæringsmæssigt og kulturelt giver det altså god mening, at alle danske skoleelever skal have tysk sprog som det naturlige og obligatoriske 2. fremmedsprog efter engelsk. Tysk som obligatorisk fag vil derudover sende et stærkt signal om, at tyskundervisning ikke er et levn fra fortiden men derimod en central brik i danske skoleelevers pensum. Tysk som obligatorisk 2.-sprog vil også fritage elever for meget tidligt at skulle tage ansvar for valg og fravalg af sprog, som senere er styrende for deres muligheder i ungdomsuddannelserne.

Tysklærerforeningen støtter forslaget om at gøre tysk obligatorisk. Det skal først og fremmest ske for at styrke samtlige elevers uddannelsesmuligheder (de 12 % skal væk!). Med gennemførelse af 3-6-8-modellen "generer" obligatorisk tysk i øvrigt ikke fransk. Tværtimod: Forskningen viser, at jo flere fremmedsprog eleverne behersker, jo bedre bliver de til at lære nye fremmedsprog. "Potentialet" for også at lære fransk ligger langt over de nuværende 10 %. Erfaringer fra skoler, som giver eleverne mulighed for at få både tysk og fransk (og det er der heldigvis nogle enkelte, der gør), viser, at op mod 50 % af en årgang vælger fransk som det tredje fremmedsprog efter engelsk og tysk! Her er der altså ikke tale om en indsnævring af valg-mulighederne, men om en kolossal udvidelse af mulighederne.

Med 3-6-8 -modellen vil det være de dygtigste og de mest motiverede elever, der også vælger fransk. Mange af dem vil derfor kunne gå op til Folkeskolens Afgangsprøve efter det toårige forløb. Men selv uden denne prøve er et toårigt fransk selvfølgelig ikke "spildt". Sprogundervisningen stopper jo ikke efter 9. klasse! Der skal skabes øgede muligheder for, at det toårige fransk kan udbygges som fortsættersprog overalt i de videregående uddannelser.

Tysklærerforeningen går ind for obligatorisk tysk, for 3-6-8-modellen og for fransk som tilbudsfag på samtlige skoler. 3-6-8 modellen skal være "minimumsløsningen", som alle skoler og kommuner skal være forpligtet på. Men det betyder jo ikke, at den enkelte kommune ikke må tilbyde en bedre (og dyrere) løsning. De skoler, som allerede i dag har en tradition for at tilbyde fransk fra 7. klasse, skal selvfølgelig have lov til at gøre det – også i fremtiden. Men det er vigtigt, at samtlige elever i hele landet får to fremmedsprog, og at så mange som muligt får tre! Både tysk og fransk skal styrkes, og der er andre og bedre muligheder end den nuværende "fravalgsmodel", som går ud over begge sprog.

Venlig hilsen

Peter Bruhn Jepsen
Formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen