Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Birgit Villebro
16-08-2018 10:59
Sæt handling bag!
Med anbefalingerne fra regeringens Advisory Board og den nye strategi sættes fokus på et meget vigtigt tema - tak for det!
Der findes allerede en lang række erfaringer og forskning, der kan fortælle os, hvordan vi i praksis kan forbedre mad, måltider og sundhed - og mange gode initiativer er i gang på skoler rundt i landet. Mange har viden og ideer til, hvordan de kan arbejde med temaet, men det er en stor økonomisk udfordring at komme fra ide til handling. Jeg så gerne at regeringen stillede midler til rådighed for de kommuner, der ønsker det, til at etablere produktionskøkkener på grundskolerne, så der kan etableres madordninger, hvor elever gør helt konkrete erfaringer med at planlægge, producere og spise sunde måltider. Svendborg Kommune har siden 2013 arbejdet med dette i praksis på flere skoler - og det virker!
Jeg er helt enig med Skoleleder, Birgit Villebro i behovet for at der bliver tilført økonomiske ressourcer til etablering af rammer for tilberedning af mad til fælles måltider, som led I undervisningen I flere fag. Det handler f.eks. om tilskud til produktionskøkkener og spisesal - på samme måde som regeringen sidste år har givet tilskud til køkkener på kommunale plejehjem for at fremme sund mad og fælles måltider.
Det er positivt at regeringen har ladet sig inspirere af LOMA-skoler, der har en integreret tilgang til sund skolemad, hvor eleverne deltager i tilberedning (jf. Måltidsmærket) som bidrag til Fælles Mål I flere fag: Dansk, Matematik, Historie, Natur-teknologi og Madkundskab. Flere LOMA skoler dyrker også egne afgrøder i større eller mindre omfang - samtidig med at de samarbejder med lokale fødevareproducenter omkring leverancer af råvarer og undervisning. Resultaterne er blandt andet øget madmod, motivation for læring, bedre relationer og handlekompetence indenfor mad og sundhed (Ruge, Puck og Hansen 2017; EVA 2017). Den annoncerede sundhedsmærkning kan måske motivere flere skoler til at gå 'LOMA-vejen', hvor maden bidrager til sundhed, læring, implementering af skolereformen og bæredygtig udvikling i lokal området. I disse uger rekrutterer Netværk af LOMA skoler i samarbejde med UCL, skoler til et nyt LOMA projekt. Hvis dette har interesse så skriv til: Dorte Ruge, adjunkt, phd. Center for Anvendt Skoleforskning UCL .
Email: doru@ucl.dk.