Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Deaktiveret bruger 30-10-2018 13:46
Det er skønt at høre at det går fremad hos Vordingborg, for det er simpelthen ikke i nogens interesse, at skolerne har op til 50% vikardækning! Selvfølgelig vil det være super fint med flere midler til skolerne, men en løsning kunne også være, at optimere den værktøjskasse vi allerede har. Hvis vi fx kunne spare tid på processer, der ikke direkte gavner kvaliteten af undervisningen, kunne lærerne spare både tid og energi og vi ville dermed øge trivslen.
Jeppe Christiansen (Folkeskolelærer) 30-10-2018 20:26
Læringsplatforme, målstyring, elevplaner, UPV, nationale test, MUS-samtaler, APV og man kunne blive ved, aldrig har man brugt så meget tid på opgaver der ikke er relateret til den daglige undervisning.
Deaktiveret bruger 31-10-2018 09:05
Hej Jeppe Jeg kan virkelig godt forstå din frustration! Personligt tror jeg på, at vi kan løse sindsygt mange af disse problemer ved at åbne op for den digitale værktøjskasse. Med kunstig intelligens kan man fx automatisere mange af de daglige opgaver nu nævner og i stedet fokusere på undervisningen og eleverne.
Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 31-10-2018 09:38
[Deaktiveret bruger] Hvordan i himlens navn vil du automatisere MUS-samtaler med kunstig intelligens? I grunden en interessant tanke - især brugbar for en komiker ... Eller - hvis du ønsker at bibeholde målstyring og individuelle elevplaner - vil du så lade disse udarbejde af "kunstig intelligens", så læreren bare skal følge dem? Så læreren bare skulle rette sig efter den af overordnede indkodede kunstige intelligens? Uden at have fået tildelt tid til at sætte sig ind i målene og planerne - uden tid til at tage stilling til det? Vil du så stadig kalde det undervisning, det der foregår? Hvordan forestiller du dig i øvrigt, at overførslen af data mellem elev og kunstig intelligens skulle foregå? Somme tider skal man passe på, at det, man drømmer om som besparelsesobjekt, ikke snarere bliver til kunstig intelligens end kunstig intelligens.
Deaktiveret bruger 31-10-2018 09:49
Jeg tror at hele problemet ligger i selve tankegangen om at vi er NØDT til at skære ned og spare, i stedet for at optimere de processer vi allerede har, men bruger ineffektivt. Mange skoler bruger fx op til 2 timer på vikardækning om dagen! Denne process kan man fx sagtens optimere med kunstig intelligens. Jeg synes det er problematisk at vi står overfor en generation som ikke forstår teknologi og som derfor er bange for, at tænke i, hvordan den kan bruges til at optimere vores processer sådan, at vi mennesker har mere tid til at tage os af hinanden.
Jeppe Christiansen (Folkeskolelærer) 31-10-2018 11:42
"...skære ned og spare, i stedet for at optimere de processer..." Hvad er forskellen? "Jeg synes det er problematisk at vi står overfor en generation som ikke forstår teknologi og som derfor er bange for, at tænke i, hvordan den kan bruges til at optimere vores processer sådan, at vi mennesker har mere tid til at tage os af hinanden." - Eller også forstår rigtig mange mennesker godt dette, men har indset at jo mere IT og kunstig intelligens jo mindre tid til mennesker. Gad vide hvor den frase med en generation der ikke forstår IT er opstået henne, sikkert samme sted som folkeskolereformen.
Deaktiveret bruger 01-11-2018 11:59
Jeg er uenig i, at IT og kunstig intelligens giver mindre tid til mennesker. Faktisk mener jeg at det forholder sig helt modsat, MEN jeg må også indrømme at MUS-samtaler og elevplaner ikke er mit område. Til gengæld ved jeg, at der er plads til forbedring når det gælder vikardækning i folkeskolen. Her kan kunstig intelligens optimere processen, så lærer og pædagoger har mere tid til at undervise, fokusere på den sociale trivsel osv. Tak for de mange spændende input i debatten :)
Anette Lind (Ansvarshavende redaktør Tidsskriftet Specialpædagogik, Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, underviser) 01-11-2018 14:09
IT og kunstig intelligens hersker i den digitale verden. Denne kan understøtte den virkelige verden. Men ER ikke den virkelige verden. I den virkelige verden findes der også en materiel verden. Med mennesker, sygdom, dækning og ressourcer. Med pædagogik, omsorg, problemer, faglighed, ledelse, og et hav af andre faktorer. Problemet her er ikke manglende IT løsninger og kunstig intelligens - problemet ligger et helt andet sted. Men hvis man tror, at løsningen ligger i IT løsninger og kunstig intelligens, og de ansvarlige tror på det, så kan du skrue løs i den digitale verden, mens den virkelige verden kan sejle i sin egen sø. IT er ikke svaret på alt.
Deaktiveret bruger 01-11-2018 14:14
Jeg kunne ikke være mere enig, Anette! Jeg advokerer ikke for, at IT skal erstatte mennesker på nogen som helt måder. Nærmere tænker jeg, at IT skal være et redskab - som vi selvfølgelig benytter med forudgående etiske overvejelser - sådan, at vi kan få mere tid og overskud til at fokusere på vores elever. Hvis en lærer fx kunne bruge 15 minutter på vikardækning i stedet for 2 timer, så ville hun eller han jo have tid tilovers, som kan gå til undervisning og pædagogik. Jeg er 100% enig i, at det HELT centrale er undervisningen, pædagogikken og mennesket! Jeg mener bare, at teknologien kan hjælpe og til at skabe overblik så vi kan bruges vores tid på de vigtige ting.
Anette Lind (Ansvarshavende redaktør Tidsskriftet Specialpædagogik, Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, underviser) 01-11-2018 14:47
[Deaktiveret bruger], du skriver "Hvis en lærer fx kunne bruge 15 minutter på vikardækning i stedet for 2 timer, så ville hun eller han jo have tid tilovers, som kan gå til undervisning og pædagogik." Hvordan fortolker du begrebet "vikardækning"? Der fremgår jo af artiklen, at det handler om at der mangler ressourcer, mennesker, i forhold til at dække undervisning (heraf virkardækning) som ikke nogle tilfælde er ikke-eksisterende, dvs. at klasser må samlæses (flere klasser med én lærer). Problemet er ikke administrativt eller teknisk, men noget helt andet.
Deaktiveret bruger 01-11-2018 14:58
Med vikardækning mener jeg processen af, at planlægge og administrere vikartimer og vikarer. Min pointe er ikke, at der ikke mangler ressourcer - jeg er udemærket klar over, hvor presset systemet er og vigtigere: hvor presset menneskene i systemet er. Derfor er min vision, at skabe mere plads til disse mennesker - det være sig både elever og lærere. Hvis nu en lærer kunne spare over en time om dagen på den administrative process, det er at vikardække, så kunne personen jo bruge den tid på at tage en time for en klasse som ellers må samlæses, eller værre: som ikke kan dækkes. Hvis vi derfor bruger et system - fx en software - til at skabe overblik og dermed sparer tid, så får 1) eleverne bedre undervisning og 2) lærerne mere tid til det de er dygtige til og brænder for.
Anette Lind (Ansvarshavende redaktør Tidsskriftet Specialpædagogik, Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, underviser) 01-11-2018 15:22
[Deaktiveret bruger], vikardækning er ikke udtryk for processen i forhold til planlægning og administration. Vikardækning er udtryk for hvilke ressourcer der rent faktisk er tilgængelige. Hvis der ikke er ansat nok personale, er der ikke nok dækning. Hvis der heller ikke er nok vikarer, må lærerne samlæse klasser. Og det er sædvanligvis ikke de enkelte lærere, som planlægger vikardækning. Dit løsningsforslag løser ikke det egentlige problem.
Deaktiveret bruger 01-11-2018 17:59
Derfor er det netop vigtigt, at man i det mindste bruge de ressourcer der rent faktisk er til stede mere effektivt. Teknologi kan fx udregne, hvordan man kan bruge de vikarer der er til rådighed smartest - vigtigst i forhold til faglige og sociale egenskaber, men også i forhold til det praktiske, så man kan undgå dyre mellemtimer. (Annoncetekst fjernet af redaktionen, 2/11 8:05)
Jeppe Christiansen (Folkeskolelærer) 01-11-2018 19:52
@[Deaktiveret bruger]
Så handler det om at du/I gerne vil sælge en resource til folkeskolen som Anette fint beskriver, ikke fratager nogen resourcer, og som ikke er det der fylder i hverdagen. Det er personerne der træder ind i lektion 4 og 7 der mangler, ikke et redskab der regner ud hvor mange vikarer der er brug for. Jeg tænker faktisk de steder hvor man indtaler eller selv indtaster fravær bestemt ikke har mindre fravær end ved at indtelefonere sygdom om morgenen. Det er præcis som læringsplatforme, der er ikke brug for dem, men alle skal partout benytte dem, fordi nogen har regnet ud at de optimerer undervisningen(kan læses som besparelse). Men jeg tænker du har er værktøj du let kan sælge til forvaltningen i kommunerne, netop fordi der ikke er brug for det. Pointen er nok snarre, at fjerner man mere teknik får man mere menneske, man får altså ikke mere menneske af at indføre mere teknik, der er simpelthen modsat rettede størrelser. Det var sådan de travle forældre, eller en smart psykolog, indførte begrebet kvalitetstid, så forældrene ikke skal have skyldfølelse over kun at se sine børn meget sparsomt i hverdagen.
Jan Madsen (Lærer) 01-11-2018 21:27
"men også i forhold til det praktiske, så man kan undgå dyre mellemtimer." En vikar får mig bekendt kun løn for konfrontationstimer?
Deaktiveret bruger 02-11-2018 07:56
@Jeppe det handler om, at vi er nogle unge iværksættere som brænder for at bidrage til at øge kvaliteten af undervisningen i folkeskolen, ikke et stort ondt firma der vil tjene penge på bekostning af vores skolesystem. Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne bruge de få ressourcer vi har mere effektivt. Men jeg vil sige mange tak for jeres input i denne debat. Det har om ikke andet været spændende at høre nogle anderledes synspunkter på tematikken. (Annoncetekst fjernet af redaktionen, 2/11 8:05)
Thora Hvidtfeldt Rasmussen (Lærer emeritudse) 02-11-2018 09:08
[Deaktiveret bruger] Nu er iværksættere, som brænder efter at øge kvaliteten af undervisningen i folkeskolen - uden at kende noget som helst til, hvad der foregår - i grunden ikke lige dem, jeg først og fremmest brænder efter at hjælpe - men det, du her kommer med, det er så himmelråbende naivt, at jeg næsten ikke kan lade være ... Det fremgår med største tydelighed, at du helt mangler indsigt i det område, du gerne vil sælge dine produkter til. Alene din slutbemærkning! Det har været spændende at høre nogle anderledes synspunkter på tematikken ... anderledes end hvad? Anderledes end hvad du hører i dine kredse, måske - men absolut mainstream i det arbejdsområde, du tror, at du kan hjælpe. Vikardækning i folkeskolen er et problem, fordi det er svært at skaffe kvalificerede mennesker til at undervise i de lektioner, hvor lærerne er fraværende. Faktisk er det mange steder et problem allerede at skaffe kvalificerede lærere til de faste timer. De fleste platforme har udmærkede moduler til at skaffe overblik for den person, der tager sig af vikardækningen (bare til din oplysning: udtrykket manglende "vikardækning" går på, at man ikke kan finde vikarer - IKKE på, at man mangler hjælp til at finde ud af, hvilke timer der skal dækkes). At skaffe vikarer er IKKE noget, den enkelte lærer bruger tid på. IT og kunstig intelligens stjæler ofte tiden fra dem, der arbejder, i stedet for at hjælpe dem. Ved du godt, hvorfor det er sådan? Fordi disse ting ofte både udarbejdes og implementeres af mennesker, der helt mangler indsigt i det område, de så gerne vil tjene penge på at hjælpe. I forhold til skolen får de så af og til afsat deres produkter til forvaltningen, der heller ikke kommer ud på skolerne ... og så er der igen brugt penge på noget, der kun er en belastning. Hvis du vil tjene penge på IT til folkeskolen, fordi du brænder for den - så sæt dig ind i problemerne først! Det er temmelig arrogant at melde ud, hvordan IT kan hjælpe skolen, når man stort set intet ved om, hvad der foregår. Før du tilbyder hjælp til vikardækningen, så meld dig som vikar i en længere periode. Sørg for at komme ud på flere skoler. Intelligent undersøgelse af området vil være en absolut forudsætning for at udvikle kunstig intelligens, der kan bruges til noget ... og selv efter denne intelligente undersøgelse vil du måske opdage, at det er sværere end som så. Kunstig intelligens til komplekse opgaver er ikke lige på trapperne .... Men mindre kan måske også gøre det - hvis du først bruger tid på at finde ud af, hvor folkeskolen manglet IT-hjælp, så kunne du måske iværksætte noget brugbart - og måske endda have held til at sælge det. I hvert fald vil du bedre dine kompetencer som marketing manager indenfor skoleverdenen ...
Jeppe Christiansen (Folkeskolelærer) 02-11-2018 13:38
@[Deaktiveret bruger]
Jeg må tilslutte mig Thoras svar. Og beklageligt, for du virker som en fornuftigt og konstruktivt menneske, har du ingen forståelse for problematikken omkring vikardækning i skolen. Når vi på gulvet fortæller dig at logistikken omkring vikardækning ikke er problemet, fortsætter du ad den vej. Og så kan jeg godt forstå I er til skoledermesse, de vil helt sikkert juble over jeres biddrag. Men desværre er mantraet ledelse tæt på blevet til ledelse langt væk får hverdagen og på kursus i ledelse tæt på, kan du se ironien? Der er brug for hænder, levende hænder, ikke mere logistik og IT.
Lars Christiansen (Folkeskolelærer) 02-11-2018 16:34
Kære [Deaktiveret bruger]
Jeg tror, du mener det godt og der skal nok findes nogle områder, hvor kunstig intelligens i fremtiden kan yde noget til at lette det administrative arbejde. Samtidig er det også tydeligt, at du ved for lidt om folkeskolen og dens problemer til at blive taget serriøst. Vikardækningseksemplet skyder helt ved siden af og efterlader et indtryk af at nogen fortæller dig løgnehistorier om skolen, som du så kan løse. Jeg foreslår at du kontakter interesserede skoler og får den nødvendige viden om problemerne, du kan hjælpe med at løse. Det ville da være dejligt, hvis vi rent faktisk kunne vinde mere tid. Når du taler om kunstig intelligens, så tror jeg at mange tænker på læringsportaler, min uddannelse m.m. men selv om de er kunstige, så er de ikke intelligente. Jeg tror ikke det er det, du har i tankerne. Jeg tror, du tænker på programmer som kan administrere kalendere og arbejdstider uden du selv skal gøre andet end tjekke dagens møder. Der er sikkert meget vi ikke ved, men som vi måske kunne bruge. Når vi er så hårde i tonen, så er det fordi vi er trætte af klogeåger pådutter os noget, nogen beslutter vi ikke kan leve uden, som så viser sig at være noget højpandet konsulentsludder, lidt som det du skriver(undskyld) eller noget pædagogisk lavpandet bras, som Min uddannelse. Pointen er. Kom ud på de enkelte skoler og vis hvad I kan, så kan vi tage den derfra. Når I taler med kommunerne, så husk at insistere på at tale med skolerne også. Vi kunne sikkert have været sparet for meget (mentalt og økonomisk), hvis man havde haft så megen respekt at spørge lærerne, før indførelsen af Min Uddannelse, som eksempel.