Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
15-12-2018 17:42
En detalje, men alligevel: Den udsendelsesrrække, '9.Z mod Kina', som du, Jeppe Søe, her referererer til var i tilbageblik en svinestreg mod folkeskolen.
Den blev sendt på præcis det tidspunkt, da politikerne havde brug for den, og den var tv-produktionsmæssigt manipulation af værste skuffe.
Den kinesiske klasse bestod af elever fra en millionby med tre millioner indbyggere, håndplukket via optagelsesprøver fra hele byen. Den danske klasse var en almindelig klasse på en almindelig skole i Århus, med inkluderede elever, der aldrig nogensinde kunne have gået i den kinesiske klasse.
De danske klasse 'vandt' i engelsk, men tabte i matematik og læsning. I læsning var det bare sådan, at de 12 dygtigste elever alle var danske, så kom alle kineserne i een klump, og helt nede i bunden kom et par danske elever, hvoraf den ene var en somalier, der læste på 2. klasses niveau. Havde blot denne ene elev været taget ud, havde danskerne også vundet i læsning.
Utroligt, at tv kunne slippe afsted med så åbenlys politisk dirigeret manipulation.
De skulle bruge folkeskolen som en brændende platform - om de så selv skulle sætte ild til den.
Jeppe Søe
(Foredragsholder, rådgiver og journalist)
15-12-2018 18:45
Hej Niels Christian.
Det er i sandhed også hvad jeg selv skriver. Det var en skandaleudsendelse, som primært en enkelt forsker jeg her holder unavngiven, havde glæde af den. Kineserne snød - selvfølgelig. Har lige været i Kina for at besøge skoler og har mødt de fingerede eliteklasser. Vældigt tankevækkende. Den udsendelse var netop det, der er første led i kæden jeg ender med at beskrive. Den "italesatte" problemet, der sket ikke var der - og gjorde folket klar til forandring. Ja det blev nærmest et folkekrav at nogle måtte få lærerene i arbejde, nu vi jo alle vidste de "bare sad i rundkreds".
Jeg synes ikke jeg tillægger den udsendelse noget godt i min artikel - og slår endda fast, at selvom kineserne kunne dividere, kunne de ikke lægge to og to sammen. Men tak for detaljen, som jeg ikke fandt plads til i denne omgang - men som altid er med i mine foredrag, da det var den egentlige svinestreg :-)
Jeppe
Sarah Urgaard
(Lærer, faglig rådgiver og meningsdanner)
18-12-2018 18:18
Give os folkeskolen tilbage, til de gode gamle dage...
Dengang lærerene kunne få lov til at undervise, teste når det gav mening og hjælpe til at udvikle hele mennesker.
niels green
18-12-2018 18:29
4 år
Så blev den ged lige barberet af Jeppe Søe....
Teija V.-Pedersen
(lærer)
19-12-2018 07:46
Tak for en god artikel.
Sarah: ja, jeg kan også huske tider hvor vi 'fodfolket' kunne selv være med til at udvikle skolen. Starte 'forsøg' og projekter efter det behov vi så var der... Alt kom ikke doserende ovenfra. Kunne selv vælge kurser som gav mening og øgede vores 'kompetencer'.
Kan I huske at der var en gang en 'Amtscentral' og deres en-aftens inspirationskurser? Ganske 'gratis' (for mig) og af egen fri vilje. ;-)
Giver dig fuldstændig ret i det du skriver, men undrer mig lidt over, hvorfor du bruger lige netop det billede. Ser mit eget kontrafej på billedet og ved, det er taget i Hinge Skole på Frilandsmuseet Hjerl Hede fra bagerste række, men det har ikke så meget at gøre med artiklen eller teksten under det.