Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)

Greg Cohen 28-04-2019 20:48
Reglerne skal være ens, MEN...
Selvfølgelig skal alle spille ved de samme regler, og det er dybt uretfærdigt at nogle får mere tid og forberedelse end andre, men, efter min mening er det største problem at lærerne får alt for kort tid til at vide udtrækningsfagene. I år er der 12, TOLV!!! skoledag mellem offentliggørelsen og sidste skoledag. Og vi er nogle der kan risikere at få flere fag udtrukket. Fx er jeg matematik, historie og samfundsfaglærer. Hvis den ene klasse trææker mundtlig matematik og samfundsfag, og den anden historie, er det en umuligt opgave. Jeg er med på at offentliggørelse for tidligt kan gøre undervisningen for skævt, og at nogle lærere kunne finde på at slakke på de fag der ikke skal testes. Jeg vil gerne tænke at det er en meget meget lille andel da vi er jo professionelle som brænder for vores fag. Men vilkårene nu er helt urimeligt, og derfor har jeg mere forståelse at andre kan finde på at gøre systemet mere rimeligt ved at knække reglerne.
Tim Johannsen (Folkeskolelærer) 28-04-2019 22:02
@Greg
Dine elever har vel forberedt sig på samfundsfag og historie siden 1. April...? Og er 10 lektioner matematik ikke nok til at finpudse det sidste til mundtlig matematik? Jeg tror nærmere det er os lærere der stresser over udsigten end det er eleverne.
Tim Johannsen (Folkeskolelærer) 28-04-2019 22:12
At vide det før tid.
Jeg har hørt om, og oplevet, flere der ved det før tid. (Dog ikke på min nuværende arbejdsplads) Jeg har også set skoleskemaer der slut februar pludselig blev ændret fordi der var udtrukket et eksamensfag som ikke var på skemaet. De eneste måder at undgå problemet på er enten at alle ved det på samme tid, eller at man skal op i alle eksamensfag. Men når vi taler om lige vilkår, så er jeg da også spændt på hvor mange lærere, der prøver at opgive film til eksamen, som ikke er blandt de ca. 400 titler, som man må vise i folkeskolen.
Peter Nielsen (Lærer) 29-04-2019 00:03
Åndssvagt system
Vi kommer ikke udenom at den vej som hele udtrækningsprocessen er sat sammen på er åndssvag. Hvorfor må vi trække fra 1. april, men vi må ikke vide hvilke prøver eleverne skal op i før 29. april? Hvis man forbereder alle kulturfagene, og kun det ene bliver udtrukket kan man smide al forberedelsen fra to af fagene i skraldespanden, hvor er det lige at læringen er i det? Naturfagsprøven er lige så slem, her må kan man trække fra 1. april, men du risikerer at der lige kommer en 30 minutters fagspecifik multi-choice prøve langt efter den almindelige undervisning er slut, og for nogle elevers vedkommende ligger prøven nogenlunde samtidig med at den endelig problemformulering til naturfagsprøven skal være klar til godkendelse hos læreren. I øvrigt synes jeg, at det er rimelig vildt at du tror at hele skolens moral ryger ud af vinduet, blot fordi nogle lærere har fået oplyst udtræksfag en måned før. Eleverne får aldrig at vide hvilke fag de skal op i, det er kun læreren som ligger inden med den "ulovlige" viden, og det hjælper dermed kun læreren med at planlægge undervisningen i den sidste periode.
Britt Jadesø (Lærer ) 29-04-2019 08:30
Fleksibel planlægning
Det her er et godt eksempel på, hvorfor en rigid 8-16-uge bare ikke er gennemtænkt og får nogle lærere til at vælte, hvis de da ikke lægger “interessetid” derhjemme i smug. For hvordan pokker skal en skole planlægge sig ud af lodtrækning? Ja, det er “snyd” men da jeg efter 4 års matematik-pause akut overtog en 9.kl i matematik i januar 2010 og da de (selvfølgelig) trak mdl. mat med ekstern censor (selvfølgelig), var opgaven alt andet lige et bjerg af dimensioner i forhold til de oplæg, jeg kan (kunne) nøjes med at lave i fysik/kemi. LOV409 skulle netop inkludere fleksibel f-tid. Men kender I til nogle skoler, hvor det praktiseres? På en eller anden måde burde det være muligt at gøre de prøver, der er omfattende at forberede, obligatoriske og de prøver, det relativt nemt kan gennemføres, burde være i udtræksgruppen, så man har en chance for at planlægge sig ud af foreberedelserne allerede fra skoleårets start. Jeg har ikke ondt i maven over, at nogle lærere får en hjælpende hånd fra ledelsen, når man ved, at de bliver presset ekstra hårdt ved udsigten til en prøve.
Tim Johannsen (Folkeskolelærer) 29-04-2019 08:57
“Lodtrækning” @Britt
Jeg er nogen gange forundret om hvor lidt lodtrækningen virker som en lodtrækning. Jeg har tre gange været i nærheden af 9. Klasser hvor de har byttet matematiklærer i løbet af året. Alle de gange det er sket, så har den pågældende klasse trukket mundtlig matematik. Jeg har selv trukket et fag hver gang jeg ikke har haft nogen til eksamen i det pågældende fag før.... Jeg undres... Er der andre der har samme oplevelse?
Jens Hougaard Nielsen (Lærer) 29-04-2019 09:02
@Trine - There is a crack in everything
Efter som du, @Trine, nu har videregivet oplysningen om, at du på andenhånd er bekendt med eksamenssnyd, er føjten allerede blæst. Så nu er det op til UVM, at tage initiativet til en undersøgelse; politikere og embedsfolk læser jo også folkeskolen.dk. Forargelsen over snydende elever har jo ikke megen grund under fødderne, hvis de, der skal gribe ind overfor elevernes snyd, selv snyder. Men det er vel efterhånden normen; der er snyd på alle hylder i alle mulige afskygninger og former. Lige nu kommer det store snydenummer omkring overenskomstforhandlingerne i 13 ind i mine tanker; med en sådan performance fra politiisk hold, kommer det jo også til at lyde hult, når man forventer ærlighed i skolesammenhæng B-| :-P Ring the bells (ring the bells) that still can ring Forget your perfect offering There is a crack in everything (there is a crack in everything) That's how the light gets in https://www.youtube.com/watch?v=6wRYjtvIYK0
Niels Chr. Sauer (Skribent, folkeskolelærer emeritus) 29-04-2019 14:14
Der er ingen tvivl om, at snyd florerer vidt og bredt i folkeskolen på det her område. Sådan går det altid, når man laver den slags systemer. I Atlanta, USA, afsløredes det for nogle år siden, at hele skolevæsenet var fedtet ind i systematisk svindel med testresultater fra top til bund. Alle vidste det, men ingen sagde noget, fordi alle profiterede af det. Samme tendenser ses alle steder, hvor man indfører high stake testing: Demoralisering, korruption og løgn på løgn. Således også i Dannevang.