Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
K. Jensen
(lærer)
04-05-2019 10:48
GNS en underlig størrelse...
For kigger man på antallet af elever i indskolingsklasser kontra udskolingsklasser kan der jo være betydelig forskel - medmindre man har lagt klasser sammen i udskolingen. Et udsving mellem 26-29 i indskolingen, hvor eleverne jo netop har ekstra meget brug for hjælp og ekstra voksenkontakt kontra 15-17 i tilsvarende i udskolingen. Tja, så kan gns jo ikke bruges til så forfærdelig meget. Jeg ved godt, hvem der løber stærkest af de ovennævnte eksempler.
Og selvfølgelig er der forskel på kommuner.
Malene A. Hansen
(Lærer)
04-05-2019 13:04
Jeg er lærer i udskolingen i Kbh (primært dansk og engelsk), og på min skole ‘fylder man op’. I min forrige udskolingsklasse var der 29 elever, og i den nuværende 28.
En del arbejde tager, alt andet lige, længere tid - først og fremmest rettearbejde og anden individuel respons (gymnasielærere har indregnet rettetid. Vi må tage tiden fra forberedelse af undervisningen). Skolehjemsamtaler, andet skolehjemsamarbejde samt elevsamtaler tager også længere tid. Dertil kommer, hvad det har af indvirkning på støjniveau, tiden der går med diverse praktisk i klassen, daglig trængsel, flere vejledninger og fremlæggelser ved gruppearbejde samt problemer med at udføre aktiviteter, der kræver bevægelse i klassen (vi har små lokaler).
Der kan være især sociale fordele ved ikke at være alt for få, men pyh, hvor er en (sjælden) dag med mandefald blandt eleverne dog anderledes rolig. Man har pludselig mulighed for at se og tale med nogle af eleverne enkeltvis, roligt og uden larm, stress og jag...
Var der nogen, der sagde normeringer i daginstitutioner..?
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
04-05-2019 16:08
Jaja, og hvis man ligger med hovedet i en dybfryser og fødderne i en bageovn, har man det gennemsnitligt godt.
I virkeligheden verden siger gennemsnit ikke meget om tingenes tilstand. Så vidt jeg husker sidder ca. en tredjedel af folkeskolens elever i klasser med mere end 25 elever.
Annika Karlsen
(Lærer)
04-05-2019 16:56
Enig med ovenstående..
Vi “fylder også godt op” i klasserne. Børnehaveklassen starter med 29-30 elever, da man regner med lidt frafald. Det er bare mange børn! Vi har også ret små lokaler, så plads og støj er et praktisk problem i hverdagen.
Jeg befinder mig i udskolingen, hvor problemet mere er at fastholde eleverne. Vi har massivt mandefald omkring 7. klasse. Privatskolerne med en højere faglighed og færre udfordrede elever trækker virkelig elever!
Så vores gennemsnit er formodentlig omkring 20-21, men hverken indskoling eller udskoling er tilfredsstillende. Iøvrigt rykker mange forældre deres børn netop på grund af larm og støj i klasserne!
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
04-05-2019 17:45
En sag for børneværnet.
At proppe 29-30 børn ind i en børnehaveklasse fra start er ikke blot ulovligt. Det er vanvid. De, der gør det, fortjener selv at lov til at tumle klassen - bare en uges tid. Det er rendyrket økonomisk kynisme og direkte uanstændigt. Det siger sig selv, at der falder nogle børn fra, når det går op forældrene, hvad der foregår.