Kommentarer overført fra tidligere version af folkeskolen.dk (før 7/3-22)
Jesper Jensen
(FGU-lærer)
16-10-2019 10:00
Og vejrudsigten siger “Shitstorm på vej”
“Tak” til Berlingske for at forplumre debatten om lærerne og folkeskolen. Man skulle næsten tro, at der snart skal være overenskomstforhandlinger...
Daniel Nouri
(Folkeskolelærer & Pædagogisk-filosofistuderende ved DPU)
16-10-2019 10:16
Sikke et herligt menneskesyn..
"De er blandt velfærdsstatens kernetropper, fordi de sikrer fremtidige generationers produktionsevne" - Vorherre bevares, samlebåndspædagogik.
Torben Larsen
16-10-2019 10:23
Højere og længere uddannelse til alle
En generel udvikling, der har været på vej i mange år. De, der før blev pædagogmedhjælpere, bliver nu pædagoger. De, der før blev pædagoger, bliver nu lærere. De, der før blev lærere, bliver nu gymnasielærere.
Måske er det karakterinflationen, der giver mod på en højere uddannelse - end evnerne måske rækker til?
Christian Wadskov
(Systemadministrator og Bestyrelsesmedlem i Folkeskoleforældre)
16-10-2019 11:07
Jeg kan fortælle ...
.. at i samme PIAAC påvises det også at der i de skadinaviske lander (der ligger højt) er 7% der er digitalt kompetente
Marina Norling
(Master i læsning fra Århus Universitet, uddannet læsevejleder og lærer.)
16-10-2019 11:11
Kraka har før været ude med kritik af lærernes gymnasiefaglige baggrund.
http://kraka.org/sites/default/files/public/kraka_analyse_-_laereruddannelsen_tiltraekker_i_stigende_grad_studerende_med_lave_karakterer.pdf
Thorkild Thejsen
(journalist og lærer)
16-10-2019 11:23
Er journalisters kvalitet faldende?
Ud over, at Berlingske ikke er i stand til at se de oplagte svagheder ved undersøgelsen, er det (ufrivilligt) morsomt at læse overskriften på avisens sidehistorie. Der står:
“Bondo: Nogle lærer kunne være bedre rustet til at undervise”
Lars Toft Madsen
16-10-2019 11:51
Okay, de dumme unge(r)
Vi var jo ikke så mange som i dag, der tog gymnasiet med. Heldigvis på DFG.
Nå, men underligt er det, når man betænker, at folkeskolen skiller sig af med viden, nemlig de overenskomstansatte over 55.
Til gengæld er der masser af unge med en akademisk uddannelse, der gerne vil være meritlærere, Teach First lærere, som skoleledere elsker højt. UCC uddanner rask væk folk, der således dobbeltuddanner sig nedad. Sikkert fordi kvaliteten har været dalende i en årrække, på uddannelsen eller/og på de studerende? Nu er det så et snit på 7 (med bonus etc). Det må vel være godt nok til et svendebrev. Men nok ikke til virkelig at komme med den der energi, som skoleledere efterspørger. Det der smil, den der vilje til at rundsave alt af. Så folkeskoleriget fattes fortsat unge mænd, de har andet at tage sig til end at blive nedvurderet through and through. Who can blame them?
Bo Kristensen
16-10-2019 12:24
Hvad er vigtige egenskaber for en lærer?
Hvis man går ind på præmissen, så er niveauet hos de svenske lærere at eftertragte i Skandinavien. Det har bare ikke givet dem bedre resultater i samme PISA-undersøgelse: https://www.folkeskolen.dk/537420/sverige-daarligste-pisa-udvikling-i-oecd
Vi scorede også højere end Norge i den undersøgelse.
Kunne det tænkes, at det faglige niveau hos de danske lærere er alt rigeligt til at undervise eleverne i grundskolen, og at vi derudover har større fokus på didaktik og pædagogik, hvilket giver bedre forudsætninger for at lære casen fra Berlingske, Ida, at læse?
Kunne det desuden tænkes, at lærerjobbet efterhånden er blevet talt så meget ned under gulvbrædderne af politikere og medier, at mange med høje snit ser det som lavprestige og vælger det fra? Hvordan påvirker Berlingskes artikel mon den udvikling?
Man kunne også se på, hvordan de nordiske lande uddanner lærere mod udskolingen:
https://www.folkeskolen.dk/582240/saadan-ser-laerer-uddannelserne-ud-i-de-nordiske-lande
Men i bund og grund handler det nok om, at det er bekvemt at kunne kategorisere lærerstanden som ukvalificeret, så man kan undlade at forholde sig til deres udmeldinger.
Bob Bohlbro
(Lærer)
16-10-2019 14:13
Danske lærere er altså SUPERlærere
min kommentar blev lang... så jeg lavede den som indlæg i stedet
Læs med her
https://www.folkeskolen.dk/894627/danske-laerere-er-superlaerere
Tim Johannsen
(Folkeskolelærer)
16-10-2019 14:57
Hvad gør man så....?
Det åbenlyse burde jo være at lærerene modsat de sidste 20 år igen får mulighed for fagfaglig efteruddannelse. Men resultatet bliver vel nærmere et nyt krav om at være uddannet ved ansættelse (det er der ikke lærere til) og at læreruddannelsen skal laves om igen, igen, igen....
Per Bøegh Nielsen
(Lærer)
16-10-2019 16:20
Flygt, - skuden synker og er uden kaptajn og rederi.. Passagererne er ligeglade!
Er det korrekt, iflg. Deadline/RosenkranzTheil den 10.8.’19, at 33% af lærerstanden har forladt Folkeskolen efter mishandlingen i 2013?
Mange, herunder Dlfs førepudler, burde i bekræftigende fald skammes og strax udskiftes med kompetente og kampvillige‼️
Skolen styrtbløder stadig og ingen synes for alvor, at ville noget med denne sidste og svækkede kulturbærende institution.
Respekt for de lærere, der dagligt forsøger!
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
16-10-2019 16:52
Jamen så hold dog op med at smadre lærernes arbejdsvilkår og give dem et arbejdsliv, de dygtige unge har lyst til at være en del af! HVOR SVÆRT KAN DET VÆRE?
Georg Breddam
(Lærer)
16-10-2019 18:52
DNT
Lad os få en national test for lærere! 😉. Så har vi en landsdækkende undersøgelse, der virkelig siger noget om tingenes tilstand😂😂.
Må gerne have minimum 10 profilområder - vi har jo tid nok👍
Celia Rosener
(Lærerstuderende)
17-10-2019 02:53
Fra gymnasiet.
Personligt studerer jeg pt. til lærer. Det er 10 år siden jeg gik ud af gymnasiet. For mig er det utroligt svært, at huske alle grammatik reglerne. Alligevel er det kutymen, at man kan alle disse ting i forvejen. Det kan jeg så ikke, og jeg ved det. Der er dog ikke hjælp, at hente på studiet eller ved vores lærer, jeg læser mig frem til det jeg kan, men man lærer trods alt bedst gennem "learning by doing". Jeg skal blive bedre selv ved siden af studiet, men har ikke muligheden med 2 små børn. Så jeg bliver, i forhold til dette en dårlig lærer, jeg er 2 år inde i uddannelsen, og ved ikke om jeg kommer igennem de sidste 2år, da min egen lærer sagde til mig, at jeg ikke er god nok og hun ikke kan sende en dårlig lærer ud. Så nu jeg også blevet stresset oveni.
Martin Mortensen
(Lærer)
17-10-2019 07:58
Folkeskolen
Vi holder altid ferie, drikker kaffe og vi kan heller ikke læse...stakkels børn...
Torben Larsen
17-10-2019 11:17
Pyh, ha - så kan man slappe af igen!
Danmarks læreruddannelser svarer på kritik: Udviklingen er vendt. Flere dygtige gymnasieelever vil være lærere: Ifølge Small Great Nation falder kvaliteten af de danske lærere, men bedømt på de lærerstuderendes gymnasiekarakterer ser den udvikling ud til at være vendt, mener ledere af læreruddannelserne. Pas nu på. Sådan tænkte Camilla Wang, som er næstformand for Danske Professionshøjskoler, der står for uddannelsen af danske lærere, da hun så forsiden på Berlingske 16. oktober. »Kvaliteten af danske lærere er faldende«, stod der på baggrund af Small Great Nations analyse af den danske lærerstand. Og sådan var det uomtvisteligt engang, men ifølge læreruddannelserne er udviklingen allerede ved at blive vendt. Se mere på: https://www.berlingske.dk/danmark/danmarks-laereruddannelser-svarer-paa-kritik-udviklingen-er-vendt.-flere
Peter Byrholt Nielsen
(Lærer)
18-10-2019 11:51
Svar til Fra gymnasiet
Kære Celia!
Og nu kan du heller ikke sove, eller dine børn har vækket dig. Spørg din kompatente lærer hvornår hun sidst har sat sine ben i folkeskolen, ja ude i virkeligheden, for det er mere og andet end paratviden, der er brug for sammen med levende børn.
Og så held og lykke med din uddannelse plus et ønske om at fornuften igen har overtaget i skolen, når det bliver din tur.
Venlig hilsen fra en veteran med 35 år som lærer
Niels Chr. Sauer
(Skribent, folkeskolelærer emeritus)
18-10-2019 14:20
Men Torben, hvad nytter det, at 7% flere af de lærerstuderende har over 9 i snit , hvis de ikke går ud og bliver folkeskolelærere? Hvor mange af dem går videre med andre uddannelser? Mig bekendt er de desuden de første til at forlade lærerarbejdet?
I øvrigt er Camilla Wangs udtalelser om lærerne stærkt provokerende. Hun vil have lærerne til at tage mere autoritet på sig, idet hun understreger , at det er den enkelte lærers egen opgave at tilkæmpe sig den. Men hvad prædiker de om autoritet på hendes egen læreruddannelse? Og hvilken rolle spiller opbakningen fra ledelsen og det omgivende samfund? Hun svigter lærerne, synes jeg.
Orla Dall
(Lærer og vejleder)
22-10-2019 00:13
Hvorherrer til hæst
"Her har de trukket de deltagere ud, som er angivet med beskæftigelsen 'lærer'. Her kan folkeskolelærere altså ikke skelnes fra fx efterskolelærere, og man kan heller ikke skelne mellem læreruddannede og ikke-læreruddannede lærere".
Og netop grundet ovenstående citat skal sådanne komplet ligegyldige undersøgelser, der er spild af arbejdskraft og livsglæde, blot ignoreres til døde. Simpelt sagt - det er spild af alles tid...